Nicolle buiten haar highschool
NOS NieuwsAangepast

Dreamer Nicolle moet misschien weg, maar 'ze is een gewone Amerikaan'

  • Job Boonstra

    redacteur Bureau Washington

  • Job Boonstra

    redacteur Bureau Washington

Ze is een typisch Amerikaanse tiener. Nicolle Uria (17) heeft een zorgeloze jeugd, haalt goede cijfers en is een fanatiek volleybalster. Maar twee jaar geleden krijgt ze door dat er iets niet klopt. "Al mijn vrienden gingen op rijles en mochten op studiereisjes, maar mijn moeder zei altijd dat daar geen tijd voor was. Er moest gewerkt worden." Dan komt de waarheid naar boven. Nicolle is helemaal geen Amerikaans staatsburger. Ze woont illegaal in de VS.

Nicolle dacht dat ze in de VS was geboren, maar moet misschien het land uit

"Het was een emotionele achtbaan. Ik was verward, bang voor mijn toekomst en boos op mijn ouders omdat ze het me nooit hadden verteld." Nicolle's ouders zijn Boliviaans en kwamen naar de Verenigde Staten toen Nicolle nog een baby was. "Ik ken Bolivia helemaal niet. Mijn hele leven heb ik hier gewoond, ik voel me gewoon Amerikaans."

Als haar ouders de waarheid vertellen, hebben ze meteen al een oplossing. De regering van president Obama biedt bescherming voor illegale immigranten die als kind het land in zijn gebracht. Door het zogenoemde DACA-programma (Deferred Action for Childhood Arrivals) kan Nicolle een vervolgopleiding doen in de VS en wordt ze beschermd tegen uitzetting.

"Dat opende veel deuren voor mij. Ik kan dan wel niet naar het buitenland, maar ik heb wel mijn rijbewijs kunnen halen." En door het DACA-programma kan ze ook een legaal bijbaantje hebben.

Nicolle Uria

Nicolle is een Dreamer. Het is de koosnaam voor de ongeveer 800.000 mensen die illegaal als kind het land in zijn gekomen en nu bescherming vinden in het DACA-programma. Maar Nicolle heeft zelf ook grote dromen. "Ik wil studeren en journalist worden." Aan die zekerheid komt vorig jaar abrupt een einde als Trump aankondigt het DACA-programma te beëindigen. Het betekent dat Nicolle geen verblijfsstatus meer zal hebben en het land uitgezet kan worden.

"Mijn moeder belde me met het slechte nieuws. Ik was in shock toen ik het hoorde, want ik wist net wat ik wilde doen na de middelbare school. Mijn verblijfsstatus verloopt nu in september. Ik ben dan net begonnen aan mijn vervolgstudie. Het is verdrietig, want ik heb een houdbaarheidsdatum."

Moeder Giovanna Uria

Trouwen

"Ze kent Bolivia helemaal niet. Dit is haar land", zegt Nicolle's moeder Giovanna. In tegenstelling tot Nicolle wonen haar ouders en twee zussen wel legaal in het land. "Mijn man en ik konden een legale status krijgen toen mijn dochters trouwden met een Amerikaanse man. Nicolle viel buiten de boot", vertelt Giovanna. "Als ik mijn verblijfsvergunning aan Nicolle kon geven, zou ik dat meteen doen." In het ergste geval wordt Nicolle de VS uitgezet, weg van haar familie in een land dat ze niet kent. "Als dat zo is, dan ga ik met haar mee", zegt Giovanna vastberaden. "Dat breekt mijn hart, want dan moet ik mijn dochters en kleinkind hier achterlaten."

Ondanks het feit dat Trump de bescherming voor de Dreamers laat vervallen, wil een grote meerderheid van de Amerikaanse bevolking dat ze een legale verblijfsstatus krijgen. Maar na zes maanden gesteggel heeft het Amerikaanse Congres nog steeds geen oplossing. En de tijd dringt, want volgende maand loopt de verblijfsvergunning voor de eerste Dreamers al af.

"Dreamers als Nicolle zijn gewoon Amerikanen", vindt David Rothwell. Hij is een immigratieadvocaat en helpt haar met de aanmelding voor een studie. "De duur van de verblijfsstatus is voor elke Dreamer verschillend, voor Nicolle is dat dus dit najaar. Ze loopt dan risico het land uitgezet te worden.'

David Rothwell en Nicolle Uria

Maar er is volgens Rothwell hoop. "Ik denk niet dat Dreamers meteen worden gedeporteerd als hun status verloopt. De overheid is druk genoeg met andere zaken." De Dreamers zijn uitgegroeid tot een goed georganiseerde beweging. "Ze zijn zich bewust van hun rechten. Velen zijn bang, maar als groep hebben ze macht in handen."

Dat Dreamers van zich laten horen, toont ook Nicolle. Ze was op uitnodiging van een Congreslid aanwezig bij Trump's eerste State of the Union, vorige week. "Ik mocht daar alle Dreamers vertegenwoordigen. De president had het over illegalen die in criminele bendes zitten, maar dat is niet wie we zijn. We hebben idealen en we willen iets teruggeven aan de gemeenschap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl