Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Groente en fruit VK weggerot door tekort aan arbeidsmigranten

  •  
09-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
3003040705_518c528441_o
Groente en fruitbedrijven in het Verenigd Koninkrijk hebben het afgelopen jaar kilo’s groente en fruit moeten laten vergaan vanwege een tekort aan mankracht. Gewoonlijk worden de producten door seizoenswerkers, veelal migranten, verwerkt, maar door de angst voor de Brexit en de lage waarde van de Britse pond kwamen er beduidend minder seizoenswerkers naar het Verenigd Koninkrijk. Meer dan 4.300 vacatures werden niet ingevuld. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.
Telers hebben sinds het Brexit-referendum gewaarschuwd dat de gevolgen mogelijk schadelijk zouden kunnen zijn voor het aantal arbeidskrachten. Niet in de laatste plaats omdat het Verenigd Koninkrijk sinds het referendum onder arbeidsmigranten meer en meer te boek is komen te staan als xenofoob en racistisch, aldus The Guardian. Bovendien besloot Groot-Brittannië in 2013 de grens voor Bulgaarse en Roemeense seizoenswerkers te sluiten, om zo “de gewone Brit” weer aan het werk te helpen. Die tactiek blijkt nu dus niet te hebben gewerkt. Vanuit de telers wordt dan ook opgeroepen om dat overheidsbesluit terug te draaien, maar daar lijkt de overheid geen oren naar te hebben. The Guardian schrijft op basis van interne memo’s dat de overheid in juli vorig jaar al heeft besloten dat het “acceptabel” is dat een aantal boeren het moeilijk heeft. De voorkeur is om een soort Australisch of Nieuw-Zeelands systeem te implementeren waarbij iedereen zelf zijn of haar groente of fruit kan plukken, of een soort plukvakanties in te voeren.
Veel boerderijen zagen zich in 2017 genoodzaakt om de niet geplukte producten dan maar te laten rotten. Het grootste tekort aan arbeidskrachten in 2017 vond immers plaats in de cruciale oogstmaand september. In totaal bleef 29% van de vacatures leeg. Alison Capper, hoofd van het NFU-bestuur, vertelt aan The Guardian dat in haar eigen appelboomgaard zo’n 100 bakken Gala appels niet op tijd geplukt konden worden. Uiteindelijk werden de appels overrijp en is er sap van gemaakt, met zo’n 30.000 pond verlies als gevolg.
Minette Batters, NFU-vice-president:
Dit is het grootste probleem van telers. We zien het niet als een immigratieprobleem – het gaat over mensen die hier komen, die volledig gereguleerd zijn en weer naar huis gaan. De conservatieve partij lijkt voor een hele harde aanpak te hebben gekozen.
cc-foto: Laura Thorne
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.