DELA-directeur Chris Beaulen in een crematorium met traditionele gasoven
NOS NieuwsAangepast

Primeur in begrafenisland: elektrisch cremeren

Er komt een crematorium zonder gas in Nederland. Uitvaartorganisatie Dela heeft de primeur van een elektrisch crematorium en gaat er een bouwen in de stad Groningen.

Ook andere uitvaartorganisaties willen van de gasovens af, omdat elektrisch cremeren beter zou zijn voor het milieu. Monuta overweegt de techniek in te zetten bij een nieuw te bouwen crematorium in Maastricht en ook Yarden heeft interesse in de nieuwste cremeer-mogelijkheden.

"Ons streven is om in 2030 al onze uitvaarten klimaat-neutraal te laten zijn", zegt Dela-directeur Chris Beaulen. "Daarom willen we deze grote stap voorwaarts zetten om dat ook te bereiken."

Eén crematie vraagt circa 60 kuub gas. Dat is ongeveer net zoveel als er nodig is voor 140 keer douchen, berekende stichting Milieu Centraal. In Groningen wordt straks jaarlijks uitgegaan van 800 crematies. Beaulen: "Dus reken maar uit hoeveel gas dat scheelt."

Het nieuwe crematorium komt aan het kanaal Hoendiep in Groningen en is eind 2019 operationeel.

Primeur cremeren zonder gas voor Groningen

Dat het eerste crematorium op elektriciteit in Groningen komt, is toeval. Het heeft niks met een publiciteitsstunt te maken, zegt Beaulen: "De problemen rondom de gaswinning zijn natuurlijk hartstikke actueel, maar de techniek is nu beschikbaar gekomen. Groningen is toevallig de plek waar we nu een nieuw crematorium gaan bouwen."

Alle nieuwe faciliteiten die Dela vanaf dit moment gaat bouwen, worden elektrisch. De uitvaartonderneming heeft al 20 crematoria en daar wordt - als er een verbouwing op de planning staat - gekeken of de nieuwe techniek ook toegepast kan worden.

Steeds meer Nederlanders geven de voorkeur na hun overlijden gecremeerd te worden. In 1970 lag de verhouding begraven-cremeren nog op 86-14, in 2001 was het praktisch 50-50. Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat in 2016 bijna 149.000 mensen overleden. Zo'n 65 procent daarvan werd gecremeerd, de rest koos voor een begrafenis. De verwachting is dat die trend doorzet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl