Direct naar artikelinhoud

Ophef over Maleisische tips om homo's en lesbo's te herkennen

Vrouwen bekijken, aan de vooravond van het Maleisisch Nieuw Jaar (komende vrijdag) feestversieringen in de hoofdstad Kuala Lumpur.Beeld AP

Hoe herken je homo’s en lesbo’s? Het populaire Maleisische dagblad Sinar Harian publiceerde een lijstje met praktische tips.

Zo zouden homo’s een voorkeur hebben voor snorren en baarden, strakke T-shirts dragen, en fitnessclubs bezoeken, niet alleen om te trainen, maar ook om knappe mannen te spotten. Lesbiennes zijn volgens de krant jaloerse mannenhaters, die graag handen vasthouden.

Vertel mensen liever hoe ze pedofielen, aanranders, moordenaars en ontvoerders kunnen herkennen
Arwind Kumar, activist

De tips stonden vorige week bij een artikel over hoe homo’s en lesbo’s geestelijke hulp kunnen zoeken. Ze illustreren de homofobie in Maleisië, waar de conservatieve islam in opmars is.

Heksenjacht

Voorvechters van homorechten reageerden met een mengeling van spot en woede op de publicatie. Ze wezen er op dat er in het Aziatische land twintig jaar cel staat op homoseksualiteit en dat homo’s en lesbo’s geregeld het slachtoffer worden van geweld. Het artikel zou dan ook kunnen leiden tot een heksenjacht.

“Als je het land werkelijk wilt voorlichten, vertel mensen dan hoe ze pedofielen, aanranders, moordenaars en ontvoerders kunnen herkennen”, aldus activist Arwind Kumar in een veel bekeken YouTube-video. “Dat zijn mensen die echt levens van anderen in gevaar brengen.”