Rechter met hamer
© Freedomz/Shutterstock.com

In 2015 klaagde de Duitse consumentenbond Facebook aan voor het inbreuk maken op de privacy van zijn gebruikers. De optie om data te delen stond standaard ingeschakeld en daarmee lichtte Facebook zijn gebruikers volgens de consumentenbond niet goed in over welke gegevens werden gebruikt en verzameld. Afgelopen maandag oordeelde de rechter dat Facebook inderdaad nalatig is op dit punt.

In strijd met de Duitse wet

De Duitse wet schrijft voor dat bezoekers van een website vooraf toestemming moeten geven voor het verzamelen van persoonlijke gegevens. Naar aanleiding van de uitspraak afgelopen maandag moet Facebook aanpassingen doen om aan de Duitse wet te voldoen. Facebook is het niet eens met de uitspraak en gaat ertegen in beroep. Volgens het bedrijf is Facebook duidelijk over welke gegevens verzameld worden en is het aanpassen van de instellingen eenvoudig. De rechter oordeelde dat het niet zo eenvoudig is als Facebook het voordoet.

Privacycenter

De uitspraak komt, nadat Facebook een paar weken terug aankondigde met een privacycenter te komen, waarmee het voor gebruikers makkelijker wordt om hun privacy-instellingen te beheren. Deze aanpassing wordt gedaan, omdat in mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming ingaat in Europa. Bedrijven zijn vanaf dan verplicht om duidelijkheid te verschaffen over welke gegevens ze verzamelen en hoe die beveiligd worden. Doen ze dat niet, dan kunnen ze hoge boetes opgelegd krijgen.

Laat een reactie achter