Michael van Z. heeft geen spijt van moord-oproep Sinterklaas: 'Het was een grap'

De intocht van Sinterklaas in Dokkum. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De intocht van Sinterklaas in Dokkum. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Michael van Z. heeft geen spijt van zijn oproep, vorig jaar, om Sinterklaas te doden tijdens de nationale intocht in Dokkum.

Dat vertelde hij zondagavond in het NTR-televisieprogramma De Nieuwe Maan . Van Z. vindt dat hij verkeerd wordt geframed door de media.

Van Z., die rond de intocht zes dagen vast zat, noemde zijn oproep op Facebook zondagavond ,,een grap’’. Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel of hij vervolgd kan worden voor opruiing. De Tweede kamer wil een debat over de kwestie.

Oproep was bekend

De oproep was destijds al bekend bij de Friese politie en de burgemeester. De ‘veiligheidsdriehoek’ heeft er voorafgaand aan de Dokkumer intocht over gesproken, zei burgemeester Marga Waanders eerder al .

In het tv-programma zei Van Z.: ,,Het is een grap.’’ Toen de presentatrice doorvroeg en stelde dat ‘we’ de oproep dus niet serieus hoeven te nemen, vervolgde Van Z.: ,,Nee, tuurlijk niet. Een grap is er toch om niet serieus te nemen.’’

De zaak waarvoor Van Z. strijdt, vindt hij wel een serieuze zaak. Hij wil racisme aan de kaak stellen en strijdt tegen het uitsluiten van mensen. Van Z. neemt zijn grap en zijn woorden niet terug, zei hij. Van Z. wordt zelf ook bedreigd.