NOS NieuwsAangepast

Zus Kim Jong-un komt aan voor Spelen, eerste Kim in zuiden sinds jaren 50

Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, is in Zuid-Korea aangekomen voor de Olympische Spelen. Ze woont namens haar broer onder meer de openingsceremonie in Pyeongchang bij.

Het is voor het eerst sinds de Koreaanse Oorlog (1950-1953) dat een lid van de regerende Kim-familie een bezoek brengt aan Zuid-Korea. De komst van Kim Yo-jong, die geldt als rijzende ster binnen de familie, was eerder deze week aangekondigd. Ze arriveerde in de privéjet van haar broer en zal drie dagen in het zuiden verblijven.

Kim Yo-jong zal samen met het 90-jarige Koreaanse staatshoofd Kim Yong-nam, die ook bij de openingsceremonie is, zaterdag de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in ontmoeten in het presidentieel paleis.

Kim Yo-jong komt aan in Zuid-Korea

De Olympische Winterspelen in Pyeongchang zijn door beide landen aangegrepen als een mogelijkheid om de diplomatieke betrekkingen te verbeteren. Sceptici beweren echter dat Noord-Korea de Spelen gebruikt om mooi weer te spelen, terwijl het nucleaire programma van het land ondertussen verder wordt ontwikkeld. Gisteren werd in Noord-Korea een grote militaire parade gehouden.

De Amerikaanse vice-president Pence, ook bij de Spelen aanwezig, zei een ontmoeting met de Noord-Koreaanse delegatie niet uit te sluiten. Noord-Korea liet weten niet de intentie te hebben met de VS om de tafel te gaan. De VS heeft Noord-Korea verregaande sancties opgelegd vanwege het nucleaire programma van het land.

Premier Rutte heeft onderwijl een gesprek gehad met president Moon. Via Twitter laat hij weten dat daarbij onder meer de situatie op het Noord-Koreaanse schiereiland en de handelsrelatie met Nederland aan bod zijn gekomen.

De premier is vandaag samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de openingsceremonie aanwezig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl