Jacob Zuma op een Afrikaanse top in Ethiopië
NOS NieuwsAangepast

Zuma niet eens met kritiek, maar stapt op als parlement dat wil

Het parlement in Zuid-Afrika houdt morgen een vertrouwensstemming over de positie van president Jacob Zuma. De top van regeringspartij ANC zegt de motie van wantrouwen, die is ingediend door een oppositiepartij, te steunen. De partij wil dat de huidige partijleider Cyril Ramaphosa de nieuwe president wordt.

Het ANC voert zo de druk op Zuma op om te vertrekken. Maandagavond stelde de partij Zuma een ultimatum om binnen 48 uur af te treden. Het ultimatum was het resultaat van urenlang overleg door de partij top van het ANC. Zuma zelf zou drie tot zes maanden de tijd willen krijgen om af te treden.

Geen verzet

In een tv-interview dat vandaag rond het middaguur werd uitgezonden, zegt Zuma dat hij zal opstappen als het parlement de motie van wantrouwen aanneemt. Hij is het niet eens met de stemming, maar hij zal zich niet verzetten, zei hij.

Het verzoek van het ANC om af te treden noemt hij "onredelijk". Volgens Zuma heeft hij niets verkeerd gedaan en heeft de partijtop hem geen duidelijke redenen gegeven waarom hij zou moeten opstappen.

Die termijn van drie tot zes maanden heeft Zuma naar eigen zeggen nodig om zekerheid en eenheid te brengen in de partij. Hij zegt dat hij vorige week een gesprek heeft gehad met Ramaphosa waarin ze afspraken hebben gemaakt over zijn aftreden. Ook spraken ze af om te praten over de spanningen binnen het ANC. Wanneer dat gesprek plaatsvindt, zei hij niet.

Deze vertrouwensstemming betekent het einde van president Zuma.

Correspondent Elles van Gelder

De vertrouwensstemming betekent het einde van Zuma als president, zegt correspondent Elles van Gelder. "Hij kan vandaag nog zelf opstappen en anders wordt hij morgen weggestemd. Hij zal zich nu aan het beraden zijn op wat hij gaat doen."

De volledige fractie van het ANC zal de motie van wantrouwen steunen, verwacht Van Gelder. "De partij was in eerste instantie verdeeld, omdat hij nog aanhang heeft binnen de partij. Daarom was er een marathonvergadering van dertien uur nodig om tot een besluit te komen. Maar als het ANC eenmaal iets besluit, dan wordt de hele partij opgeroepen om daar toch als een blok achter te staan, ook als je het er in eerste instantie niet mee eens was."

Corruptie

Zuma is al lange tijd in opspraak wegens corruptieschandalen en witwassen. Het ANC kwam al vaker bijeen om over Zuma's vertrek te praten. In december werd Zuma al als ANC-partijleider vervangen door vicepresident Ramaphosa.

Bij een politie-inval vanochtend in Johannesburg in het huis van de Gupta-broers, een rijke Indiase familie die achter de schermen veel invloed uitoefent op het beleid van Zuma, werden drie mensen aangehouden. Onder de arrestanten is een van de drie broers.

De Gupta's hebben belangen in meer dan veertig bedrijven in Zuid-Afrika, van media tot mijnbouw. Ze zouden zo dik bevriend zijn met Zuma dat ze mogelijk zelfs bepaalden welke ANC-bestuurder minister of staatssecretaris mocht worden.

Justitie in Zuid-Afrika verwacht in het onderzoek naar de Gupta's nog meer mensen aan te houden. Het gaat daarbij niet om Zuma zelf of kabinetsleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl