Vandaag Debat over intrekking referendumwet (tweedekamer.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door 7Butterfly7 in Politiek  ·  24 Reacties

  • 2
  • 433x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Alle aanwezigen zullen zich democraten in hart en nieren noemen, de kiezer is enkel tijdens de verkiezingen belangrijk en dient zich na het vormen van een kabinet zijn muil te houden,

3
1 Voorzittershamer

Zie en sta erbij hoe wij een dictatuur krijgen; het moet iedereen nu toch wel duidelijk zijn dat onze politiek (en dan met name de regeringspartijen) niet te vertrouwen zijn en dat dit er voor zorgt dat burgers tijdens verkiezingstijd allerlei dingen voorgelogen krijgen maar dat het beleid haaks op die beloften staan. Het is tijd voor actie!

3
2 Salitos

@1 @2 Dit was onderdeel van de verkiezingscampagne voor de 2e kamer, een grote meerderheid van de partijen heeft aangegeven, dat de referendumwet zoals die nu bestaat, niet werkt. Als een meerderheid en liefst een ruime nu aangeeft dat het afgeschaft moet worden is een democratisch proces volbracht. Het moet toch te denken geven dat 65% niet is gaan stemmen bij het laatste referendum.

9
3 Moien

@3

Het volk tussentijds raadplegen over belangrijke zaken is juist een uitstekend middel, helemaal als men er zelf niet uitkomt. Als een bepaalde wet niet werkt moet je hem zo veranderen dat het wel werkbaar wordt, dus niet enkel voor of tegen maar ook oplossing 1 of 2 aandragen.

2
4 Voorzittershamer

@3 Mi is de opkomst voor een referendum helemaal geen graadmeter...mensen die niet kwamen staan neutraal tegenover het onderwerp.
Lage opkomst bij Europeese (EU) verkiezingen is veel zorgwekkender:
1994 35,7%
1999 30,0%
2004 39,3%
2009 36,8%
2014 37,3%

3
5 Salitos

@4 wie zegt dat men er niet uit kwam?

7
6 Moien

@6

In de politiek kan er zo gestemd worden dat iets met een heel kleine meerderheid het kan halen..of niet. Dat zou een goed referendum onderwerp kunnen zijn.

2
7 Voorzittershamer

@5 zowel de opkomst voor EU de gemeenteraad alsmede referendi, baren grote zorgen.
Het belang van mensen die tegen zijn mag niet belangrijker zijn als mensen die niet stemmen, omdat het makkelijker is om ergens tegen te zijn dan ergens voor. Het Oekraine referendum ging over een verdrag, waarin een heleboel besluiten stonden waar mensen, helemaal niet tegen zijn.
Wat mij betreft mag jezelfs een correctief referendum hebben maar moeten de criteria veel zwaarder zijn anders, hol je de parlementaire democratie uit.

5
8 Moien

Van mij hoeft het raadgevende referendum in principe niet afgeschaft te worden. In theorie is het namelijk gewoon een mooi democratisch middel. Maarja, in alle eerlijkheid.. wanneer in praktijk de opkomst bij deze referenda zo laag is en het stemgedrag grotendeels niet gebaseerd op inzicht maar op door populisten ingefluisterde emotie. Tja, wat heb je er dan werkelijk aan? Onze parlementaire democratie (naar mijn mening de beste vorm van democratie) is er ook om de burger in bescherming te nemen tegen zichzelf.

6
9 Gewoon een student

@9 Het stemgedrag bij het Oekraïne referendum is onderzocht en daarbij bleek juist dat de stemmers heel veel van het onderwerp afwisten (meer dan de tweede kamerleden voor het referendum), de spin dat ze op basis van 'door populisten ingefluisterde emotie' stemde klopt gewoonweg niet. De arogatie van jouw standpunt blijkt ook uit: "Onze parlementaire democratie (naar mijn mening de beste vorm van democratie) is er ook om de burger in bescherming te nemen tegen zichzelf" wat je zegt is dat het volk zich moet laten leiden door de elite want die weten het beter....als dat jouw standpunt is dan hoeven we helemaal geen verkiezingen te houden...want het volk is dan natuurlijk ook te dom om hun elites te kiezen.

2
10 Salitos

@8 Het is m.i. simpel, of je gaat stemmen (voor of tegen) of het onderwerp interesseert je niet en dan stem je niet. Dus wat mij betreft is een referendumuitslag altijd geldig (dus ongeacht de opkomst). Bij een verkiezing ligt dat m.i. anders omdat het gaat over wie je vertegenwoordigd....slechte uitslagen bij gemeentes en EU geeft m.i. aan dat de democratie niet goed werkt.

1
11 Salitos

@11 *slechte uitslagen = lage opkomst cijfers

0
12 Salitos

@10 "Het stemgedrag bij het Oekraïne referendum is onderzocht en daarbij bleek juist dat de stemmers heel veel van het onderwerp afwisten (meer dan de tweede kamerleden voor het referendum), de spin dat ze op basis van 'door populisten ingefluisterde emotie' stemde klopt gewoonweg niet"

Heeft u daar toevallig ook bronnen bij?

"De arogatie van jouw standpunt blijkt ook uit: "Onze parlementaire democratie (naar mijn mening de beste vorm van democratie) is er ook om de burger in bescherming te nemen tegen zichzelf" wat je zegt is dat het volk zich moet laten leiden door de elite want die weten het beter....als dat jouw standpunt is dan hoeven we helemaal geen verkiezingen te houden...want het volk is dan natuurlijk ook te dom om hun elites te kiezen."

Zo zou ik het nooit verwoorden. Iedereen leert in zijn leven vaardigheden die behoren bij een bepaald professie. Dit maakt ze vaardiger in deze professie dan anderen die niet over deze vaardigheden beschikken. Bouwvakker, piloot, chirurg, allemaal beroepen die een 'leek' niet zomaar even een dag over zou kunnen nemen. Toch? Ik denk dat we het daar allemaal over eens zijn. Toch denkt wat politiek betreft iedereen het altijd beter te weten, terwijl veel politici ook gewoon opgeleid worden voor deze professie. Politicologen, bestuurskundigen, sociologen enz. Dat zijn de mensen die daadwerkelijk inzicht hebben in hoe de samenleving in elkaar steekt en op welke manier deze in goede banen geleid kan worden. Het partijenstelsel zorgt er vervolgens voor dat op basis van clusters van idealen niet-politici wel hun voorkeur kunnen geven voor een bepaalde ideologische koers. Politici ofwel 'volksvertegenwoordigers' hebben vervolgens de verplichting de belangen van hun electoraat te behartigen, maar moeten dus ook hun electoraat beschermen van zichzelf wanneer zij niet doorhebben dat ze tegen hun eigen belangen inwerken.

U mag het arrogant noemen. Ik noem het logica. Zou u een bouwvakker in de cockpit van een vliegtuig zetten en hem het leven van alle inzittende toevertrouwen? Of zou u een piloot een huis laten bouwen en het gezin dat er in moet komen te leven durven garanderen dat de structurele integriteit prima in orde is? Waarom is dat met politiek anders?

4
13 Gewoon een student

Uitslag van het raadgevend referendum doet er altijd toe. De regering krijgt zo een duidelijk beeld van wat er onder de bevolking leeft. De bevolking ziet op hun beurt weer hoe serieus hun stem en mening wordt genomen. Doodzonde als dit verdwijnt. Ook taak van de overheid om goede voorlichting te geven.

2
14 hopefully

@1
Als de kiezer zo'n goede politicus is kan hij/zij zelf een carriere in de Kamer ambiëren en zich laten horen. Wat is het probleem dan?

2
15 W. Anstalt

@14 Helaas is de voorlichting erg eenzijdig. De overheid verteld alleen wat ze uitkomt.

0
16 benbenieuwd

@15

Als kiezers die het voor elkaar krijgen in die kamer terecht te komen zullen ze er rap achter komen dat men zich te houden heeft aan wat de partij voorschrijft. Vaak kun je van ex politici horen dat het een slangenkuil bleek te zijn waarbij je voortdurend achterom moest kijken om geen mes in je rug gestoken te krijgen.

2
17 Voorzittershamer

@8 ""Het is m.i. simpel, of je gaat stemmen (voor of tegen) of het onderwerp interesseert je niet en dan stem je niet.""

Te simpel. Veel te simpel. Ik ben vehement tegen het middel van een referendum, en niet meedoen is de enige manier om me daarover te laten 'horen'. We hebben nou juist een volksvertegenwoodiging om zich in de materie te verdiepen en zich in de finesses van de beoogde wetgeving te verdiepen, daar wil ik me niet ook nog eens zelf mee bezig moeten houden. Dat wil niet zeggen dat het onderwerp me niet interesseert.

2
18 W. Anstalt

@17
En referenda verhelpen dat?

2
19 W. Anstalt

@19

Een goed opgestelde referendum kan in elk geval het gevoel bij de burger geven dat men iets te zeggen heeft waar na geluisterd dient te worden bij een bepaalde uitslag. Ook de politiek zou daar open voor moeten staan i.p.v. angstig zijn voor de burger en het maar afschaft.

0
20 Voorzittershamer

@18 volgens mij refereer je verkeert.

2
21 Moien

@20 dat was zowel bij het Oekraine referendum als het EU grondwet referendum niet het geval .

4
22 Moien

@21
A ja, Dat had @11 moeten zijn natuurlijk. Lastig altijd die cijfertjes.

0
23 W. Anstalt

@11 democratie is een heleboel, maar het is i.i.g. niet simpel.

2
24 Moien

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Biscanna
Wat ging er allemaal mis bij GroenLinks-PvdA?

Die groene Kabouter Obesitas dacht het wel even te doen, en toen ging het op prachtige wijze mis, en begon ze te huilen. 😂 Komt allemaal door...

2 minuten geleden geplaatst door Biscanna

Sarcoff
AH gedagvaard om kassabonfouten

Inderdaad, bij lidl en aldi gebeurt dit veel minder, bij de AH is het bijna altijd wat, koop je wat denk je reclame, blijk je als je afrekent ee...

3 minuten geleden geplaatst door Sarcoff

Sarcoff
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@87 Ik zie hem dus als iemand die alleen zijn eigen belangen vertegenwoordigt.Met subsidie.https://www.geenstijl.nl/5151972/de-vier-rollator...

7 minuten geleden geplaatst door Sarcoff

wildersfan
Groningse gasputten volgestort met beton: hopelijk kan kabinet harde belofte blijvend waarmaken

Eerst hebben een paar figuren oneindig veel geld aan dat gas verdiend. En nu dit. ...

8 minuten geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@85 Mja... Het kan ook zijn dat ie met opzet per ongeluk de waarheid zegt om toch nog een beetje integer over te komen. Een gespeelde onschuld d...

20 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Sarcoff
Jonge man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden

Waarom heb ik nou totaal geen medelijden met zulke zielepoten die op zo een zinloze manier pijnlijk uit het leven wensen te stappen?...

20 minuten geleden geplaatst door Sarcoff

LoydMorris
Groningse gasputten volgestort met beton: hopelijk kan kabinet harde belofte blijvend waarmaken

Het dichtstorten van de gasbel met beton wordt een van de grootste blunders die we ooit gemaakt hebben. Daar krijgen we spijt van. . . ....

21 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

wildersfan
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@85 Je lijkt Feldwebel wel. Ik ben het met je eens dat hij betaalde propaganda maakt. Maar hij lekt ook informatie. Dus dat ie dingen zegt die h...

22 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Sarcoff
Wat ging er allemaal mis bij GroenLinks-PvdA?

Alles ging mis en alles is mis. 😋...

27 minuten geleden geplaatst door Sarcoff

Sarcoff
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

Als ik nou iemand niet serieus neem is het Rob de Wijk, zijn basisschool verhaaltjes zijn zo ongelofelijk dom en doorzichtig dat zelfs basisscho...

28 minuten geleden geplaatst door Sarcoff

NK. App
Iporntv NetRussia SexTape BondageMe Follo A Mi TiaSara ReraliFemboy Porn PicsCodi Vore AnalOralsex VidsNudebeachvideosAnime NudwVideo Sexo XvideosPornoguatemalaYoutuber Gone WildAflamk1Nikki Bella XxxFather Xxx VideoIndian First Time Porn VideosAnalpornoDirty Talking PeggingGrandmas In BondageAva Adams SoloRyan Keely FeetReddit CollegeslutsPornos LesbianasInterraciales AnalesVicky Stark NakedKenzie Taylor PornMenanados NudePegginGirthmasterrIce Spice TwerkJustxuxPokemonhentai ComicsXnxn Video TamilFree PorrnoXxx Mom SoNaruto Porn GamrsIndian Girl FakingMommy Jacking Me OffSunny Leone Sexy SexDeflrationFemale Xenomorph PornPlaypoy PlusJessy Dubai PornReal Life Futaخاله الکسیسVideospornos IncestosVideos Xxx HdXx Video SdMini Shirt PornGay Videos ScatPron Video Download HdHorny ComLatin Porn CastingJab HentaiAbbey Lee NakedHow To TittyfuckEx NudesTečaLana Rhoades Leaked OnlyfansSethjiXnxx TiteXnxxzooSexy SasuKelly StarrRodney Moore XxxAdultfriend FinderTop Ten Porn StarsTop Porn WebTiktok De PornografiaAunty Boobs XxxIndian Aunties Sex ComTeencurvesSexes XxxxFat Naked Old LadiesMisty Stone PovMenstration PornPure Taboo ComThai Anal PornAcompanhates Com LocalMag Ryan NudeNaomii PornMarilyn SugarMamta Kulkarni PornRara SnzaiJavhdtodayCumshots On WivesPornografia BrutoJohnny Sense PornSex Video Hindi StoryJessica Alba Leaked NudesToni CamilleHindi Devar Bhabhi Sexy VideoJapanese Lesbian Kissing PornAnal Training PornRocco Stelle PornKoutney Love PornSweetiepie.bri NudeFree Asian PornPorn Gifs RedditR/nudesHentei VostfrXxxnx CCouples Sex GamesHot Black Gay SexDesi PornDesi Boudi Porn VideoBrazzers Free CollectionMosi SexXxxfreJapanese Sleep PornCumloadersHuman Jaylen NakedViolante Placido NudesClissic PornFetiş TubeCoi Leray NudeAva AdammsViejos SexoMelissa Drew NudeMommy Bang ComNude BlondedOdia Sex TalkDriver FuckJordi And Ariella FerreraHardcore Bondage PornJavgangbangAnima Porn UncensoredJapenes Porn StarMuitohentaisSucks BbcPooja Sex VideoBg3 Shadowheart Sex SceneSauna NudeBijou Philips NudeMatuer Wife PornXixiyaxixi01Bbc Cumshot CompilationFem HandjobTamil Chennai Aunty Sex VideoAriana Grande PornstarPink The Porn StarRae Lil Black Bride To BeFilm Porn Français GratuitPorn Tube TumblrAryana AydinMoviemasalaMarina Maya IndianSiri Dahl VideosRisky Blowjob