Het tweede explosief
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester sluit huis Nieuwegein na vondst handgranaten

Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein heeft een huurwoning aan de Beatrixstraat in Vreeswijk per direct gesloten, schrijft RTV Utrecht. Vandaag zijn twee handgranaten gevonden in de buurt van de woning.

Vorige week werd hetzelfde huis zeker vijftien keer beschoten.

In de straat werd vanochtend vroeg een handgranaat gevonden op de deurmat, vanmiddag werd er weer een aangetroffen toen een auto werd verplaatst. De straat werd daarom opnieuw afgezet. De leerlingen en leerkrachten van de nabijgelegen Willem Alexanderschool die net weer terug waren, moesten opnieuw weg.

Explosieven gevonden op straat in Nieuwegein

Burgemeester Backhuis sluit het huis voor drie maanden. "Blijkbaar trekt dit huis mensen aan die kwaad in de zin hebben. Het gevaar voor de bewoners én voor de omgeving was doorslaggevend om de woning te sluiten. Dit stelt veel mensen ook gerust. Hiermee haal je de angel vermoedelijk wel uit deze situatie", zegt hij. De bewoners moeten zelf zoeken naar nieuw onderdak.

Over de bewoner of bewoners van het huis dat nu is gesloten, wil de politie niets kwijt. De burgemeester zegt slechts dat hij de woning heeft gesloten. "Want blijkbaar trekt die woning mensen aan die kwaad van zin zijn en is het niet alleen gevaarlijk voor de bewoners van de woning zelf, maar ook voor de omgeving", aldus Backhuijs. "De bewoners moeten zelf ergens onderdak vinden. Dat kan bij vrienden zijn. Dat kan bij kennissen zijn."

De Nieuwegeinse burgemeester benadrukt dat hij wel op de hoogte wil zijn waar de bewoners van de afgesloten woning terechtkomen.

Een buurtbewoner vertelt aan de NOS dat er in het huis een gezin woont met een thuiswonende dochter en uitwonende zoon. "Hele aardige, normale mensen, die altijd goedendag zeggen. Verder ken ik ze niet, maar er is mij nooit iets vreemds opgevallen aan ze."

Backhuijs complimenteert de school met de volgens hem feilloos verlopen ontruiming. Uit gesprekken met leraren krijgt hij "wel de indruk dat er angst is geweest, en misschien nog wel een beetje. Maar het feit dat de woning is gesloten, stelt mensen gerust. Daarmee haal je de angel vermoedelijk wel uit de situatie."

De Beatrixstraat was afgezet

Advertentie via Ster.nl