Shani Davis traint in de olympische schaatshal
NOS SchaatsenAangepast

Shani Davis niet bij openingsceremonie na rel rond vlagdrager

Shani Davis was vrijdag niet aanwezig bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. De schaatser is boos vanwege de gang van zaken rond het aanwijzen van de Amerikaanse vlagdrager.

De 35-jarige Davis had er stiekem op gerekend dat hij de Amerikaanse vlag het stadion mocht binnendragen, maar die eer ging naar de rodelaarster Erin Hamlin. De beslissing werd genomen na het gooien van een muntje.

Gelijke stand

De Amerikaanse vlagdrager wordt aangewezen door de acht Amerikaanse wintersportbonden. Na een stemming was de stand tussen Davis en Hamlin 4-4, waarna werd besloten te tossen om de eer.

Op Twitter liet Davis gisteren weten: "Toen ik in 2010 de 1.000 meter won, was ik de eerste Amerikaan die dat voor de tweede keer op rij deed. Team USA besloot oneervol een muntje te gooien om de vlagdrager van 2018 te bepalen. Geen probleem. Ik wacht wel tot 2022."

Davis voegde de hashtag #BlackHistoryMonth2018 toe, waarmee hij lijkt te suggereren dat zijn huidskleur een rol heeft gespeeld.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse schaatsteam was Davis sowieso niet van plan om bij de openingsceremonie te zijn, maar had hij een uitzondering gemaakt als hij de vlag had mogen dragen. Davis zelf weigerde commentaar op zijn boze tweet.

Davis vs Hamlin

Davis doet in Pyeongchang voor de vijfde keer mee aan de Olympische Spelen. Hij won twee keer goud en twee keer zilver en was in 2006 de eerste zwarte Amerikaan die individueel goud veroverde op de Winterspelen.

De 31-jarige Erin Hamlin was vier jaar geleden in Sotsji de eerste Amerikaanse rodelaarster die een olympische medaille won, namelijk brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl