Direct naar artikelinhoud

Rusland stelt YouTube en Instagram ultimatum voor verwijderen video oppositieleider Navalny

De Russische autoriteiten hebben YouTube en Instagram tot woensdag de tijd gegeven om een video te verwijderen waarin oppositieleider Aleksej Navalny de Russische vicepremier Sergej Prichodko beschuldigt van corruptie. Ook andere verwijzingen naar het onderzoek van Navalny moeten worden gewist, anders worden de sites geblokkeerd.

Aleksej Navalny.Beeld anp

Navalny riep zijn aanhangers op de video zo veel mogelijk te verspreiden. Volgens Navalny liet Prichodko zich door de miljardair Oleg Deripaska fêteren aan boord van diens jacht, in het gezelschap van enkele prostituees. Navalny vroeg zich ook af hoe de vicepremier met zijn bescheiden salaris een villa van ruim vier miljoen euro kan veroorloven. Daarnaast heeft Prichodko volgens Navalny nog een luxueus appartement van naar schatting drie miljoen euro, dat op naam staat van zijn vrouw. Het blijkt echter dat zij geen inkomsten heeft.

Navalny doet met zijn anticorruptieorganisatie FBK al jaren onderzoek naar corrupte praktijken van mensen uit de omgeving van president Poetin. Vorig jaar publiceerde hij een onderzoek over de verborgen bezittingen van premier Dmitri Medvedev. Volgens Navalny zou hij over tal van villa's, jachten en zelfs wijngaarden beschikken die op naam stonden van een charitatieve organisatie, maar in feite zijn bezit zouden zijn. Ook de video die Navalny daarover had gemaakt, werd verboden in Rusland.

(Tekst gaat verder onder video).

Toevalstreffer

Deze keer kwam Navalny bij toeval op het spoor van de contacten tussen Prichodko en Deripaska, nadat een aantal schaars geklede dames vorig jaar september was opgedoken in het kantoor van zijn organisatie. Kennelijk was het een poging hem in verlegenheid te brengen, want terwijl hij en zijn staf bezig waren de vrouwen naar buiten te werken, dook een televisieploeg van de Poetingezinde zender Life TV op.

Het 'vrouwelijke bataljon van het Kremlin', zoals Navalny het noemt, hield later ook een betoging bij de Amerikaanse ambassade in Moskou om te protesteren tegen de slechte behandeling die filmmagnaat Harvey Weinstein volgens de dames kreeg in de Amerikaanse pers. Het groepje bleek onder leiding te staan van een prostituee die door het leven gaat onder de naam Nastja Rybka (Nastja het Visje). Op haar Instagramaccount ontdekte Navalny tal van foto's waarop zij poseerde met Deripaska.

Rybka zette ook een reeks foto's op Instagram van haar tochtje op het jacht van Deripaska voor de kust van Noorwegen. Daarop was ook Prichodko te zien. Volgens Navalny had hij zich op kosten van Deripaska naar Noorwegen laten overvliegen en moet ook zijn verblijf op het jacht van de oligarch als corruptie worden gezien.

Deripaska, een aluminiumtycoon die nauwe banden heeft met president Poetin, had ook contacten met Trumps vroegere campagneleider Paul Manafort. Die is ook een van de figuren die door speciaal aanklager Robert Mueller wordt onderzocht in verband met het onderzoek naar de banden tussen de campagnestaf van Trump en de Russen. Manafort bood Deripaska privé-briefings aan over Trumps campagne, maar de Russische miljardair reageerde voor zover bekend niet op dat aanbod.