21 bezoekers van de Love Parade worden doodgedrukt als er paniek uitbreekt bij deze tunnel (juli 2010)
NOS NieuwsAangepast

Emotionele getuigenis van Nederlandse overlevende Love Parade

In de rechtszaak over het Duitse Love Parade-drama heeft een Nederlander een getuigenis afgelegd. Het is een vriend van het enige Nederlandse slachtoffer van de ramp, die ook aan twintig andere feestgangers het leven kostte.

De 29-jarige man uit Zwolle vertelde tegen de rechtbank dat hij nog dagelijks last heeft van wat er die 24ste juli 2010 in Duisburg gebeurde. Op weg naar het festivalterrein raakte hij met duizenden andere bezoekers in de verdrukking.

Zijn vriend Jan Willem van Helsdingen kwam om het leven, hijzelf liep verwondingen op. Het was een traumatische gebeurtenis, vertelde hij volgens persbureau DPA. De man raakte zijn baan kwijt, werd ziek en heeft suïcidale neigingen. "Ik word er iedere dag aan herinnerd. De flashbacks zijn nooit weggegaan."

Zwaaiende agenten

Volgens de overlevende stonden politiemannen vanaf een verhoging aan de zijkant toe te kijken hoe mensen in de tunnel bij het festivalterrein werden verdrukt. "Mensen schreeuwden wanhopig en de agenten keken gewoon en zwaaiden."

In de tumult raakte hij zijn even vriend kwijt, en toen hij hem weer zag lag hij op de grond, vertelde de Zwollenaar. "Ik probeerde meerdere keren de hartslag in zijn nek te voelen, maar die was er niet meer." Daarna werd hij zelf onder de voet gelopen en dacht hij dat ook hij het niet zou overleven.

Uiteindelijk werd de man door twee brandweermannen gered. Hij barstte in huilen uit en wilde snel naar zijn vriend om te kijken of hij nog gereanimeerd kon worden, maar toen werd hij door agenten tegengehouden. "Nu konden ze wél plotseling iets doen."

Huilende tolk

De getuigenis van de Nederlander riep veel emoties op in de rechtszaal, vertelt een verslaggever van omroep WDR. "De tolk die zijn woorden moest vertalen, brak op een gegeven moment in tranen uit." Ook de verdachten zaten nerveus op hun stoel te schuiven.

In het proces moeten tien mensen zich verantwoorden voor hun rol bij de ramp: zes gemeenteambtenaren en vier medewerkers van de festivalorganisatie. Zij worden vervolgd voor dood door schuld.

Love Parade werd dodendans

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl