Direct naar artikelinhoud

Aanslag rechts-extremist op Afrikanen verhevigt in Italië politiek debat over migratie

Hij koos zijn slachtoffers uit op basis van hun huidskleur: de neofascistische Luca Traini schoot zaterdagochtend vanuit een rijdende Alfa Romeo 147 zes Afrikaanse migranten neer in de Italiaanse stad Macerata.

Hulpverleners bij een van de slachtoffers van de aanslag.Beeld reuters

De zes slachtoffers, vijf mannen en een vrouw, zijn buiten levensgevaar. Mede vanwege Traini's banden met de anti-migratiepartij Lega werd de aanslag dit weekend sterk gepolitiseerd. Over een maand zijn er landelijke verkiezingen in Italië en migratie geldt daarbij als hoofdthema.

De 28-jarige rechts-extremist Traini knoopte vlak nadat hij de zes Afrikaanse immigranten had neergeschoten een Italiaanse vlag om zijn schouders, hief zijn rechterhandpalm ten hemel en maakte de fascistische groet in de richting van een monument voor oorlogsslachtoffers. 'Italië voor Italianen', riep hij.

Volgens de politie handelde hij alleen en had hij tot zaterdagochtend elf uur geen strafblad. Sterker nog: Traini stond bij lokale verkiezingen van vorig jaar op de kandidatenlijst van de Lega (voorheen Lega Nord), een van de partijen die bij de landelijke verkiezingen van 4 maart een serieuze gooi doet naar winst.

Traini had meer politieke banden. Een opzichtige tatoeage op zijn kaalgeschoren voorhoofd verwijst bijvoorbeeld naar de extreem-rechtse groepering Terza Posizione, die werd opgericht door de huidige partijleider van de neofascistische partij Forza Nuova. Die Roberto Fiore zei afgelopen november in de Volkskrant dat het tijd wordt 'de invasie van buitenlanders te blokkeren en te beginnen aan de herovering van ons land'. Zaterdag verdedigde hij de actie van Traini en zei al diens juridische kosten voor zijn rekening te nemen.

Migratie betiteld als 'invasie'

Lega-leider Matteo Salvini nam wel afstand van Traini's daad, maar benadrukte wel dat het 'duidelijk is dat de deze onbeheerste migratiestroom uiteindelijk tot sociale spanningen leidt' en dat 'de morele verantwoordelijkheid voor iedere uitbarsting van geweld ligt bij diegenen die Italië hebben laten overstromen met illegale immigranten'.

De afgelopen vier jaar kwamen ruim 660 duizend bootmigranten via Italië aan in Europa. Omdat Noord-Europese landen hun grenzen grotendeels hebben afgesloten, blijft het gros van hen in Italië wonen. Dat leidt tot ergernis bij veel Italianen. Niet voor niets is migratie een van de belangrijkste thema's bij de verkiezingen van 4 maart. En niet voor niets lijkt de coalitie van drie anti-migratiepartijen, waaronder de Lega van Salvini, op een stevige verkiezingswinst af te stevenen.

De aanslag van zaterdag had te maken met een moord die vorige week in Macerata plaatsvond. Daar werd woensdag, verspreid over twee koffers, het in stukken gesneden lichaam van de 18-jarige Pamela Mastropietro gevonden. Niet lang daarna arresteerde de politie een Nigeriaanse migrant die vorig jaar bleek uitgeprocedeerd en sindsdien illegaal in Italië verbleef. 'Wat deed deze worm nog in Italië', reageerde Lega-leider Salvini toen. En: 'links heeft bloed aan zijn handen.'

Toen ik het verhaal van het meisje voor de zoveelste keer op de radio hoorde, heb ik mijn kluis geopend en mijn wapen gepakt
schutter Traini

'Negatieve spiraal'

Zondag verklaarde schutter Traini tegen de Carabinieri: 'Toen ik het verhaal van het meisje voor de zoveelste keer op de radio hoorde, heb ik mijn kluis geopend en mijn wapen gepakt.'

Partijen op de linkerflank legden de morele verantwoordelijkheid voor de aanslag vanwege dit soort uitspraken juist bij de Lega. 'Juist Salvini, die nieuwsberichten over tragedies structureel uitbuit voor politiek gewin, moet zich verantwoordelijk voelen voor deze negatieve spiraal van haat en geweld', zei de prominente linkse politicus Pietro Grasso.

'Voor ons ligt nog een maand van campagne voeren waarin het risico op haat en nieuw geweld op deze manier enorm hoog is', zei ook de huidige minister van binnenlandse zaken Marco Minniti.