door Inter in Binnenland  ·  33 Reacties

  • 1
  • 330x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

En is dat de schuld van de tabaksindustrie, of is dat de schuld van de rokende ouders?

3
1 Roy-050

@1 Beiden!

1
2 LoydMorris

* Verwijderd door de redactie *

3 Scholar002

@3 Wat ik dan weer wel een aardig punt van Ficq vind, is dat vrijwel alle rokers beginnen in de pubertijd. Het is bekend dat je op die leeftijd niet in staat bent om rationele overwegingen te maken, of om de gevolgen van 'die ene sigaret' te overzien.

Ik rook zelf niet (nou ja sporadisch eens) - heb geen problemen met mensen die wel roken - maar het is mijns inziens dus wat simpel om alle verantwoordelijkheid bij de consument te leggen. Zeker als je je realiseert dat additieven in sigaretten verslaving in de hand werken en de fabrikanten met meetmethoden rommelen.

Vergeet daarbij ook niet dat buiten Nederland, in de derde en tweede wereld, onmogelijk veel onwetende mensen roken. Die moet je ook niet vergeten als je naar het 'probleem' van roken en de verantwoordelijkheid van de tabaksindustrie kijkt.

3
4 Yisrael

@3

Klopt, mar ook @4 vermeldt terecht dat jongeren dergelijke beslissingen nog nauwelijks redelijk kunnen overzien. Heeft te maken met de nog niet goed ontwikkelde voorhoofdskwab in je hersens. Langer-termijndenken kunnen ze nog niet, maar des te beter nemen ze emotionele beslissingen. En roken kent dan ook nog sociale druk uit een vriendenkring, al rokende familie. Was het maar zo makkelijk, dat is het nou net NIET...

De sigarettenfabrikanten voegen steeds meer stoffen toe aan de tabak. Stoffen die zorgen dat je verslaafd raakt -en ook blijft. En dat is waar ze op gepakt gaan worden, reken maar..!

Deze tak van industrie is een "fraai" voorbeeld hoe fabrikanten en industriëlen producten maken om, geld aan te verdienen. Of dat goede, gezonde en veilige producten zijn, maakt hen geen ene donder uit, blijkt bij tabak... Dat is a-moreel, egoïstisch gedrag en dat moet gestopt worden.
Het kost veel te veel levens, die rotzooi.

1
5 weerman

@5 Mwa anderzijds moet je ook ergens aan doodgaan en als je wil roken moet je dat m.i. prima kunnen (blijven) doen. De industrie moet simpelweg eerlijk te werk gaan en verantwoordelijkheid nemen voor het product dat ze leveren.

Zoals ik al aangaf heb ik helemaal geen probleem met rokers en heb ik een beetje een hekel aan de demonisering van roken nowadays, maar die rechtzaak vind ik wel heel erg interessant.

5
6 Yisrael

@4 Dan is er de mogelijkheid om simpelweg geen sigaretten aan te bieden onder het motto voorkomen is beter dan genezen.

0
7 21st Century Guy

@7 Dat zou je kunnen zeggen, maar dat hoeft van mij niet. Ik ben voor zelfbeschikking, voor een vrije markt en de overheid hoeft zich ook niet overal mee te bemoeien.

4
8 Yisrael

@8 Dan moeten rokers mischien een eigen land krijgen hoeven ze anderen niet lastig te vallen met hun hobby.

2
9 21st Century Guy

@9 Mwa mij vallen ze er niet mee lastig. Ik stoor me meer aan kinderen die niet luisteren ofzo. Die ook maar wegsturen? Lol.

4
10 Yisrael

@10

Je mist voortdurend twee belangrijke punten:
1] de tabaksindustrie gooit rommel door de tabak die het product extra verslavend maakt. Dat is gewoon moreel onaanvaardbaar, en in feite strafbaar.
2] een roker heeft zelden alléén last van de rook. Z'n omgeving rookt ongewild te vaak mee. En een zwangere vrouw die rookt, vergiftigd haar ongeboren kind. Dat zou allemaal in veel mindere mate gebeuren als mensen niet zo verslaafd waren en dan toch voor de sigaret kiezen, in plaats van kiezen voor hun directe omgeving -of ongeboren kind.
Het is geen kwestie van "mij vallen ze niet lastig", het is een kwestie van velen die ongewild WEL last ondervinden.

1
11 weerman

@11 Nou dat eerste punt mis ik niet, daar kom ik notabene zelf mee.
Lijkt me geen probleem die additieven, levensmiddelenfabrikanten doen exact hetzelfde met suikers onder andere, maar de industrie moet simpelweg aangeven wat er in hun product zit. Dat weet je nu als consument niet.

Dat tweede komt voor mij vooral neer op gezeik. Ja je hebt wel eens last van een ander. Nou en. Leer ermee leven dat je niet alleen bent op de wereld, zou ik zeggen.
Van wat sigarettenlucht inademen op een terrasje zal je kind niet vergiftigd raken hoor.

2
12 Yisrael

@9 Gaan we ook een eilandje opspuiten voor zuipers en dikkerdjes?

0
13 Oebie

@12 Ze moeten de industrie gewoon verplichten om alle schadelijke toevoegingen achterwege te laten en dan is het al minder verslavend. Bovendien minder lekker.

En de industrie verplichten om te adverteren dat ze opzettelijk mensen verslaafd proberen te maken door die stoffen eraan toe te voegen. Een soort schuldbekentenis op ieder pakje.

0
14 Oebie

!2
Zucht.
De additieven in de tabak zijn juist WEL het (verslavende) probleem, bovendien vertikken de tabaksproducten precies te vertellen wat er allemaal aan toegevoegd wordt. En dat is veel, heel veel. Dus ja, WEL een probleem!

Het 2e punt "gezeik" noemen maakt dat het niet meer te bediscussiëren valt, zeker niet als ik je argumentatie lees. Je negeert de vele duizenden die er WEL last van hebben en vindt "dat ze niet zo moeten zeiken".
Tja, dan is de discussie klaar en kan alleen wetgeving/reguleren dat mensen dan ook daadwerkelijk niets meer "te zeiken" hebben. Dan moet roken op terrassen en op plekken waar veel mensen samenkomen, maar geheel verboden worden. Dan weten we dat hun gezondheid niet meer wordt aangetast (want dat wordt het, ja..) en is er geen "gezeik". question

0
15 weerman

@14 OK krijg rillingen bij woorden als 'verplichten'. De overheid hoeft niet alles te reguleren. Heb het liefst dat de overheid zich overal zoveel mogelijk buiten houdt.
Fabrikanten moeten - zoals levensmiddelenfabrikanten - aangeven wat er in hun sigaretten zit. Dat lijkt me fair tegenover de consument en die bepaalt dan zelf wel of hij/zij het product koopt. Daarvoor hoeft de overheid niet te bepalen wat er wel en niet in mag/moet.

Dat tweede punt van je vind ik wel leuk. Zinvoller dan die plaatjes misschien ook lol

4
16 Yisrael

@16 Dus jij vind het prima als men radioactieve isotopen in de zuivel propt? "De overheid hoeft niet alles te reguleren".

0
17 Oebie

@15 Weet je chap, mensen zeiken. En niet zo'n beetje ook. Ik wil geen maatschappij waarin van alles en nog wat verboden is, omdat er mensen zijn die er 'last' van hebben. Last hebben doe je jezelf aan, een persoonlijke ergernis maakt iets nog niet overlastgevend. Ik stoor me totaal niet aan rook, waarom jij wel? Doe je jezelf aan dan toch.
Wetgeving en regulering zit ik verder niet op te wachten. Laat ondernemers de keuze vrij of ze rokers willen op hun terrassen (en mijns inziens ook binnen).

Als je geen last wil hebben van rook ga je maar in een hutje in Canada wonen, heb je gelijk geen last meer van uitlaatgassen (die voor niet-rokers kwantitatief veel schadelijker is).

3
18 Yisrael

@17 Nou niet gelijk met hyperbolische, retorische nonsens komen.

3
19 Yisrael

@18

Kortom: je bent een liberaal die z'n vrijheid opeist. als dat ten koste gaat van anderen heb je daar geen moeite mee en verdedig je dat onder het mom van "dan schuiven ze maar een stukkie op!"

Tja, daar is niet mee samen te leven, dergelijke lieden. Dat begreep de overheid ook, zag in dat er soms zaken geregeld moeten worden door bevoegd gezag en dat mensen -helaas vaak- tegen zichzelf beschermd moeten worden. En dus is er regulering en regelgeving.

Ik ben erg blij met de zaken die ziekenhuizen nu tegen de tabaksindustrie gaan aanspannen. Bewust mensen verslaafd maken is schandalig, misdadig en onmenselijk. En dat moet hard aangepakt worden. Je kunt namelijk niet van iedereen verwachten dat ze zo reageren op dit soort situaties als jij zou doen.
Maar dat heb je blijkbaar niet door....

Daarom snap ik de hyperbool van @17 wel. Je gaat namelijk niet in op de opzettelijk toegevoegde stoffen die mensen sneller en dieper verslaafd maken aan hun product. "Als het er maar op staat!" zeg jij. Nee, het mag er gewoon niet in zitten. Het bedrijfsleven mag nooit zo maar wat doen om maar winst te kunnen generen, en dat er dan tegen de consument gezegd wordt: "Wèl goed op de etiketjes kijken en je eigen verantwoordelijkheid nemen, hoor!"

Want iedereen wéét dat dat niet werkt en dat regelgeving van bovenaf gewoon nodig is.
Vrijheid van ondernemerschap behoort grenzen te hebben. Dit is er zo eentje!

0
20 weerman

@20 Ik durf nog wel te stellen dat ik wat extremer ben dan een reguliere liberaal.
Valt verder prima met me samen te leven. Ben niemand tot overlast, ten minste, niet in onredelijke mate. Dat is namelijk het punt van vrijheid; doe wat je wil, maar beperk er een ander niet mee.

"Je kunt namelijk niet van iedereen verwachten dat ze zo reageren op dit soort situaties als jij zou doen."
Snap niet wat je hiermee bedoelt, kan je dat uitleggen?

Mwa ik vind mensen 'bewust verslaafd maken' dan weer heel vernuftig van de industrie. Een verslaving is altijd irrationeel en ik zal daar dus nooit voor pleiten, maar de industrie heeft het wel verdomd goed gespeeld.
Dat er nu een zaak tegen ze loopt, ben ik ook blij mee. Ik ben wel benieuwd in welke mate hun opstelling strafrechterlijk niet in orde is.

En ja, die additieven zie ik het probleem niet van, als het maar duidelijk is voor de consument. De levensmiddelenindustrie voegt ook allerlei soorten additieven toe voor allerlei toepassingen. Ook niet altijd even gezond zeg maar. Maar het staat er in ieder geval op. Als je dan wil letten op wat je eet, kan dat in ieder geval. Bij sigaretten en andere tabakswaren hetzelfde systeem lijkt me niet verkeerd.
Uiteindelijk komt het aan op eigen verantwoordelijkheid en als mensen niet in staat zijn om die te nemen, is dat een leuke meevaller voor de industrie. Mensen zijn dom, zeker, maar dat betekent niet dat de staat ze maar voor alles moet beschermen.
We leven in een vrij land toch.

4
21 Yisrael

@21

Wat ik met die uitspraak bedoelde is, dat je in dit forum geheel alleen staat met een behoorlijk extreme mening in deze. Meer niet. Maar blijkbaar zie je dat niet...

Verder schrijf je: "maar de industrie heeft het wel verdomd goed gespeeld." Nee, dat is niet 'goed', dat is 'sluw'. Alles gericht op winst maken, zelfs winst maken ten koste van de gezondheid van hun consumenten en de meerokers. Dat is niet 'goed', dat is misdadig. Blijkbaar zie jij dat anders en is een bedrijf "goed bezig" als het winst maakt, op welke manier dan ook.

Je komt wéér met de smoes van de "eigen verantwoordelijkheid van de consument", daarmee de verantwoordelijkheid geheel overhevelend naar die consument. Jij bent van mening dat de fabrikant alles mag flikken wat god desnoods verboden heeft, om maar die winst te maken, en dat de consument daarin "zijn eigen verantwoordelijkheid maar moet nemen." Daarmee vraag je je dus niet af OF die consument dat wel kan; je ziet niet dat de vele miljoenen verslaafden het dus niet konden. Anders waren ze niet verslaafd geraakt. Je ziet blijkbaar niet hoe het mechanisme werkt. Waarom zie je dat niet in?

0
22 weerman

@22 Ik snap de relevantie niet dat ik hier alleen zou staan (ik zie graag bewijs) met een - helemaal niet zo extreme - mening. Maakt toch niets uit, zou ik zeggen.

Tja 'goed' of 'sluw' ik bekijk het even uit het perspectief van de tabaksindustrie. Ik ben een kapitalist, dus ik zie graag dat bedrijven geld verdienen ja. Dat lukt deze industrie vrij aardig, dus in dat opzicht 'goed'.
Dat ze een ongezond product leveren, vind ik an such niet zo interessant. In principe zijn heel veel producten ongezond.

En nee, ik ben voor eigen verantwoordelijkheid, maar dan moeten de fabrikanten wel openheid van zaken geven. Wil je consumenten eigen verantwoordelijkheid laten nemen, dan moet dat wel fair gebeuren. Zo onredelijk ben ik niet hoor.

En nee, dat vraag ik me inderdaad niet af, het antwoord is er immers al. De consument is simpel, een meeloper, makkelijk te manipuleren enzovoort. Een winst voor de tabaksindustrie (in dit geval) zou ik zeggen.

3
23 Yisrael

@4 : Vandaar dat de verkoop aan sigaretten aan mensen < 18 jaar verboden is. Nog los gezien daarvan is het roken op heel veel plekken verboden, dat is ook niet voor niets. Maar laten we eerlijk zijn (geldt niet alleen voor jouw reactie): de overheid heeft er ook veel belang bij dat mensen roken. Denk alleen al aan de accijns die ze op tabaksproducten binnen haalt.

0
24 Reagentje

@23
Die 'eigen verantwoordelijkheid van de consument' is al weg op het moment dat ze verslaafd zijn. Dus het is nooit een eerlijke manier van winst maken. En dat is één van de redenen dat deze processen gestart worden.

1
25 weerman

@25 'Eerlijk' is wel heel vaag, nogal subjectief zeg maar. What's fair and what's not - je weet het niet.

4
26 Yisrael

@24 Ja dat doet de overheid leuk voor zichzelf.

4
27 Yisrael

Tabaksindustrie mag zeker wel minderen met hun beleid om kinderen verslaafd te maken. Denk altijd aan de chocolade sigaretjes van vroeger, of bestaan die nog steeds? Dus dat is gelukkig al vooruitgang als zulke dingen er niet meer zijn.

0
28 etymologie

@26
Een denkfout. Voor kapitalisten is 'eerlijkheid' blijkbaar inderdaad 'vaag en subjectief', want de winst staat altijd voorop bij hen. Voor wie eerlijk, oprecht en vanuit empathie handelen normaal is en prioriteit heeft, is eerlijkheid heel helder en duidelijk en zal altijd op de voorgrond staan en zal dat altijd de weegschaal vormen. Dat is bijvoorbeeld het verschil tussen kapitalisme en eerlijk socialisme. question En vergelijk dat woord dan niet met de dictaturen Sovjet-Unie, China of welke "socialistische" republiek dan ook. Vlaggen die de lading nooit dekten.

En hier laat ik het bij; onderwerp is wat mij betreft wel besproken. Een fijn weekend verder.

2
29 weerman

@29 Ja, ik heb graag het laatste woord, dus ik ga echt nog wel even een reactie geven, ondanks dat je het min of meer afkapt.

"Voor wie eerlijk, oprecht en vanuit empathie handelen normaal is en prioriteit heeft, is eerlijkheid heel helder en duidelijk en zal altijd op de voorgrond staan en zal dat altijd de weegschaal vormen."
Je maakt het jezelf wel erg makkelijk. Je poogt mij in een hoekje te duwen, zonder daarvoor met onderbouwing te komen. Bewijs per intimidatie enzo.

'Eerlijkheid' is een interessant begrip dat je filosofisch moet benaderen (nou ja, niks 'moet'), jij maakt het jezelf echt te makkelijk.

3
30 Yisrael

@30
Je herhaalt jezelf, zie ik. Door je argumenten heen. Nou, dan stel ik het wat scherper:

Je zit er totaal niet mee dat een fabrikant een verslavend product verkoopt en om de winst op te schroeven, nog wat chemicaliën toevoegt om de verslaafden nog verslaafder te maken. Want volgens jouw redenatie "moeten ze de bijsluiter beter lezen, gewoon stoppen met die rommel en als dat niet lukt is het toch echt allemaal hun eigen, domme schuld. Ze wisten immers waar ze aan begonnen!"

Tja, dan houdt elke discussie op. Als je winst vóór mensen zet, is het kwaad kersen met jou eten...

1
31 weerman

@31 "is het toch echt allemaal hun eigen, domme schuld. Ze wisten immers waar ze aan begonnen!""
Dat spreek ik al in mijn eerste post op dit draadje tegen, lees nog eens terug.

Verder denk ik dat onze mening nogal verschilt op moreel niveau. Jij als socialist, ik als libertariër/objectivist. Gaan we dan niet uitkomen nee.
Shalom fijne zondag.

4
32 Yisrael

@32

Er gaat vast wel een moment in jouw leven komen dat je kunt gaan inzien dat je redenatie omtrent 'eigen keuzes' niet de juiste is. Dat komt wel, op het moment dat je gaat beseffen hoe smerig, sluw en effectief reclames werken, zeker in combinatie met verslavingen. Nu is dat moment er duidelijk nog niet -helaas. Het zou je namelijk zo veel verder brengen...

Fijn weekend verder!

2
33 weerman

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
ongelovenloos
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@17Bij oorlog aan oorlogsrecht doen , betekent verlies.Nog geen ene oorlog meegemaakt waar ze zich volledig aan oorlogsrecht hebben gehouden...

2 uur geleden geplaatst door ongelovenloos

Magister Nivardus
Onderwijsminister bij Op1 over 'neerkijken op mbo'ers': 'We pikken dit niet meer'

@7 Dat is juist en dat komt door een oerdomme constructie. Aan elk mbo-diploma hangt een zak geld voor de school, zo’n 5000 euro dacht ik, maa...

2 uur geleden geplaatst door Magister Nivardus

MARCUSAURELIUS
Onderwijsminister bij Op1 over 'neerkijken op mbo'ers': 'We pikken dit niet meer'

@6Dat laatste is maar al te waar.Wel is het MBO uitgekleed door telkens het niveau omlaag te halen.Wat trouwens in ons hele onderwijs ...

2 uur geleden geplaatst door MARCUSAURELIUS

Magister Nivardus
Onderwijsminister bij Op1 over 'neerkijken op mbo'ers': 'We pikken dit niet meer'

Er is altijd onderscheid m.b.t. educatie. Wie een doctorstitel heeft is opgeleid t/m het hoogste niveau in deze zin dat er niets anders meer is ...

3 uur geleden geplaatst door Magister Nivardus

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

Weten jullie ook welke partijen niet getekend hebben tegen het antisemitisme deze week ?Het door de Turken bestuurde Denk en het door de Russe...

3 uur geleden geplaatst door Rinze

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@59Iedere keer weer over mijn ziekte beginnen zoals in @57 Wat ben jij toch een goor achterlijk stuk vreten ...

3 uur geleden geplaatst door Rinze

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@59Waar ben je nou met die gore vieze bek van je ?...

3 uur geleden geplaatst door Rinze

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@62 Dat kan dus niet want de KvK heeft geen jaarverslagen gekregen over die tijdsperiode Doe godverdomme je huiswerk voordat je hier dingen ...

3 uur geleden geplaatst door Rinze

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@59Jij bent ook aan een klap op je bek toeMisschien knapt je fascistenmuil er nog wat van op ...

3 uur geleden geplaatst door Rinze

spookrijder
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@62 Hij had gehoord dat Yasser een vagina had, gewoon ijzersterke humor en een keiharde klap op zijn hypocriete bek. 😂...

3 uur geleden geplaatst door spookrijder

NK. App
Sexy Hot Bp VideoSexy GwenNsfw GamingVinatge Gay PornKiwi LingAnushka Sharma CleavageNew Bangla Blue FilmFamliy Sex ComSquirting Porn GifNext Door PornAlena Croft GloryholeListcrawerChatterbaitcamErin Gray NudeNebraskawut NakedPussy Eat PositionsThumbzilliaIndian Porn AitesSexxx Porn TubePorn Con Mi PrimaHairy Pussy VideoThiccaXxx With BossRamya Krishna Hot PhotosKris Evans PornstarFemale Nude Movie StarsLayla MonroeHot Fucking Video DownloadTelugu Sex Chat LiveSexual Cartoon ComicsAdult Friend Finder ReviewSkye Blue XxxJessica WildeStepbrother PornMonster CockshemaleXvideos01Wolf Of Wall Street Sex ScenesTs Fucks GirlGak Trizzy PornTeen TwatKorean CamgirlDiscord PornôCynthia Preston NudeMiku Miku DanceJust-peachyyy OnlyfansMy WifespussyGay RawpornEbony Bi Sexual ThreesomeKindly Meyers PornWet Pu GamesEporner.vcomTop Porn SubredditsHot Asian Porn StarsStrapon PovAlison XxxPorn NurshIndian Naked ModelsBigboob SuckingHorny Stepdaddy91.视频Indian Xxx IndianLeone XxxSwitzerland XxxShemale Big TitsHot Desi Mom SexChinese AnalJapanesse Massage PornChanell Heart AnalEmber Snow FanBuggest Tits EverCreampied BlackReborns.comWww Javhd NetWife Wants ThreesomeThick Thighs NakedLilit ArielLovette PornVoyure WifeMom Son Massage PornPornmapAriadna MajewskaSuoerhero PornAfrika SexChloe Temple Venus VixenXxx S Xxx SYuka Murakami AvSophia LaureDeepest Anal PornXhamsterlivrBea CumminsSkinny PenisFitmami PornXxn TeluguJulie Cash Hd PornMassega XxxBest Hot PornstarSugarylove NudesAnupama Parameswaran Sexy VideosJohnny Sins BpPorn Hindi Video HdGay CumsjotsJable.tbRussian PronstarBukkakecompilationNude Crossfit WomenBengali Boudi Sex Video ComDesi Sex Sex VideoLesbians Dey HumpingDerpixon Fandel TalesHotwifeheidincXnxx Full Hd VideoBryce Dallas Howard SexHello Google Sexy VideoPutito PornYoo Seol Ah PornXvideos Mallu MoviesPiper Rockelle PornDesivideoNude TransexualsMan Woman PornSalma Hayek PronCheating Gf PronVídeo Chamada PornôNickado Avacado PornXxx5Zuri Bella Rose NudeAunty Sex With BoysSimilaire CoqnuGirls Nude PicGaysexmaletubeCelebrity Sex.coSex Video Telugu MovieNew Porn In HindiCelinasmith PornLuxiboo PornHentau StreamEn7Couch Cast PornX Video BlackEvan Lamicella PornColors Of Autumn PornMasi SexNude AmateurgirlsSexxxtubeXxx Videos Telugu AuntyChhakkon Ki BfGay Cock PicsVirgin SexsPrincess Poppy PornKylie Rocket Take A Mile