NOS NieuwsAangepast

IJshockeyend zijn Noord- en Zuid-Korea al één

  • Michael de Smit

    verslaggever

  • Michael de Smit

    verslaggever

De ijshockeywedstrijd van Zwitserland tegen Korea zal niet herinnerd worden om de uitslag. Zwitserland won eenvoudig met 8-0, maar het ging om de bijzondere samenstelling van het Koreaanse team: speelsters van Noord én Zuid-Korea gezamenlijk.

IJshockey stelt als sport niet zoveel voor in Korea. Ze honkballen er liever. Toch was het ijshockeystadion met 6000 plaatsen tot de nok toe gevuld. Opgetogen, een tikkeltje nerveus en nieuwsgierig liepen de Koreanen het stadion binnen. "Ik wil hier bij zijn, want het is zoiets bijzonders", zegt een vrouw die met haar man is gekomen.

In het stadion blijkt dat meer Koreanen er zo over denken. Ze willen erbij zijn vanwege de historische waarde. Er staan lange rijen voor de souvenirshop waar ze een aandenken aan hun bezoek kunnen kopen. De petjes, sjaals en mascottes met het logo van de spelen worden voor aanvang van de wedstrijd veel verkocht.

In de catacomben dringt dan ook het geluid van gezang door. Het komt van de tribunes. Een groot deel van de 229 Noord-Koreaanse cheerleaders die het land heeft afgevaardigd naar Pyeongchang zingt en scandeert "Wij zijn één!" Ze maken zoveel lawaai dat zelfs de Amerikaanse rockmuziek, die normaal bij ijshockey in de stadions te horen is, wordt overstemd.

Noord-Koreaanse cheerleaders bij ijshockey

De tientallen jonge meisjes worden ook wel 'het leger van schoonheden' genoemd en staan bekend als de mooiste meisjes van Noord-Korea. Ze vormen een belangrijk propagandamiddel van dictator Kim Jong-un. Zijn zus Kim Yo-jong was ook aanwezig bij de wedstrijd.

Zij zag dat veel Zuid-Koreanen het gezang van de cheerleaders uit het noorden wel konden waarderen. "Ik vind het indrukwekkend", zegt mevrouw Cheong. Ze werkt bij een televisiemaatschappij en heeft speciaal vrij gevraagd aan haar baas om hier te kunnen zijn. Een jongen vindt dat de meisjes vooral op "robots" lijken omdat al hun bewegingen synchroon worden uitgevoerd.

Een stap naar vrede

Verder zijn de Zuid-Koreanen in het stadion opvallend eensgezind in hun mening. De meesten voelen zich, ondanks de tientallen jaren dat de twee Korea's gescheiden zijn, nog altijd één volk. Het is te zien aan de vlaggen op de tribunes.

Naast de gewone Koreaanse vlaggen is de gezamenlijke eenheidsvlag van Noord-en Zuid-Korea veel te zien bij de toeschouwers. Een moeder met haar twee dochters moedigt het Koreaanse team aan; "Kom op!" scandeert ze met de Noord-Koreaanse cheerleaders mee. Een van haar dochters vertelt dat ze hoopt dat er door de toenadering van de afgelopen tijd eindelijk 'een stap wordt gezet naar vrede'. Want dat zou je bijna vergeten; de speelsters uit dat ene team komen uit twee landen die officieel nog altijd met elkaar in oorlog zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl