door in holland in Economie  ·  110 Reacties

  • 20
  • 1733x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

@99 Ik ben overigens 42 ik ging in '98 aan de slag en kwam toen redelijk snel aan het werk. Ik zou echter nu niet graag mijn werk meer verliezen, want dan kom je hoogstwaarschijnlijk in de flexibele schil terecht een doorstromen naar vast werk is steeds moelijker geworden.

0
101 Querulijn Xaverius,

@100 tl:dr!

Een prachtig relaas alleen totaal irrelevant t.o.v. het topic

Het topic stelt dat de koopkracht nagenoeg niet is verbeterd in de laatste 40 jaar, ik stel daar tegenover dat complete nonsens is. De Nederlandse levensstandaard is t.o.v. 1977 een enorm stuk beter, en toegankelijker voor een veel grotere groep

0
102 DaStef

@101

1998 was het hoogtepunt van de economische boom van de jaren 90 daarna begon deze weer af te nemen, deze begon ongeveer in 1990 na 14 jaar worstelen om de crisis uit te komen, in 1998 was het werkloosheidscijfer erg laag, én hadden behoorlijke aflossingen op de staatsschuld gerealiseerd. die daalde namelijk in dat jaar. Het waren tevens de jaren dat er begrotingsoverschotten waren ipv tekorten.

https://www.volkskrant.nl/archief/lagere-groei-treft-begrotingsoverschot~a597755/

0
103 DaStef

@102 Niet helemaal irrelevant lijkt me met alle respect. Het hebben van werk en de hoogte van de lonen (die al jaren achterblijven) en de factor zekerheid betreffende dit inkomen, houden een direct causaal verband met de gemiddelde koopkracht en welvaart van de gezinnen.
Er is in dit onderzoek ook primair gekeken naar het inkomen van gezinnen en het aandeel daarvan in het nationaal inkomen.
Het CBS doet dit via een inkomenspanelonderzoek (IPO). De benodigde informatie over
het inkomen is grotendeels afgeleid uit gegevens van de inkomstenbelasting.

Maar goed. Uit dit alles blijkt dat de omvang van onze economie twee keer harder gegroeid is dan het inkomen van huishoudens.
Bedrijven potten meer winst op, maar ook is de winstgevendheid zelf toegenomen.
Die hogere winstgevendheid hangt nauw samen met de onderliggende structurele verandering van de economie: het aandeel van het nationaal inkomen dat naar arbeid gaat wordt steeds kleiner en het aandeel dat naar kapitaal gaat dus steeds groter.

Ook zijn er fiscale en economische motieven voor multinationals om minder winst uit te keren. Daarnaast hebben directeurgrootaandeelhouders (dga’s) fiscale redenen om geld in hun bv te houden in plaats van het uit te keren (DNB, 2014). Het gevolg van dit alles is dat het inkomen van niet-financiële corporaties in de afgelopen decennia relatief sterk is gegroeid en niet is uitgekeerd.

Je zou kunnen stellen dat het voor huishoudens niet erg hoeft te zijn als corporaties meer winst gaan maken. Uiteindelijk zijn huishoudens namelijk eigenaar van die bedrijven. Dit betekent dat hogere bedijfswinsten leiden tot hogere vermogens van huishoudens die eigenaar zijn van de corporaties. Als die winst later wordt uitgekeerd, leidt dit dan alsnog tot een hoger inkomen van huishoudens. Het probleem is echter dat Nederlandse huishoudens in veel gevallen niet de eigenaar van deze Nederlandse bedrijven blijken te zijn.
Van de vijftien grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland zijn in het overgrote deel buitenlandse aandeelhouders voor meer dan de helft eigenaar. In het geval van bijvoorbeeld Shell, Wolters Kluwer en Philips zijn Nederlandse aandeelhouders zelfs voor minder dan 20 procent eigenaar. Dit betekent dat de winsten bij deze multinationals voor een groot deel ten goede zullen komen aan buitenlandse aandeelhouders.
Goed. Verder denk ik dat jij en ik niet op alle vlakken het eens zullen wordenquestion Bedankt voor je interessante argumenten en gesprek. Ik wil het hierbij laten en tot in een volgend draadje!

0
104 Querulijn Xaverius,

@104

Maar goed. Uit dit alles blijkt dat de omvang van onze economie twee keer harder gegroeid is dan het inkomen van huishoudens.

Dus, de levensstandaard t.o.v. 1977 is wel degelijk toegenomen, en dat is precies waar deze draad om is begonnen. Dat de Economie nog veel meer is toegenomen is dan niet zo relevant.

0
105 DaStef

@105 Welvaart is niet direct meetbaar. Het Bruto Nationaal Product wordt veelal als maatstaf gebruikt, omdat dit objectief meetbaar is. Het BNP per capita houdt geen rekening met inkomensverdeling en de ontwikkeling van natuurlijk kapitaal. Dit onderzoek houdt daar wel rekening mee. Het zal t.o.v van 1977 zijn toegenomen, maar het houdt derhalve geen gelijke tred met het beslag wat de bedrijven op het nationale inkomen leggen.

0
106 Querulijn Xaverius,

@106

Met andere woorden de stelling "Koopkracht gezin in veertig jaar amper gestegen " is niet waar.

0
107 DaStef

@107 Met baseert zich op de cijfers van het CBS. Aan die grafieken is te zien dat het welvaartsniveau voor de gezinnen maar marginaal is gegroeid sinds 1977.
Ook presenteerden de onderzoekers van Rabobank en de universiteit Utrecht in een woensdag gepresenteerd onderzoek een nieuwe maatstaf voor de welvaart.
Met hun 'brede welvaartsindicator' trachten de onderzoekers een beter beeld te schetsen van de welvaart dan het bruto binnenlands product (bbp) nu biedt. Die indicator biedt ook ruimte aan factoren als baanzekerheid, onderwijs, gezondheid, milieu, huisvesting, veiligheid en geluk.
In 2013 begon de welvaart echter te dalen, terwijl de economie voorzichtig begon te herstellen. In dat jaar liep de werkloosheid op en nam de tevredenheid met het leven af, aldus de economen. Sinds 2013 zit er nauwelijks schot in de welvaart, terwijl de economie inmiddels stevig groeit.
https://www.nu.nl/economie/4368739/welvaart-huishoudens-blijft-achter-bij-economische-groei.html
Ook DNB kwam eerder al (paar jaar terug) met vergelijkend onderzoek.
Die stelde in 2013 zelfs dat het inkomen
https://www.deaandeelhouder.nl/nieuws/2013/07/23/inkomenspositie_nederlandse_huishoudens_terug_/
Goed, hier wil ik het echt bij laten ik moet naar mijn werk. Tot in een volgend draadje.

0
108 Querulijn Xaverius,

@108

Maar wel gegroeid, alleen minder hard dan de totale economie.,

0
109 DaStef

@109 Zeker, ook volgens het CBS dus (overigens marginaal).
Wat ik wilde zeggen (ook in mijn eerder opmerkingen), is dat er ook andere maatstaven bestaan dan alleen maar BBP, BNP, nationaal inkomen e.d. Je zou ook eens andere zaken in overweging moeten nemen als baanzekerheid e.d.
Hoogleraar economische geschiedenis Jan Luiten van Zanden heeft een nieuwe meetlat ontwikkeld samen met collega's van de Universiteit Utrecht en onderzoekers van de Rabobank.
Waar het de laatste jaren misgaat, is op de eerste plaats de arbeidsmarkt. De BWI houdt daarbij naast werkloosheid en besteedbaar inkomen ook rekening met de kwaliteit van banen.
Ik citeer:
"Kijk naar de mensen die ontslagen zijn bij V&D", verklaart mede-initiatiefnemer Hans Stegeman, hoofdeconoom Nederland bij Rabobank. 'Een groot deel van deze mensen heeft inmiddels nieuw werk gevonden. Maar de kwaliteit daarvan is fors verslechterd. Vaste banen zijn vervangen door flexibele, tijdelijke en dus onzekere contracten. Uit de wetenschappelijke literatuur weten we dat dat een negatief effect heeft op hoe gelukkig mensen zijn.'
Over werken gesproken, ik moet nu echt gaan. Tot kijk.

0
110 Querulijn Xaverius,

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Malinois
Jonge man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden

@11The burning Monk.Ik heb 'm ooit ook gezien.Ik moet er nu telkens weer aan denken.Die man bleef gewoon zitten zoals hij zat. Heeft g...

zojuist geplaatst door Malinois

Wedergeboren
Nazaten ‘tot koelie gemaakten’ willen excuses van koning Willem-Alexander: ‘Hoog tijd voor erkenning’

@15 Ja, dank je, dat weet ík wel. Maar volgens mij kun je beter 13 iets uitleggen als jeniet erg vindt, aangezien die degene is d...

1 minuut geleden geplaatst door Wedergeboren

wildersfan
List of retroreflectors on the Moon - Wikipedia

@29 Interessante man. En hij heeft ook een mooie rekenmachine. ...

2 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Snorrie
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@40 Dat was omdat beide partijen niet over de middelen beschikten om over een veel grotere afstand elkaar te raken?...

2 minuten geleden geplaatst door Snorrie

VBOH
Voor het eerst koala's te zien in Nederlandse dierentuin

@1Ik heb 37 jaar geleden wel eens koala's gezien in Antwerpen zoo.Weet nog dat die dieren heel veel last van stress hebben. Ze moeten ook ve...

4 minuten geleden geplaatst door VBOH

Biscanna
Beelden: Donny Roelvink laat zich officieel bekeren tot de islam

@108 Nee, ik vind het vooral knap, dat je, laat ik voorzichtig zijn, na67 jaar nog steeds niet aan zelfreflectie kan doen, wanneer je wat opschr...

4 minuten geleden geplaatst door Biscanna

Schildpad
Timmermans stelt formatiedeadline aan rechtse onderhandelaars: vóór 1 juni moeten ze eruit zijn

Gaat hier over:https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13962/artikel/2517292-timmermans-gl-pvda-wil-onderhandelen-als-deze-formatie-mislukt...

6 minuten geleden geplaatst door Schildpad

Mevrouw Stemband
List of retroreflectors on the Moon - Wikipedia

@27 Je had het hem destijds ook zelf kunnen vragen; maar dat durfde de rest van de ontkenners toen ook niet. Pas na zijn dood begonnen ze te kla...

8 minuten geleden geplaatst door Mevrouw Stemband

wildersfan
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@35 Had Jan Roos toch mooi gelijk. Ook ontzettend dapper van hem plus de inzet voor ons allemaal. Een beetje dankbaarheid zou zijn plaats zijn, ...

9 minuten geleden geplaatst door wildersfan

veld1866
Nazaten ‘tot koelie gemaakten’ willen excuses van koning Willem-Alexander: ‘Hoog tijd voor erkenning’

@14 Jij weet toch wel dat slavernij net zo oud is als de mensheid en dat de westerse wereld als eerste (de Britten) een eind maakte aan de slave...

9 minuten geleden geplaatst door veld1866

NK. App
Shart PornBrandi Storage Wars NudeGirlsdoporn 309Kajal AggarwalsexDemi Sutra PornNicole Aniston StepmomBbw Facesit LesbianVideos Porn 18Influencer Gone WuldValentina BossaSex In Train VideoBhabhi Ke Sath VideoVeronica VanozaFaimly PornsSites Porn GaysJesica Rabit PornCara Delevingne NudwPakistani FuckIndian Web Series Xxx VideosSexy Video Indian SexAnime Unsensord PornPor HdTurkifşaKimberly CostaNudest Family PhotosNude TeenassXvideo Gf BfVery Beautiful Girl Sex VideoNew XnxcSplatxo Onlyfans LeakedCorneliusthecatGay Toying PornAlexis Texas DeepthroatSeduce By MilfMature GangbangPutariatelegramParis Hilton NudeLocal PornHollywood MoviexxxIndiansaxxGrounded PornMorher In Law PornBbc Massage PornCartoon Best PornDeepthroat And PukeAubry KateOnlyfans BjSpankbank.Hot Porn With MomDavina FayettePorn Lil KimPornstarharemDoujindesu ManhwaKechtubeNxxvideosMiyakalifa Xxx VideosIndian Aunties XvideosOld Couple SexAirplane PornAsian Massage PormKate Hudson NudaSex DaniXnxx Sunny Leone Hot VideoAsian Massage CreampiesBig Booobs FilmBlack Widow NudeReal IncesttubePorrne.comWww Indiangaysite ComHarcore PornDesi SexciPlayboy BoobsIndianxxxRodney Moore VideosMyffeecamsPornografia En TrioFacesit FartingTelugu Wife Sex VideosBooty Pics NakedGuys JackingTall Blonde NudeIndian B Grade MoviesVideo Lesb PornTits Against GlassKinky Sexual ToysFrancia James OnlyfansBbw Sex TubePorn Mom HandjobQuadrinhos PornôsX Sex ComAldn-202Couple Honeymoon PornFutnaria PornFap NationsShyla JenningaDesi PorneVr KanojoXxx Gand MariHornystepdaughterAccidental BlowjobVillage Girl PornXxx Desi BabesStepsisanalWarrior Cats PornLola Bunny HentiX Rated CartoonBest Boobs Sex VideosNaina Ganguly SexOdia Romantic Sex VideoMadison Ivy FuckBlackpatrol.comDark Wet DreamzLesbian Foot GaggingебалкаSexy PornosMary Burke TitsJeneveve JokieHdporner ComPorn XboxShraddha Das Web SeriesSean Lawless PornBdsmstoriesCuckholdingWww Xxx Sexi Video ComMandingo In AnalOnline EscortSexcelebriJewels JadeHot Nude KissPoran HotReal Sex PosesWatch Video Porn FreeO KxxxBecky G NudesCoco_coma PornShobana SexSanny Line XxxTeča3d XxxcomicsMasage Video PornJada Fire GangbangHqpornesRoku PornographyYoujizz.xomHot Sex Tube ComAriana SimonNude InterviewsLocal Hd X VideoLez Strapon PornGirthy Encounters