Demonstranten in Washington bij de behandeling van een eerdere zaak rond 'gerrymandering' bij het Supreme Court in oktober
NOS NieuwsAangepast

Democraten profiteren van besluit over kiesdistricten Pennsylvania

De Republikeinse partij in Pennsylvania moet de kiesdistricten in de staat opnieuw indelen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof wees een noodverzoek van de Republikeinen om de herindeling stop te zetten af. Dat vergroot de kansen voor de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen in november om zetels te winnen in het Huis van Afgevaardigden.

Amerikaanse staten worden eens in de tien jaar opnieuw ingedeeld in districten die allemaal een afgevaardigde naar Washington mogen sturen. Bij elkaar zijn er 435 kiesdistricten, die allemaal één afgevaardigde naar het Huis mogen sturen. In verschillende staten herindelen partijen, zowel de Republikeinen als de Democraten, die districten zo dat ze er maximaal voordeel uit halen, het zogenoemde gerrymandering.

Daarbij worden districten getekend om de andere partij zoveel mogelijk 'nutteloze' stemmen te geven; er geldt namelijk het principe van winner takes all. Dat levert aparte kiesdistricten op, zoals Pennsylvania's 7de district dat vanwege zijn rare vorm ook wel bekend staat als 'Goofy die Donald Duck schopt'.

Het hof in Pennsylvania oordeelde vorige maand dat de achttien kiesdistricten in de swing-state zo zijn ingedeeld, dat het de Republikeinen sterk bevoordeelt. Dertien van de achttien kiesdistricten in Pennsylvania zijn in handen van de Republikeinen, ondanks dat Trump en Clinton in 2016 bijna evenveel stemmen kregen; respectievelijk 48,2 en 47,5 procent.

De rechters willen dat de Republikeinen voor vrijdag alle districten opnieuw intekenen en voorleggen aan de Democratische gouverneur Tom Wolf. Die moet de herindeling goedkeuren. Het hof heeft de mogelijkheid opengelaten om zelf een kaart met districten te tekenen, als de Republikeinen en Wolf het niet eens kunnen worden.

De Republikeinen waren het niet met die uitspraak eens en dienden een noodverzoek in bij het Hooggerechtshof om de beslissing te blokkeren. Maar opperrechter Samuel Alito, in 2005 door George W. Bush genomineerd voor het Hooggerechtshof, wees dat verzoek af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl