Amsterdam wil wildgroei bed and breakfasts tegengaan

Het is een drukte van jewelste in onze hoofdstad. Om de stad leefbaar te houden voor de Amsterdammers, wil de gemeente het aantal bed and breakfasts (B&B's) in de stad beperken.

Er moet een vergunningsplicht voor de 5000 B&B's in de hoofdstad komen, zegt het Amsterdamse college. Op die manier kan de gemeente de groei van het aantal vakantieadressen beter monitoren en stoppen als de leefbaarheid van een wijk onder druk komt te staan.

Met grote platformen als Airbnb heeft de gemeente al langer strenge afspraken. Voor de B&B's waren er nog weinig regels. "Met deze vergunningplicht maken we het mogelijk om een wildgroei B&B's te voorkomen in wijken waar nu al veel toeristen zijn", zegt wethouder Laurens Ivens.

Het plan van de gemeente wordt naar verwachting midden 2018 vrijgegeven. Dan kan publiek er nog op reageren. Daarna zal de gemeenteraad het plan voor bed and breakfasts vaststellen. De vergunningplicht zou 1 januari 2019 moeten ingaan.

Niet effectief
Airbnb vindt de maatregel "onbegrijpelijk en niet effectief". "Dit is wederom een voorstel om de gigantische winsten van hotels te beschermen ten koste van gewone Amsterdammers", zegt de verhuursite. "Terwijl er duizenden hotelkamers bij komen, worden Amsterdammers die een kleinschalige B&B hebben steeds verder in het nauw gedreven."

Airbnb is in tegenstelling tot de gemeente Amsterdam wel enthousiast over B&B's in de stad. Het bedrijf stelt dat er met particuliere B&B's efficiënt en ecologisch gebruikgemaakt kan worden van onbezette ruimten. Bovendien verblijft 70 procent van de bezoekers die via het bedrijf een privékamer boeken buiten het toeristische centrum, zegt Airbnb.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl