Direct naar artikelinhoud
syrië

Meer dan 100 Syrische soldaten gedood bij door VS gecoördineerde luchtaanval

Archieffoto. In een verklaring zegt de coalitie dat de aanval defensief was, en dat ermee gereageerd werd op een 'ongeprovoceerde aanval' van de Syrische troepen op het hoofdkwartier van de Syrische Democratische Strijdkrachten, nabij de rivier de Eufraat.Beeld AP

Meer dan honderd soldaten die aan de zijde vechten van de Syrische president Bashar al-Assad, zijn gisteren en vandaag bij een door de Verenigde Staten gecoördineerde reeks aanvallen gedood. Dit melden een Amerikaanse functionarissen op basis van anonimiteit.

Het zou gaan om een defensieve aanval, die werd uitgevoerd in reactie op een "ongeprovoceerde aanval" van het Syrische leger op het hoofdkwartier van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in de oostelijke provincie Deir al-Zor, nabij de rivier de Eufraat.

"Ter verdediging van de coalitie en bevriende machten, heeft de coalitie een aanval uitgevoerd tegen aanvallende troepen, om terug te slaan na de daad van agressie", aldus de Amerikaanse krijgsmacht CENTCOM gisteren  in een verklaring.

Bij de aanvallen zijn geen Amerikaanse soldaten gedood of gewond geraakt.

De door Koerdische milities geleide SDF krijgt steun van de Amerikaanse luchtmacht. De SDF speelde een belangrijke rol in het verdrijven van terreurgroep Islamitische Staat in Deir al-Zor. De provincie is van groot strategisch belang. De meeste Syrische olie- en gasvoorraden liggen hier, grotendeels ten oosten van de Eufraat, die de provincie in het midden doorsnijdt.