Een man met een kind dat gewond raakte bij gevechten in Syrië, eerder deze maand
NOS NieuwsAangepast

1 op de 6 kinderen groeit op in oorlogsgebied

Volgens hulporganisatie Save the Children groeit een op de zes kinderen op in een oorlogsgebied. Vooral landen als Syrië, Afghanistan en Somalië zijn onveilig. Kinderen moeten volgens de organisatie veel beter beschermd worden.

Op dit moment leven er 357 miljoen kinderen in onveilige omstandigheden. Ze lopen niet alleen het risico om gedood te worden of gewond te raken, ze kunnen ook geronseld worden als kindsoldaat.

Hoewel er minder oorlogen zijn dan begin jaren 90, hebben kinderen toch meer kans om slachtoffer te worden. "De manier van oorlog voeren is veranderd", zegt Rik Goverde van Save the Children. "Lokale strijdgroepen vechten tegen elkaar en houden geen rekening met het oorlogsrecht. Ook worden verboden wapens, zoals clusterbommen, gebruikt die geen onderscheid maken tussen kinderen en soldaten."

Geen toegang tot humanitaire hulp

Sinds 2010 is het aantal kinderen dat in conflictgebieden sterft of gewond raakt met 300 procent gestegen. Deze kinderen hebben ook vaak geen toegang tot medische zorg, onderwijs of humanitaire hulp.

De strijdgroepen houden hulp tegen omdat zij dit gebruiken als drukmiddel tegen de tegenstander. Volgens Goverde kan dit invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. "Ze staan lange tijd onder veel stress. Dit kan ertoe leiden dat hun hersenen zich minder goed ontwikkelen en ze bijvoorbeeld hun gevoelens niet goed kunnen uiten of agressiever worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl