Nikki Lee Janssen
NOS NieuwsAangepast

'Heel gek dat je 6500 euro moet betalen om pikant filmpje te verwijderen'

  • Merlijn Ensing

    redacteur Online

  • Merlijn Ensing

    redacteur Online

Nikki Lee Janssen en haar vriend wonen op twee uur rijden van elkaar. Ze gebruiken daarom opslagruimte van Dropbox om pikante foto's en video's met elkaar te delen. Heel bewust op die plek, en niet via de telefoon, want het leek ze veiliger zo via de cloud die beveiligd wordt door een wachtwoord.

Al een jaar lang gebruiken ze de Dropbox eigenlijk niet meer. Tot Nikki ineens een mail krijgt dat er op een onbekende plek is ingelogd. Ze checkt het, komt op een lege pagina terecht en kan de mail daarna niet meer terugvinden. 'Wat is dit voor iets raars', vraagt ze zich af.

Dan komt het eerste Facebookbericht van een oud-klasgenoot. Of ze dat ene filmpje in haar lingerie wel écht op haar tijdlijn wil hebben?

Vanaf dat moment weet ze: het is goed mis. Ze is gehackt.

Wat doe jij op Dumpert?

Er komen afpersingsberichten binnen. Als er voor een bepaalde tijd niet 3000 bitcoins worden overgemaakt, wordt de video ook op Dumpert gezet. Nikki blokkeert het nummer en zoekt contact met de politie, maar die kan niets voor haar betekenen.

Niet veel later komt er wéér een bericht van een oud-klasgenoot: 'Wat doe jij op Dumpert?'

Een half uur later staat de teller bij de video op 30.000 views. Dit gaat helemaal niet goed, denkt ze. Ze neemt weer contact op met de politie, die opnieuw dezelfde mededeling doet. Op telefoontjes, mailtjes en appjes reageert Dumpert niet. Pas nadat ze via misdaadverslaggever Peter R. de Vries een advocaat in de hand heeft genomen en er wordt gedreigd met een kort geding, wordt de video verwijderd. Inmiddels staat de teller dan al op ruim 900.000 views.

Vandaag krijgt Nikki gelijk van de rechter: Dumpert heeft de pikante video onrechtmatig verspreid en moet haar een schadevergoeding betalen.

Als ik puur kijk naar mijn eigen gewin, heb ik duizenden euro's ingeleverd.

Nikki Lee Janssen

Dat ze gelijk heeft gekregen van de rechter, doet haar goed. "Maar het is wel gek dat ik 6500 euro aan advocaatkosten verder ben om een filmpje verwijderd te krijgen. Ik heb alles gedaan om met Dumpert in contact te komen, maar ze gaven geen gehoor."

"Ik heb gewonnen, wat we bereikt hebben is vooral een statement voor mezelf en hopelijk ook voor anderen", zegt Nikki. "Maar als ik puur kijk naar mijn eigen bankrekening, heb ik duizenden euro's ingeleverd."

Volgens internetjurist Arnoud Engelfriet gebeurt het heel weinig dat iemand aansprakelijk wordt gehouden voor het verspreiden van een seksfilmpje. "Je neemt een nickname en een IP-adres uit het buitenland en dan loopt het al vrij snel stuk voor de meeste mensen." Zo is de hacker van Nikki nog steeds spoorloos.

Wie die gegevens wél heeft, moet nog altijd het geld hebben om een rechtszaak te kunnen bekostigen. Daarnaast is het de vraag wanneer je je zin krijgt, of de tegenpartij de schadevergoeding wel kan betalen.

En volgens Engelfriet nog belangrijker: je moet er ook maar net zin in hebben. "Zo'n zaak zorgt voor de nodige publiciteit. Als je eenmaal in het nieuws komt, vinden platformen al snel: o, nu mag ik het ook publiceren."

Ik ga voor de tweede keer met de billen bloot.

Nikki Lee Janssen

Dumpert moet nu een schadevergoeding betalen, omdat het ongeoorloofd het portret van Nikki openbaar heeft gemaakt. De video komt langs een zogenaamde moderator, waardoor de site verantwoordelijk wordt gehouden voor publicatie. Juristen zijn er nog niet over uit in hoeverre moderators in alle gevallen verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor publicatie. "Dit brengt de rechtspraak een stapje verder en brengt meer duidelijkheid over waar we staan en heen kunnen gaan", stelt Engelfriet.

Na deze zaak gaat Nikki, zoals ze zelf zegt, "voor de tweede keer met de billen bloot". Omdat ze andere slachtoffers wil helpen, een taboe wil doorbreken en omdat ze tips wil geven voor als iemand dit ineens overkomt.

Daarom schreef ze een boek. "Ik wil hier positieve energie aan overhouden. Ik heb niets gedaan waardoor ik me dader zou kunnen voelen, terwijl ik wel zo word neergezet op internet, dat het bijvoorbeeld mijn eigen schuld is. Als je je voordeur openzet, betekent het toch ook niet dat je ergens mág inbreken. Het is te makkelijk om te zeggen dat het je eigen schuld is. Hopelijk snappen mensen dat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl