Politiek

Briefje van Halbe Zijlstra aan de Tweede Kamer: Het spijt mij

12-02-2018 18:24

Bericht van minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD)  – hier het hele dossier – maandagavond aan de Tweede Kamer:

 

“Zoals ik in een interview met De Volkskrant liet weten, was ik niet aanwezig bij de bespreking in een datsja van president Poetin. De bespreking heeft echter wel plaatsgevonden en degene die daar aanwezig was heeft mij verteld wat president Poetin daar heeft gezegd. Ik vond het van belang deze uitspraken wereldkundig te maken. Om de persoon die de bewuste uitspraak van president Poetin zelf heeft vernomen in bescherming te nemen, heb ik het citaat destijds op mezelf betrokken. Dat was onverstandig en het spijt me dat ik het op deze manier heb aangepakt.

Dit neemt niet weg dat de geopolitieke betekenis van de woorden van president Poetin groot was. Gezien de illegale annexatie van de Krim, het conflict in Oost-Oekraïne en het feit dat de Baltische staten lid zijn van de NAVO, moet ik concluderen dat dit nog steeds geldt. Rusland is de afgelopen jaren bereid gebleken elders militaire en niet-militaire middelen in te zetten. Ruslands gedrag maakt daarmee de Euro-Atlantische veiligheidsomgeving minder stabiel en minder voorspelbaar.

Dit laat onverlet dat de wijze waarop ik mijn bron heb willen beschermen onverstandig was.”

 

Het lijkt er op dat Zijlstra dinsdag niet vertrekt naar Rusland zoals eerder gepland maar zich zal moeten verantwoorden tegenover de Tweede Kamer.

Kijk ook

Video – Liegende Halbe Zijlstra (VVD) bungelt