Slecht eten zorgt echt voor kanker
De relatie tussen sterk bewerkt fabrieksvoedsel, zoals vette snacks, koekjes, junkfood en frisdrank, en kanker is voor het eerst aangetoond. Wie 10 procent meer van dit soort junkfood gaat eten, heeft 12 procent meer kans op kanker.
Onderzoekers van de Sorbonne Universiteit in Parijs en de Universiteit van Sao Paulo namen jarenlang het eetgedrag van ruim 104.980 gezonde Fransen onder de loep. Het is de eerste keer dat er een directe link is gevonden tussen het voedingspatroon van mensen en kanker, aldus Mathilde Touvier van het Epidemiologie en Statistisch Onderzoekscentrum die het onderzoek leidde. De resultaten verschenen deze week in het vooraanstaande medische tijdschrift The BMJ.
Het is nog niet duidelijk welke voedingsmiddelen precies leiden tot het kwaadaardig vermeerderen van cellen. In dit onderzoek werden vier voedselgroepen onderscheiden, variërend van gezond tot heel ongezond. Het is wel duidelijk dat voedingsmiddelen die zijn bewerkt in de fabriek slechter zijn dan eten en snacks die minder zijn bewerkt en ook veel vet, zout en koolhydraten bevatten.
De uitkomsten verbazen voedselwaakhond Foodwatch niet. ,,Er is al heel lang kritiek op dit sterk bewerkte voedsel. Het baart ons zorgen hoeveel van dit soort ultrabewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt te vinden is'', zegt Sjoerd van de Wouw van Foodwatch. ,,Het beleid van de vorige minister hield in dat de voedingsindustrie zelf de touwtjes in handen hield, maar Schippers heeft zelf toegegeven dat die methode niet goed werkte. Met de huidige minister van de ChristenUnie hebben wij nieuwe hoop dat de overheid een beleid gaat formuleren dat ambitieuzer is.'' In de supermarkt valt 70 procent van het aanbod in de categorie ultrabewerkt voedsel, aldus Foodwatch. Uit Brits onderzoek blijkt dat in Groot-Brittannië de helft van de voeding die de bevolking koopt extreem bewerkt is.
Het Voedingscentrum benadrukt dat het gaat om een eerste onderzoek naar deze relatie en dat nader onderzoek nodig is. ,,We weten wel dat mensen die veel bewerkt voedsel eten overgewicht hebben en dat overgewicht is gerelateerd aan kanker, maar het is nog te vroeg om de conclusie trekken dat je van dit soort eten kanker krijgt'', aldus voedingsexpert Patricia Schutte. ,,Wat we wel zien, is dat het eten van groenten, fruit en granen, dus onbewerkte voedingsmiddelen het risico op kanker verkleint.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’ -
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
Water drinken is een levensbehoefte. Genoeg schoon drinkwater hebben is dus een zegen. Maar hoeveel liter moet je precies binnenkrijgen per dag? En is bruiswater net zo gezond als water zonder koolzuur? Op Wereldwaterdag zetten we zeven feiten en fabels op een rij. Maartje Boot van het Voedingscentrum: ,,Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.” -
PREMIUMtoxicoloog
Toxicoloog over alcohol en katers: ‘Vet eten, zoals friet, zorgt ervoor dat de opname van alcohol vertraagt’
Met carnaval vloeit het bier weer rijkelijk. Een paar glazen te veel kunnen je de volgende ochtend een vreselijke kater bezorgen. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit waarom we ons na een nacht doorhalen zo beroerd voelen, en of daar nog iets tegen te doen valt. -
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Is je bankrekening bijna leeg, maar wil je wel lekker eten? De budgetreceptenkalender staat vol goedkope en gezonde lekkernijen. Zelfs chef-kok Herman den Blijker bewijst dat met slechts een paar euro de maag kan worden gevuld. ,,Het hoeft niet veel te zijn. Als het maar voedzaam is.”Rotterdam
-
PREMIUM40
Carnivoren , keto- of raw vegan-dieet: gezond of onverstandig?
-
-
-
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
Omega 3-vetzuren helpen hart- en vaatziekten voorkomen en bevorderen een goed functionerend immuunsysteem. Alleen: ons lichaam maakt ze zelf niet aan. Hoe kunnen we ze dan toch binnen krijgen? Professor Imogen Foubert en diëtiste Nadine Vanvuchelen leggen uit hoe je je omega 3-niveau kunt opkrikken. -
Appelsientje gaat ook voor de melk-truc om suikertaks te ontwijken
Fruitsappenmaker Appelsientje heeft een handige manier gevonden om de verhoogde suikertaks te omzeilen: doe er een beetje melk bij en dan is het product gevrijwaard van de limonadebelasting van 26 cent per liter.
-
koken & eten
Helpt water met citroen je bij afvallen?
-
PREMIUM52
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.” -
-
met foto's
Eigenaar Hollands snoepzaakje kijkt met verbazing naar bestelling tv-kok Nigella Lawson: ‘Ze is echt hardcore’