Schouten, Ollongren en De Jonge bij de beëdiging van het kabinet-Rutte III
NOS NieuwsAangepast

Vicepremiers keken op van '101-tje'; 'we zijn juist heel goed met elkaar'

Ruim honderd dagen geleden werden ze beëdigd als vicepremier in het kabinet-Rutte III: Hugo de Jonge (CDA). Kajsa Ollongren (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie). Sindsdien zijn ze naar eigen zeggen een hecht clubje geworden.

NOS-radioverslaggever Wilma Borgman sprak de drie op een (verwarmd) terras in Den Haag over een kabinet met "Rotterdamse mentaliteit van schouders eronder, gewoon lekker aan de slag".

Ze zien elkaar in elk geval drie keer in de week: op maandag tijdens het coalitieberaad met de fractievoorzitters en de premier. op dinsdag voor een overleg met alleen de premier ("eigenlijk hadden we hier natuurlijk met zijn vieren moeten zitten") en vrijdag bij de wekelijkse ministerraad. En tussendoor bellen en sms'en ze elkaar. "We hebben geen appgroepje, maar heel ouderwets een sms-groepje", zegt Ollongren.

101'tje op Teletekst

Het gaat er bij de gesprekken altijd ontspannen aan toe, vertelt Schouten. "We zitten op maandag altijd op de kamer van Hugo de Jonge en die heeft daar een grote televisie met Teletekst hangen.

Op een gegeven moment, we hadden het best gezellig met elkaar, plopte er een 101'tje op: 'Spanning in de coalitie'. En toen keken we elkaar aan van: wie? Met wie hebben we spanning? Dat wisten we niet, want er was ook geen spanning. Soms lijkt het of er allerlei gedoe is, terwijl dat niet zo is. We hebben wel eens inhoudelijke discussie, maar vaak is het ook gewoon praktische dingen afspreken."

Het is aan de drie vicepremiers om te bewaken dat de plannen uit het regeerakkoord worden uitgevoerd, vinden ze. "Er is lang over dat akkoord onderhandeld", aldus Ollongren. "Dus dat is de basis van alles." "Maar het is niet zo", vult De Jonge aan, "dat we minutieus aan elkaar de politieke agenda's en de stemmingslijsten zitten voor te lezen."

Hij wijst erop dat het uniek is, een kabinet met vier partijen, drie vicepremiers en maar één zetel meerderheid in de Tweede Kamer. De enige manier om daar een succes van te maken is volgens hem als je elkaar wat ruimte gunt. "Als je elkaar heel krampachtig de les gaat lezen en precies aan elkaar dicteert wat de ander moet vinden, dan wordt het pas ingewikkeld. Je moet een beetje eigen kleur op de wangen houden."

Het is volgens De Jonge zeker in deze tijd van polarisatie "belangrijk dat wij laten zien dat je vaak tot een oplossing in het midden komt". En dat lukt tot nu toe goed, zegt Ollongren. "We hebben honderd dagen achter de rug en dat is zonder ruzie, in goede harmonie gegaan. Dat geeft vertrouwen. Dat is volgens mij hoe we allemaal in de wedstrijd zitten."

  • NOS / Tom Plaum
    De drie vicepremiers met NOS-verslaggever Wilma Borgman op een Haags terras
  • NOS / Tom Plaum
    Hugo de Jonge en Kajsa Ollongren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl