Direct naar artikelinhoud
verkiezingen VS

Louis Tobback vreest toekomst: "Ik zie parallellen met jaren dertig"

Louis Tobback (sp.a).

Louis Tobback (sp.a) maakt zich zorgen. "Ik vrees dat we met de brexit en Trump de shift meemaken naar een beschaving waar totaal andere waarden en normen gelden." Dat zegt de Leuvense burgemeester aan Het Laatste Nieuws. "Ik zie parallellen met de jaren 30."

Volgens Tobback is het vooruitgangsgeloof dat na de Tweede Wereldoorlog heerste verloren in het westen. "De bange blanke man is bezorgd over zijn job, zijn pensioen, zijn spaargeld en bevreesd voor globalisering en buitenlanders."

Er is een politieke stroming die daar achteraan loopt en een totaal andere beleving van democratie en rechtsstaat voorspiegelt, zo meent hij. "Als je ziet hoe in Engeland rechters als vijanden van het volk worden afgebeeld op de voorpagina's van de kranten omdat ze het parlement laten stemmen over de brexit, dan kan je alleen maar concluderen dat we in een andere wereld zijn terechtgekomen."

'Winst voor Wilders in Nederland of Le Pen in Frankrijk: hou er maar rekening mee'
Louis Tobback

Hij voelde de bui vannacht dan ook hangen toen Donald Trump het opnam tegen Hillary Clinton. En bij een verkiezingsoverwinning voor Trump zal het niet blijven, vreest de sp.a'er. "Winst voor Wilders in Nederland of Le Pen in Frankrijk: hou er maar rekening mee."

Jaren 30

Tobback kan naar eigen zeggen dan ook niet anders dan parallellen zien met de jaren 30. "Men zegt nu dat het wel niet zo'n vaart zal lopen met Trump en andere rechtspopulisten. Maar dat zei men ook toen men Hitler rijkskanselier liet worden." Volgens Tobback duiken er ook bij ons dergelijke dingen op, zoals de noodtoestand in Frankrijk en de Patriot Act van de N-VA.

"Laat ons hopen dat elk nadeel zijn voordeel heeft en dat dit leidt tot het besef dat we nu een sterker Europa nodig hebben en sterke leiders die de burger overtuigen dat er vooruitgang mogelijk blijft, mits het op een correcte manier gebeurt", concludeert Tobback.