Direct naar artikelinhoud
SpaceX

"Vergeet die planetoïdengordel: straling zal Tesla van Elon Musk binnen het jaar vernietigen"

"Vergeet die planetoïdengordel: straling zal Tesla van Elon Musk binnen het jaar vernietigen"
Beeld Photo News

Een week zweeft de Tesla Roadster van Elon Musk al door de ruimte. De wagen stevent af op een planetoïdengordel, maar die vormt niet de grootste dreiging, zeggen wetenschappers aan LiveScience. "Binnen een jaar zal de straling de Tesla aan stukken scheuren."

De Tesla werd begin vorige week de ruimte in geschoten met de Falcon Heavy van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. Het project moet een nieuwe generatie raketten inluiden, met een erg krachtige aandrijving en recycleerbare onderdelen. 

De wagen – met de pop Starman achter het stuur – zou koers zetten richting Mars, maar al na een dag werd duidelijk dat hij afweek. Elon Musk meldde zelf op Twitter dat de Tesla Mars zou voorbijschieten en afstevenen op een planetoïdengordel. Maar zover zal het volgens enkele experten niet komen. 

Lees hieronder verder

Twitter bericht wordt geladen...

Er loert immers een groter gevaar, luidt het: straling. Een auto is daar niet tegen uitgerust zoals een ruimtetuig. Al het materiaal dat gemaakt is uit koolstof zal volgens scheikundige William Carroll van de universiteit van Indiana afgebroken worden door de straling van de ruimte en de zon. Het leder, het plastic, de stoffen waarmee de wagen bekleed is, het rubber, de verf en de pop: alles zal beginnen af te schilferen.

Lees ook: Mag je zomaar alles in de ruimte schieten?

Schaar

Al het materiaal dat uit koolstofverbindingen of koolwaterstofverbindingen bestaat, breekt immers door blootstelling aan straling, verklaart Carroll aan LiveScience. "Alsof je ze kapot knipt met een schaar." Wat uiteindelijk van de Roadster zal overblijven, is het aluminium frame en de metalen en glazen delen - als die niet vernield worden door de inslag van ruimtepuin. 

Dat de Tesla miljoenen jaren in de ruimte zal overleven, is volgens Carroll dus ijdele hoop. "Die materialen in een dergelijke omgeving: ik geef ze geen jaar. Dan zullen ze allemaal uiteengevallen zijn en wegzweven, de ruimte in."

Richard Sachleben, scheikundige op rust en lid van de American Chemical Society, is het grotendeels eens met Carrolls analyse. Al houdt hij nog een slag om de arm. "Een miljard jaar is een lange, lange tijd", zegt hij. "We kunnen niet voorspellen hoe de Tesla er dan zal uitzien. Mogelijk zal hij nog lange tijd herkenbaar zijn, zeker over een miljoen jaar."

Lees ook: Tesla in de ruimte: een onweerstaanbare en hoopvolle performance

Schaar
Beeld AP
Schaar
Beeld REUTERS