Youp walgt van ‘fatsoensdominee Erdogan Galjaard’

Youp van ’t Hek gaat dit weekend weer als vertrouwd tekeer tegen RTL’s tv-baas Erland Galjaard. Ditmaal moet hij het ontgelden vanwege de ‘correcte’ houding die RTL innam na de transgendergrap van René van der Gijp. Dat is te lezen in zijn column in NRC Handelsblad. Van der Gijp ging met een pruik op aan tafel zitten in Voetbal Inside als parodie op de Vlaamse transgender Bo Van Spilbeeck en daar waren veel mensen boos om. RTL trakteerde hen op een zeer kritische houding.

Van ’t Hek denkt dat Van Spilbeeck helemaal geen moeite heeft met de transgendergrap. “Ik denk dat die Bo er wel degelijk om kan lachen. Heb haar horen meppen bij onze Matthijs en dacht toen maar één ding: die dame redt zich wel de rest van haar leven. Zo denk ik ook dat ze de grap van Gijp met een brede glimlach heeft bekeken.

Ook de cabaretier kon wel glimlachen om de grap van Van der Gijp. “Maar ik werd vooral heel vrolijk van de spruitjescommotie die na de uitzending van Voetbal Inside ontstond. Al die fatsoensdominees die moord en brand gingen blèren omdat het zo verschrikkelijk was wat Gijp gedaan had.

Zelfs Erdogan Galjaard, de baas van RTL, nam in een laf statement afstand van het baldadige trio. Opvallend. Dan weet ik namelijk nog wel een stuk of tien onsmakelijke programma’s waar hij zich schaamrood van kan distantiëren.

Overigens is het niet zo dat RTL ‘afstand’ heeft genomen van VI. Wél gaf de zender aan in gesprek te gaan met de VI-heren.

Eerder gaf RTL het volgende statement over VI:

Wat RTL betreft was de grap van Johan Derksen en René van der Gijp vrijdagavond in VI ongepast. Het programma geeft een podium aan uitgesproken, persoonlijke meningen over voetbal, sport en inmiddels ook het gesprek van de dag. Die ruimte krijgen Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp van RTL, maar dat betekent niet dat we het altijd eens hoeven te zijn en het is zeker ook geen vrijbrief om individuen en/of groepen belachelijk te maken.

We zien dat de meningen over de uitzending verdeeld zijn. En dat is ook het mooie in Nederland, dat je met respect voor de ander hartstochtelijk van mening kan en mag verschillen. De kritiek dat de gesprekken aan tafel op dit moment niet altijd bijdragen aan een opbouwende discussie, deelt RTL. Dat is een reden om de discussie aan te gaan met Wilfred, René en Johan Derksen.

Vrijheid van meningsuiting is belangrijk, dat moet een plek hebben op de Nederlandse televisie. Ondanks het feit dat de grappen en meningen in VI soms ongenuanceerd en controversieel zijn, vinden we dat het programma een plek heeft bij RTL. Samen met de makers, is het de taak van RTL om de grens tussen het vrije woord en respectvol omgaan met anderen te bewaken.

De column van Youp van ’t Hek kunt u onderstaand lezen:

Foto: Bob Bronshoff, BNNVARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen