NOS NieuwsAangepast

Mantelzorgers en ouderen gematigd positief over deeltijdverpleeghuizen

Mantelzorgers en cliënten reageren gematigd positief op het plan van D66 en VVD om deeltijdverpleeghuizen in te voeren. Dat komt naar voren uit een korte enquête van ouderenbond ANBO onder bijna 700 hulpverleners en 66 mensen die hulp ontvangen.

Ongeveer een derde van de ondervraagde mantelzorgers denkt zelf geholpen te zijn als degene die ze helpen tijdelijk ergens anders wordt verzorgd, 42 procent denkt van niet. De ondervraagde mantelzorgers weten niet of de ouderen ook baat hebben bij het plan. 28 procent van de ondervraagde mantelzorgers denkt van wel, 42 procent denkt van niet en de rest weet het niet.

Ook ouderen zijn niet overtuigd. Bijna de helft denkt niet geholpen te zijn met deeltijdverblijf in een verzorgingstehuis; een derde verwacht wel dat hun mantelzorger daar baat bij zou hebben.

'Niet voor iedereen'

De ANBO zelf ziet het voorstel van de politieke partijen om een proef te starten wel zitten. "We zien veel mogelijkheden als mensen bijvoorbeeld een of twee dagen per week elders verblijven, zodat ze langer zelfstandig thuis kunnen wonen", zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Ze erkent wel dat deze oplossing niet voor iedereen werkt. "En het ontslaat het kabinet niet van de verplichting om meer te investeren in de zorg thuis."

Woordgebruik

De ondervraagden lijken tijdelijke oplossingen vooral te accepteren als het om een crisissituatie gaat. Maar dat is nu juist niet aan de orde, zegt Den Haan. Volgens haar is daarom het woordgebruik erg belangrijk. "We hebben het niet over verpleeghuizen, maar nadrukkelijk over een structurele mogelijkheid om even op adem te komen. Tijdelijk, na een val, dat kan nu al."

De ANBO zegt dat het niet alleen kan voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken, maar dat het ook goed kan zijn voor contacten van oudere mensen. "Door wekelijks te overnachten in bijvoorbeeld een zorgpensioen doen mensen nieuwe contacten op, kunnen ze andere activiteiten doen en spreken ze lotgenoten. Dat is extreem belangrijk."

Later vanochtend vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats over de ouderenzorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl