Waarom is de Bijbel zo slecht geschreven? (salon.com)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door Vrijdenker in Wetenschap  ·  99 Reacties

  • 5
  • 1196x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Als je de bijbel goed wilt begrijpen dan zal je eerst wat negatieve energie kwijt moeten raken.
Je zult je zondenaren moeten kunnen vergeven en daar naast je eigen zondens ook. Daarna vraag je aan God of hij ook je zondens wilt vergeven.

Eenmaal vrij van bovenstaande negativiteiten kan je de bijbel beter begrijpen wat er staat.
De schrijver van dit stuk begrijpt de bijbel ook niet, anders schrijf je geen stuk met de titel waarom de bijbel zo slecht geschreven is. Die kan het niet zien .
Het vergt nogal een hoop gedoe ( wat wel positief is ) om de teksten uit de bijbel te kunnen begrijpen, in deze masshypnose waar we op de wereld van Nu in leven is dat niet altijd even makkelijk en vaak zelfs onmogelijk.

5
51 techcenter

" A book written by a god should be some of the best writing ever produced. It should beat Shakespeare....."

Zoiets kan alleen maar komen van iemand die er niet zoveel van snapt of van iemand die iets persoonlijks heeft tegen die religie.
Ik vermoed dat beide zaken op Valerie Tarico van toepassing zijn.

7
52 Malinois

@50

"De vervalste brieven schrijven de doctrine voor van de katholieke kerk, niet de zienswijze van Paulus."

Is dat zo?
Als Paulus zegt dat hij van stad tot stad gaat om het Evangelie aan de mensen probeert te brengen en geregeld te horen krijgt dat hij moet opzouten, wat of hoe zou dan de katholieke doctrine luiden?
Dat het er dan maar even ingestampt dient te worden?
Dat ze meegenomen moeten worden voor een oneerlijk proces bij de Inquisitie?

Nee, Paulus zegt/schrijft dat hij het stof van zijn voeten klopt en verder gaat naar de volgende stad.
Geheel volgens de christelijke doctrine; dat ieder mens een eigen wil heeft om het Evangelie te aanvaarden of te verwerpen.
No hard feelings.
Die 'hard feelings' had de katholieke doctrine wel.
Mensen zijn gemarteld en vermoord omdat zij die doctrine niet wilden aannemen.
Het staat lijnrecht tegenover wat Paulus verkondigde.

2
53 Malinois

Hetiss toch raar dat god dacht de zon de aarde draait. Wat zegt dat over die 7 dagen van hem?

Ik ken weinig mensen die zichzelf zo vaak tegenspreken als de god van de bijbel, het lijkt me ook een beetje een nare man. Om nog maar te zwijgen over eeuwen later erbij verzonnen en weggelaten informatie. Grappigste moet wel het stukje zijn met 'wie zonder zonde is werpe de eerste steen' het hele verhaal eromheen waar het in voor komt is erbij verzonnen door een Paus die het nog niet helemaal af vond.

En mensen denken dan dat het 'het ware woord van god' is. Het is een verzameling geschiedenis verhaaltjes, mythes, legendes, verbasterde verhalen van andere volkeren etc. Het is lariekoek. Een dik pak nonsens dat over een lange periode is ontstaan toen mensen blij waren met hun eerste notitieblokjes en bronstijdschrift. Het is niet zo dat ze iets beters te doen hadden in die tijd en ze snapten de ballen van de wereld om hen heen. Dus slaan mensen aan het verklaren dat deden ze op ieder continent op hun eigen manier.

Het is gewoon van de pot gerukt dat mensen met gezond verstand 3000-1700 jaar later die onzin slikken als zoete koek. En gaan verdedigen terwijl de wetenschap de hele riedel al lang heeft ingehaald. Kies gewoon niet en wordt allemaal agnost en blijf lekker bidden hoe je wil, dan hebben religieuzen ook geen ruzie meer.

1
54 Oebie

@40 :

Ok dat is mij niet bekent dat de wederopstanding later is toegevoegd. Als ik echter snel ga checken in de bijbel dan zie ik de wederopstanding ook in Johannes staan. De andere heb ik niet gecontroleerd maar volgens mij was er maar 1 waar de wederopstanding heel kort genoemd werd, maar worden ze allemaal vermeld. Over welke wederopstanding heb je het eigenlijk? Er zijn er 3.

3
55 Tafka Mike

@49

Je bent een goed voorbeeld waarom gelovigen een wetenschappelijke discussie frustreren.

1
56 MARCUSAURELIUS

Jaja, wat is die Bijbel slecht- en wat is die God een sukkel, hé ?
De Koran- en Allah, die zijn veel en veel beter natuurlijk.
OMG (I)
Ten nadele van wat goed is allemaal, de Bijbel- en ons Christelijke geloof te grabbel gooien, althans zo moet je ook deze poging weer zien, voor de Islam.
OMG (II)

6
57 Flipper

@56

Hoezo?
Omdat een psycholoog hier een mening over heeft, wil nog niet zeggen dat het wetenschappelijk is.
En hoezo frustreren?
Zulke zaken staan gewoon in de grondtekst.
Kijkt zij echt zo diep in die teksten of heeft ze wel eens wat gelezen?
Je kunt je ook afvragen of zij wat frustreert met haar persoonlijke mening.

2
58 Malinois

@58 zie @50

0
59 MARCUSAURELIUS

@54 . O ja, agnosten zijn er ook nog.
Agnostische verzoening , de weldenkende beleefdheid om maar zoveel mogelijk tegemoet te komen aan iedereen die maar hard genoeg roeptoetert bereikt een toppunt van belachelijkheid in de volgende vaak gebruikte redenering . En die gaat dan ongeveer zo: je kunt een ontkenning niet bewijzen ( tot zover ok). De wetenschap heeft geen methode om te bewijzen dat een opperwezen niet bestaat ( strikt genomen waar). Daarom is geloof ( of ongeloof) in een god een zaak van zuiver individuele geneigdheid en verdienen beide opvattingen in gelijke mate ons respect !
Ho,ho,ho....nu even op de rem. De drogreden is meteen zichtbaar, de reductio ad absurdum behoeft nauwelijks toelichting. Nu gaan we even naar het beeld van de theepot van Russell. We zouden dan een even agnostische houding moeten aannemen tegenover de theorie dat er een porseleinen theepot in een elliptische baan om de zon draait ( of een broodje pindakaas, een kapsalon of wat dan ook, nou ja, een Tesla zal ik maar niet als voorbeeld geven....question ). We kunnen niet bewijzen dat deze theepot niet bestaat.Maar dat houdt niet in dat de theorie dat die theepot bestaat in een lijn staat met de theorie dat hij niet bestaat.

Wie nu zou riposteren dat er toch een aantal redenen is waarom een god geloofwaardiger is dan een hemelse theepot zou die redenen moeten voorleggen, want als het geldige redenen zijn, zijn het daarmee ook wetenschappelijke argumenten die op hun waarde beoordeeld kunnen worden. Die redenen hoeven dan ook niet door een paraplu van agnostische verdraagzaamheid tegen onderzoek te worden beschermd.
Als de godsdienstige argumenten meer waard zijn dan Russells theepot, moeten ze aan ons worden voorgelegd. En anders moeten degenen die zich agnostisch opstellen tegenover de godsdienst hierbij vermelden dat ze zich even agnostisch opstellen tegenover rondcirkelende theepotten.....

0
60 Magister Nivardus

@60 Ik persoonlijk ben meer van de Noedelige Aanhangsels en onze liever-nieten.. ramen https://www.kerkvanhetvliegendspaghettimonster.nl/liever-nieten/

En net als agnosten doen ze geen vlieg kwaad in tegenstelling tot de wereldreligies die vooral veel kwaad doen. Dus doe dat maar liever-niet meer.

3
61 Oebie

@Vrijdenker @50 Heb je misschien nog wat aanvullend materiaal over de verschillende stellingen die je inneemt? Dat de wederopstanding zou zijn toegevoegd is nieuw voor me en ben daar erg nieuwsgierig naar.

0
62 mani

In de tijd dat de Bijbel geschreven is, konden de meesten nog niet schrijven.
Desondanks zitten nog veel kerken vol. Wereldwijd.
Hoezo, slecht geschreven?

2
63 Aragon

In feite maakt de imperfectie en idioterie van dergelijke geschriften juist dat het perfecte memes zijn, ze blijven hangen juist omdat het niet perfect is. Daarom hebben mensen het er steeds over, een andere meme is de koran die laat iemand die alles doet wat verboden was (in het nieuwe testament) doorgaan als een profeet, dit is zo zot dat mensen er maar niet genoeg van krijgen.
Het ontstaan van de koran welke jaren na de dood van mohammed werd geschreven door Abu Bakr (in ieder geval niet door god of mohammed die laatste kon niet eens lezen) was een poging om de onzin van de bijbel te vervangen door een nieuwe (de koran) dit kon alleen maar door simpelweg te stellen dat de bijbel vervalst was. De cirkelredenaties moeten doorgaan als bewijs dat de koran perfect is en waar. Mensen die daar intrappen komen daar psychisch niet meer uit. Het zijn eigenlijk een soort hersenwormen, veel mensen zijn daar vatbaar voor.

2
64 doxbar

Waarom voldoet de Bijbel niet aan dit doel? Een voor de hand liggend antwoord is natuurlijk dat noch de Bijbel, noch enige afgeleide werken zoals de koran of het Boek van Mormon feitelijk gedicteerd zijn door de christelijke god of andere hemelse boodschappers. Wij mensen verlangen naar advies dat "door God geademd" is, maar in werkelijkheid zijn onze heilige teksten geschreven door feilbare menselijke wezens, die het zo goed mogelijk probeerden te doen, tekortschoot van perfectie in de manier waarop we allemaal doen.

Kortom verhalen geschreven door geïndoctrineerde zielen die dachten dat het goeds woord was. En zoals ik al eerder zei het zijn allemaal verzonnen verhalen van natuurverschijnselen die men een god toedicht De schepping is het grootste verzinsel we stammen af van Neanderthalers en de apen. Ook de koran en Thora zijn door menselijke sukkels geschreven

0
65 Jan met de korte achternaam

@7 de eerste man is onbekend. Ik weet niet hoe deze neanderthaler heet of aap

0
66 Jan met de korte achternaam

@60 "Nu gaan we even naar het beeld van de theepot van Russell"

Die vergelijking van Russell is volstrekt misplaatst. Van de theepot zegt Russell niet dat de wereld die je ervaart er door gecreëerd is. Van het Goddelijke wordt gezegd dat de wereld er nog niet was voordat die gecreëerd werd.

"We kunnen niet bewijzen dat deze theepot niet bestaat."

Derhalve staat het mensen vrij te geloven in het bestaan van de theepot en tegen zo iemand zou ik slechts zeggen: ik geloof dat niet. Waarmee ik dus mijn geloof in het niet-bestaan van de theepot uitdruk.

"zou die redenen moeten voorleggen"

Dat staat dus in het voorgaande...

"zijn het daarmee ook wetenschappelijke argumenten die op hun waarde beoordeeld kunnen worden"

Wetenschap maakt de wereld waarin wij leven voorspelbaar, niet meer en niet minder. Op basis van welke redenen moeten wij volgens jou een vermeend bestaan van de wereld beoordelen?

3
67 mani

Je kunt de Bijbel ook anders bekijken.
Het is een verzameling geschriften, liederen, brieven en ik weet niet wat, door wel een stuk of 70 verschillende mensen geschreven.
Niet in één jaar, niet in één eeuw maar door de geschiedenis heen.
Dat er dan, voor niet-gelovigen, oneffenheden in te bespeuren zijn (wat die dan maar zouden moeten zijn), is goed mogelijk.
Dat er een rode lijn in te vinden is (helemaal na een gate van 400 jaar tussen het OT en het NT) (zie Jesaja) is al opmerkelijk.

1
68 Malinois

@61 . Eh, doe wat niet meer ? De meeste mensen doen gelukkig nog geen vlieg kwaad. Daar gaat het helemaal niet over.......

0
69 Magister Nivardus

Ook dit draadje bewijst maar weer dat mensen er nooit over uitgepraat raken, stiekem draaien die religies hierop. Was het maar allemaal eenduidig dan hield dat geouwehoer snel genoeg op. Maar dat is net niet de bedoeling, tenminste niet voor religies, die kunnen niet zonder herhaling en inprenting, onduidelijkheid is juist troef, herhalen herhalen herhalen, dat is waar religies mee groeien. Het is alleen maar psychologie, nogmaals het zijn hersenwormen, gebaseerd op zaken als wensen zoals leven na de dood (wat er niet is) of een verklaring van je bestaan (door een god die er niet is) die nota bene ook nog doelen construeert ( niet direkt maar als je maar doet wat god verlangt komt het goed, wat er dan goed komt (wat is goed?) word niet duidelijk maar doet er niet toe. Eigenlijk gaat het nergens over en tegelijkertijd houdt het mensen bezig, fantastisch toch?

0
70 doxbar

@70 : religies hoeven ook nooit op te houden bestaan. Ook is het totaal niet waar. Het moet alleen ontwapend worden in de zin dat de inleg niet te hoog is.

0
71 Tafka Mike

@67 . Uw vragen duiden op een volstrekt gemis aan inzicht van wat ik schrijf. De antwoorden hebt u al gehad maar u begrijpt niet wat u leest....

2
72 Magister Nivardus

De titel klopt al niet, de Bijbel is niet één boek maar een verzameling van 66 boeken waarvan de canon in de 2e eeuw gevormd is. Volgens de laatste stand van de wetenschap geschreven door 40 schrijvers over ca. 1400 jaar. Uit de tekskritiek blijkt dat er tussen de handschriften onderling tekstvariaties aanwezig zijn, wat bij elk document voor de boekdrukkunst voorkomt. Het NT is zelfs naar dergelijke maatstaven zelfs relatief goed overgeleverd.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Canonvorming_van_het_Nieuwe_Testament
https://nl.wikipedia.org/wiki/Handschriften_van_het_Nieuwe_Testament

0
73 De Haring-ingenieur

@18 "de bijbel is 150 jaar na christus geschreven."
De handschriften uit Qumran zijn toch zeker anderhalve eeuw ouder, volgens de laatste stand van de wetenschap.

2
74 De Haring-ingenieur

@74 In de tijd van christus kon niemand lezen en schrijven. Dit verklaart ook het rommeltje in verhalen die volgens overlevering zouden zijn. Uit de duim gezogen verhalen en natuurverschijnselen die aan goed word toegewezen terwijl die niet bestaat.

0
75 Jan met de korte achternaam

@70 . Het gaat wel degelijk ergens over. Het gaat o.a. over of wij zelf mogen ontdekken hoe de ons omringende wereld is ingericht en of wij zelf beslissingen mogen nemen over hoe wij in het leven staan i.p.v. ons dat te laten dicteren door de een of andere imaginaire autoriteit......

0
76 Magister Nivardus

@21 "De vier evangeliën zijn anonieme teksten waar pas in de 4e eeuw namen aan gegeven zijn."
Dit is onjuist. De namen van de vier canoptische evangelien worden al vermeld door de kerkvaders uit de 2e eeuw.

"Bovendien zijn drie van de evangeliën aantoonbaar afgeleid van Marcus. "
Men neemt aan dat alleen Matheus en Lucas deels afgeleid zijn van Marcus maar ook deels van bron Q.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Papias
https://nl.wikipedia.org/wiki/Evangelie_volgens_Marcus
https://nl.wikipedia.org/wiki/Evangelie_volgens_Lucas
https://nl.wikipedia.org/wiki/Evangelie_volgens_Johannes
https://nl.wikipedia.org/wiki/Polycarpus_van_Smyrna

1
77 De Haring-ingenieur

@65 . Bijna juist. Maar we stammen niet af van Neanderthalers. En wat die aap berteft : we zijn nog steeds een aap : de derde chimpansee...dat dan weer wel..

0
78 Magister Nivardus

@40 "Als je de afwezigheid van de wederopstanding van Jezus in de bijbel voor de 4e eeuw (Concilie van Nicea 325) niet schokkend vind of een kleine wijziging vind "
Even ter verduidelijking, de Concilie van Nicea heeft niets met de vorming van de canon te maken. Het is een populair verhaaltje dat echter niet klopt. De Concilie van Nicea werd gehouden omdat sommige bisschoppen twijfelden aan de aard van Jezus.
"Er bestaan verschillende onjuiste visies op de rol van het concilie in het vaststellen van de canon van de Bijbel. In feite is er helemaal geen bewijs voor een discussie over de canon tijdens het concilie"
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Concilie_van_Nicea#Misvattingen

De opstanding wordt overigens al beschreven in de brieven van de apostelen waaraan een oudere ontstaansgeschiedenis wordt toegekend dan dan aan canoptische evangelien. Daarnaast is er o.a. papyrus 66 uit de 2e eeuw.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Papyrus_66

Dus een hele rare stelling dat de opstanding pas vanaf de 4e eeuw er bijbedacht zou zijn.

1
79 De Haring-ingenieur

Waarom is de Bijbel zo slecht geschreven?

Omdat, ach lees zelf maar..
https://www.scientias.nl/de-mens-schiep-god-en-niet-andersom/

0
80 Sjaak Trekhaak

Komt misschien ook wel doordat het een vertaling op vertaling op vertaling etc. is.

Verder maar een dom stuk hoor. Het is gewoon een verzameling verhalen, in het OT staan best leuke. Dat je dat niet serieus moet nemen - en dat teveel mensen dat wel doen - lijkt me een open deur.

2
81 Yisrael

@55
Marcus 16.9-20 is een zogenaamd ooggetuigenverslag dat ruim 300 jaar na het ‘gebeuren’ is toegevoegd.

De andere evangeliën zijn van Marcus afgeleid en aangepast om kunstmatige differentiatie aan te brengen zodat het aan bekende bijbelse namen kon worden toegewezen. Van oorsprong zijn alle evangeliën naamloos. Paulus schrijft niet over een lichamelijke wederopstanding.

0
82 Vrijdenker

De Nazarener formuleerde het destijds als volgt >

"Weest geen volgers van de dode letter want het zijn eigentijdse tekens die bevriezen in de tijd.
Maar weest levende geesten van uw tijd en wek de levende Jezus op in uw hart in die tijdsgeest
waarin gij leeft."

0
83 m+m = Z

@79
Ter verduidelijking. Ik heb het over de lichamelijke wederopstanding als zogenaamd historisch feit. Niet over de geestelijke of symbolische wederopstanding uit de eerdere teksten. Het verschil zie je duidelijk tussen de authentieke brieven van Paulus en de later toegevoegde brieven van ‘Paulus’ door een anonieme vervalser.

De zogenaamde lichamelijke wederopstanding raakt nu juist de kern van het conflict dat tijdens de Concilie van Nicea werd besproken.

Marcus stond toen al in de canon, met deze naam inderdaad. Maar niet Marcus 16.9 tot en met 16.20. In de orthodox christelijke bijbel nog steeds niet trouwens.

De kern van het conflict was dus de vraag of de doctrine aangepast mocht worden door van Jezus een historisch mens van vlees en bloed te maken. Dat was ongehoord voor die tijd.

0
84 Vrijdenker

@83
Goed advies. Gooi de bijbel weg en luister naar jezelf. Dat is ook precies wat de gnostici (stichters van het oorspronkelijke christendom) voor ogen hadden. Alleen hadden zij het over de joodse geschriften.

0
85 Vrijdenker

@60

Helemaal waar.

Agnosten spelen een soort omgekeerde Pascal Gok.

0
86 MARCUSAURELIUS

@74

Die 150jaar slaat waarschijnlijk op het NT. \

De oer versies van de boeken van het OT. zijn stellig stukken ouder.

0
87 MARCUSAURELIUS

@73
40 schrijvers lijkt me wat weinig.

Nu is het maar wat je een schrijver noemt natuurlijk.
Is een kopieïst die het nodige verandert wel of niet een schrijver?

0
88 MARCUSAURELIUS

Ik heb de bijbel en de koran grotendeels gelezen en het is goedbedoel prutswerk. Als je dit nu, zonder de hele toestanden er omheen, als manuscript aan een uitgever zou aanbieden kreeg je het met een nietszeggend bedankbriefje waar terug. Dat we dat ooit in Europa serieus hebben genomen kan ook alleen maar omdat het door de post-Romeinse elite vanuit het huidige Frankrijk er met, laat ik het netjes zeggen, enige dwang is ingevoerd.

0
89 Ketter

@84 Om ook nog even het issue van Marcus 16 9-20 aan te halen, dit deel was zeker al in 2e eeuw al onderdeel van het marcus evangelie. Dit omdat de kerkvaders uit de 2e eeuw er uit citeerden. De bewering dat deze pas in de 4e eeuw erbij is gevoegd klopt dus niet.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Marcus_16

Overigens spreekt niet alleen Paulus maar oom Petrus ook over een lichamelijke opstanding. En het Johannes evangelie is niet vanuit Marcus ontstaan en is dus weer een andere bron die duidelijk over een lichamelijke opstanding spreekt. Hieruit blijkt dat christenen in de 1e eeuw al in de lichamelijke opstanding geloofden.

0
90 De Haring-ingenieur

@87 Eventjes de linkjes lezen in @77 . Volgens de laatste stand van de wetenschap alle boeken van het NT uit de 1e eeuw. Maar wat misschien bedoeld is de canon vorming, dat zou wel eens heel goed medio 2e eeuw kunnen zijn.

0
91 De Haring-ingenieur

@90
Laten we het er maar op houden dat het een kwestie van geloof is. De historische feiten spreken een ander verhaal dan wat jij schetst. Eerder dan de 4e eeuw bestonden er geen kruizen met Jezus erop. Alle theologen erkennen dat het verhaal van de lichamelijke wederopstanding een latere verzinsel is.

Op zicht maakt het niet eens uit of dat terug te voeren is tot de 2e of 4e eeuw. Het gaat om de vervalsing van de doctrine. Hoewel dat natuurlijk een vreemde bewoording is omdat een religieuze doctrine per definitie ooit uit de duim is gezogen.

0
92 Vrijdenker

@9 , Off topic. Het gaat nu over de bijbel, niet de koran.

1
93 Weet geen naam

"Miljoenen evangelisten en andere christelijke fundamentalisten geloven dat de Bijbel gedicteerd was door God aan mannen die in essentie menselijke kopiisten waren. "
Hoe kom je bij deze pertinente leugen. Iedereen weet dat de bijbel verhalen uit het verleden bevat door mensen beschreven en uitgekozen door Schriftgeleerden. Voordat de mens woorden op papier kon zetten werden deze verhalen door verteld. Daarbij geld het Nieuwe Testament als leidraad voor de christenen en niet de bijbel. Door vertaling en aanpassing in de loop der tijd kun je wel vraagtekens zetten of alles nog wel in de goede context staat, want dat is ook mensenwerk.. Neemt niet weg dat je veel kunt leren over het leven, hoe eenvoudig en simpel dat het kan zijn.

0
94 Verwonderd

Simpel. De bijbel is niet door God gedicteerd maar door mensen bij elkaar gefantaseerd. Hoe kun je anders slavernij goedkeuren en vrouwen 2e-rangs burgers maken?

De bijbel staat vol met de meest gruwelijke misdaden die door een God die oneindig goed zou zijn, worden goedgekeurd. Het is een boek waar je vooral niet je normen en waarden aan moet ontlenen. Helaas doen veel christenen dat wel. Vandaar dat er zoveel oorlog is in de wereld.

0
95 manpower

@91

Dat ze uit de eerste eeuw zouden stammen wordt vooral door theologen/gelovigen beweert.

Onafhankelijke wetenschappers gaan bijna allemaal voor de tweede.
Ook was er in de 1ste eeuw geen echt christendom, maar ontzettend veel van allerlei secten.

0
96 MARCUSAURELIUS

@94

Iedereen kan dat weten.

Maar gelovigen gaan anders met feiten om (als het hun geloof betreft) dan de wetenschap.

Het aantal lijkt me zeker niet te laag alleen in de VS zijn er al miljoenen die de Bijbel letterlijk nemen.

0
97 MARCUSAURELIUS

@96 "Onafhankelijke wetenschappers gaan bijna allemaal voor de tweede"
Blijkbaar dus niet de linkjes in @77 gelezen.

0
98 De Haring-ingenieur

@92 "De historische feiten spreken een ander verhaal dan wat jij schetst."
Ik schets niets, ik verwijs naar artikelen op internet met name Wikipedia. Van u heb ik tot nu toe geen onderbouwing gezien.

0
99 De Haring-ingenieur

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Hendrianus
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@18 Het is noodzakelijk om strijdende partijen aan te spreken als zij het oorlogsrecht overtreden. Hamas overtreedt het oorlogsrecht maar dat is...

27 minuten geleden geplaatst door Hendrianus

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

De fascist Baudet word gewoon regelrecht betaald door de oorlogsmisdadiger en dictator Poetin Oppakken voor landverraad dat gore zwijn...

36 minuten geleden geplaatst door Rinze

Malinois
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@17Nee. Ik ben daar nooit aan afgestudeerd. Jij?Maar dit is ook een uitzonderlijke situatie.Israël heeft ook niet te maken met een agre...

37 minuten geleden geplaatst door Malinois

Hendrianus
Moslims slaan 71-jarige christen bewusteloos in Den Haag

Pleuris tuig. ...

40 minuten geleden geplaatst door Hendrianus

Hendrianus
Knock-out na kaakslag, politie zoekt vechtersbaas

Zwakzinnige klootzak. Jammer dat hij niet ter plekke afgerost werd. ...

41 minuten geleden geplaatst door Hendrianus

maarten1234
Knock-out na kaakslag, politie zoekt vechtersbaas

niet mee bemoeien, gewoon doorlopen/-klikken...

1 uur geleden geplaatst door maarten1234

MARCUSAURELIUS
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

@4Die omgebouwden willen perse tegen echte vrouwen spelen....

1 uur geleden geplaatst door MARCUSAURELIUS

maarten1234
Rode Kruis luidt noodklok over asielopvang: 'Onmenselijke situatie dreigt'

@13 u vindt dat er geen praktische problemen zijn of dat wij in nabij toekomst daar tegenaan lopen met verandering in demografie?...

1 uur geleden geplaatst door maarten1234

Hendrianus
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@16 Je begrijpt kennelijk niet wat oorlogsrecht is....

1 uur geleden geplaatst door Hendrianus

spookrijder
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

Niks bedreigends aan de woorden van Baudet. Ik zie het probleem totaal niet. ...

1 uur geleden geplaatst door spookrijder

NK. App
South Indian Desi SexHentaistreSuhagrat Bf VideoHentai Manga AppThumbzilla.copmOnlyfans 2023 Esperanza Gomez Maximo GarciaAmateur Couples PornBrooklyn Chase StepmomSextop NetMalu Trejevo NakedMarathi Sex Video FullLisa Ann GangbangedMo. Son PornGoodbye Graduation PornVideoporno De TravestisSmf PornSydney SweeneysexTsukasa AoiHidori Rose ThreesomeNaked She HulkCumming On CarFast XxxXxx Hd PicTeacher Hd SexTamil Real XvideosBilu BfMinecraft TitsManga18.vlubBi Sexual BlowjobsErotic KissHot Xhamster VideosCharles Dera SexClubbing No PantiesRecordbate CamBbe PawgSex OriyaFucking Sexy IndiansPorn Father DaughterPhotos Of Girls Without ClothesMerritt Patterson NakedAll Sex Video DownloadHansika Hot NavelPorn OaxacaProvate Society AnalStudent Sexual VideoBlack Ebony PornFree Porn Video HdAnasuya Hot PicsSquirt CreampieNew Indian Porn SitesHdporn Movies FreeXxx RojaAmbar Pradax PornFree Use Fantasy PornUbegaloreHotscope.KindgirlspIndian Hotel Sex VideoFirst Time Sex With GirlfriendDrunk Girl PornSex YantraPorn StudentXxxvip VideosJanet Mason NewestSharesomeXnxxعربىMarleny NudesXnxx OilySybian SaddleDeepest DeepthroatHumping LezUncensored China PornJacky Et Michel TvBrazzers Anal SexTabu Sex PhotoAmateur.tgvBbc LovingDaddy Mommy Daughter Porn40 PornstarBeefcake HuntrtAnna Kendrick Nude LeakMallika Sherawat Ki BfForn VidoesFuta Self SuckPussie CamsHeroine Sex ComHot Guys With BulgesHot Sunny Leone XnxxNew Backroom Casting CouchFaye Reagan FeetLove And Hip Hop NudeHorny CowgirlBeazzerBig Natural Boobs PornstarsRee Marie NudesBlack TittyfuckingBaddiesonlypovBeefcakehunerHarlow Harrison PornstarGay Pool PornTaiwan TimeWww Bhabhi ComIndian Office SexHindi Porn PicturePorn Lesbian GrindNasty PornographyTen Video PornAmatuer Porn BlackNicole Aniston PornTelugu Xnxx ComNaughty America BathroomPorn Video FastMaximo Garcia PornDouble Penetration GirlfriendAngel YoungMeru The Succubus MerchSkylar MeaDesi Hard PornJapan Sex 3gpMia Khalifa New MovieDemi LowePure Ts PornOral Sex69Unblocked PornXhamstergBlack Bbw PornosOrgasm SexWww Telugu Xnxx ComDesi SambhogBusty LegendsOld PorneRule 34 PaheInsexJenna Berman NudePritty PornJewish Porn StarDesi Sasur Bahu Sex VideoIndia Xxx NewFucking My TeacherSuperchat.libeHot Indian Anal SexAndrea Pardo 95Jav English SunGhettotueJacquie Et Michel.netWet Ass PussyHelix StudiosErika Elenaik NudeBrazzz MomReels Porn