Beurs van Japan
NOS NieuwsAangepast

'Harde les voor nieuwe beleggers, aandelenkoersen kunnen ook dalen'

Dat de aandelenkoersen een keer zouden dalen na bijna twee jaar van alsmaar stijgen, daar waren de kenners het wel over eens. Maar dat de correctie zo plots en zo fel zou zijn, dat was niet verwacht.

De Dow Jones-index daalde in een paar handelsdagen met 8,5 procent. De belangrijkste beurs van Japan daalde in twee weken tijd meer dan 10 procent. Ook de Amsterdamse AEX doet stappen terug, maar daar is het verlies beperkter.

De koersdalingen van de afgelopen dagen moeten in perspectief worden gezien. Sinds 2016 zijn de beurskoersen over het algemeen alleen maar opgelopen en bleven forse dalingen uit.

"Dit is een correctie en niet het begin van het einde", zegt Corné van Zeijl van Actiam op NPO Radio 2. "Dit hoort bij beleggen. De beurskoersen gingen strak omhoog. Zo'n wake-upcall als nu komt op een goed moment, want koersen kunnen ook wel eens dalen. De laatste keer dat er zo'n correctie kwam was in januari 2016, dus we zaten er op te wachten."

Hij wijst erop dat veel mensen de afgelopen tijd begonnen zijn met beleggen, en die zullen wel schrikken van deze dalingen. "Een paar weken geleden las je nog dat iedereen razend enthousiast over aandelen was. Nu weet je wat koersdalingen zijn. Op de langere termijn verdien je meer met beleggen, maar dan moet je wel tegen dit soort dalingen kunnen."

Concrete aanleiding voor de dalingen zijn de zorgen bij beleggers over oplopende inflatie in de Verenigde Staten. Ze denken dat de centrale bank de rente de komende tijd gaat verhogen. Dat zou de economische groei kunnen afremmen.

Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer krijgt maar weinig telefoontjes van klanten die zich zorgen maken. "Ze blijven rustig. Als je naar de economie kijkt, gaat het nog altijd heel goed. Als je als belegger je huiswerk goed hebt gedaan, dan weet je dat de waarde van de bedrijven niet plotseling minder is geworden."

Ook volgens Jos Versteeg van InsingerGilissen is er geen reden tot paniek. "Het is gewoon schrikken, omdat we deze bewegingen niet meer gewend waren."

"Er waren al langer indicaties dat er een correctie op de koersen aan zat te komen. Het zal misschien nog een paar dagen duren, maar dan houdt het naar onze verwachting wel op. De grote economieën in de wereld staan er nog altijd goed voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl