Politieauto zwaailicht
© ChiccoDodiFC/Shutterstock.com

Nederland heeft een Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO). Alle aangiftes die over internetoplichting gaan worden door de politie doorgestuurd naar het meldpunt. De politie maakte vandaag de cijfers van het afgelopen jaar bekend. Er kwamen 38.343 aangiften binnen bij het meldpunt en dat waren er 8000 minder dan het jaar ervoor. Het gemiddelde bedrag waarvoor een klant opgelicht werd was 197,32 euro. In 5400 van de gevallen werd de aangifte ingetrokken. De producten waren dan bijvoorbeeld met vertraging alsnog aangekomen.

Tegelijkertijd constateerde de politie een toename van het aantal malafide webwinkels. Er werd 438 keer een interventie gedaan ten aanzien van zo’n webwinkel, tegenover slechts 35 keer in het jaar daarvoor. Een interventie houdt in dat zo’n webwinkel gesloten is of dat betalingen naar het bijbehorende rekeningnummer geblokkeerd zijn.

Onderzoeken naar aanleiding van aangiftes

Naar aanleiding van 5426 aangiftes van internetoplichting startte het LMIO 416 keer een onderzoek. Die onderzoeken hadden betrekking op 526 verdachten. Er zijn verschillende redenen voor het LMIO om een onderzoek te starten, maar de meest voorkomende reden was als het een omvangrijke zaak betrof. Dan was er bijvoorbeeld tientallen of zelfs honderden keren aangifte gedaan tegen dezelfde oplichter. Teamleider Gijs van der Linden van het LMIO legt uit dat oplichters vaak niet alleen werken, maar dat er soms een heel netwerk achter kan zitten en dat dit het onderzoek ingewikkeld en tijdrovend maakt. Tijdens een onderzoek bleek ook vaak dat er nog veel meer gedupeerden waren dan de mensen die aangifte hadden gedaan.

Aangiftebereidheid

De politie gaat er vanuit dat de daling in aangiftes komt, doordat er daadwerkelijk minder mensen in internetoplichting trappen en niet doordat de aangiftebereidheid afgenomen is. Het aandeel dat aangifte doet (47% van de gedupeerden) is al jarenlang stabiel. Door betere voorlichting zijn mensen veel meer op hun hoede voor oplichting en herkennen ze soms de signalen voor ze met iemand in zee gaan. Ook kunnen banken nu na drie aangiftes die over hetzelfde rekeningnummer gaan, die rekening blokkeren. Eerder kon dat pas bij vijf aangiftes.

In het komende jaar verwacht de politie weer een daling van het aantal oplichtingen, omdat er steeds meer services met koopbescherming aangeboden worden. Het betaalde geld wordt dan tijdelijk op een andere rekening gezet en wordt pas bij ontvangst van het product overgemaakt naar de verkoper.

Gijs van der Linden is tevreden met de afname van het aantal aangiften na internetoplichting. Zeker met het oog op de stijgende verkoop via internet, is een afname reden tot tevredenheid.

Laat een reactie achter

1
reactie
  1. Adema

    Logisch dat de politie weer een daling verwacht bij internetoplichting. Als je geen I-pod hebt is het nu al onmogelijk aangifte te doen. Alleen digitaal, politiebureaus zijn al onbemand, met digid en SMS-code. Lekker simpel voor een heleboel mensen.
    Maak het nog moeilijker dan zijn er helemaal geen aangiften meer, dus is er ook geen internetoplichting meer.
    Probleem opgelost !

Laat een reactie achter