Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 13 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Motie van wantrouwen tegen Mark Rutte: 43 tegen 101

Nadat een gebroken minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra dinsdagmiddag de aftocht had geblazen over ‘datsja gate’, moest minister-president Rutte zich dinsdagavond verantwoorden tegenover de Tweede Kamer. Rutte kreeg het tijdens het debat regelmatig zwaar te verduren, maar overleefde uiteindelijk een motie van wantrouwen.

Na het vertrek van Zijlstra was de oppositie bereid op een andere dag met Rutte in discussie te gaan, maar juist op het verzoek van de coalitiepartijen vond het debat met de premier toch dinsdagavond plaats. Een volgende keer zou de debataanvraag niet ondersteund worden. Rutte had het tijdens het debat regelmatig lastig. De premier moest meermaals zoeken naar antwoorden.

43 voor, 101 tegen

Aan het eind van de avond kreeg hij van een deel van de oppositie een motie van wantrouwen aan zijn broek. De motie van PVV-leider Wilders werd gesteund door de SP, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie. Uiteindelijk stemden 43 Kamerleden voor de motie en 101 Kamerleden tegen.

De partij van Geert Wilders kwam met de motie van wantrouwen omdat Rutte de Tweede Kamer niet direct heeft geïnformeerd over de leugen van minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken over diens aanwezigheid in de datsja van de Russische president Poetin. Volgens de PVV had de premier de plicht om de Kamer te informeren. Dit gaat over de ‘kern van het functioneren’ van de Kamer, meent Wilders.

Rutte gaf toe een politieke inschattingsfout te hebben gemaakt: „Ik heb de afweging gemaakt dat hij met een goede uitleg door kon gaan als minister."

Nederland Twittert mee

Op Twitter was de hashtag #Zijlstradebat trending topic. Tijdens het debat werden er dan ook uitspraken gedaan, die we niet snel zullen vergeten. Rutte: „Dacht dat ik en de heer Asscher hier naar elkaar toekwamen in een stukje niemandsland maar nu trekt hij zaken wederom naar zich toe. Daar kan ik niet in meegaan en lig ik toch weer naakt op bed".

De opvallendste Twitterberichten sommen we nog even voor je op:

https://twitter.com/matsvandergraaf/status/963462559826370561

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.