Petitie definitie antisemitisme aangeboden

Facebook

Tweede Kamerleden hebben de petitie voor het maken van een definitie over antisemitisme in ontvangst genomen. Dit gebeurde donderdag. In een van de wandelgangen overhandigde initiatiefnemer Erik Veldhuizen 5.281 handtekeningen aan Tweede Kamerlid Joël Voordewind (CU). Hij nam ze met belangstelling in ontvangst. “Ik hoop dat jullie er iets mee willen gaan doen om toch een stem richting dit parlement te geven,” zei Veldhuizen tegen het Kamerlid. De handtekeningen zijn het resultaat van een online petitie die de Kamer oproept om een definitie van antisemitisme vast te leggen.

Voordewind legde uit dat er al intern overleg is geweest over hoe antisemitisme vast te leggen in het Wetboek van Strafrecht als een verzwaarde strafomstandigheid. “We moeten heel alert zijn op elke uiting van of elk incident rond antisemitisme. Dit gaat om het Joodse volk en we hebben gezien wat daar in het verleden mee is gebeurd. Iedereen die Nederland verlaat vanwege antisemitisme, dat is een aanklacht, een schandvlek op de Nederlandse geschiedenis,” aldus Voordewind. Hij kan de handtekeningen goed gebruiken. “We hebben gezien hoe er met de aanval op HaCarmel onrust is ontstaan en hoe het leeft in de Joodse gemeenschap. We gaan hier verder mee aan de slag.”

De organisaties Holland Support Israël en Mother of the Mount Carmel namen het initiatief voor de online petitie. ‘Deze petitie is van belang in een tijd dat antisemitisme meer en meer voorkomt. De petitie is bedoeld om richting de politiek een signaal af te geven om de definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) over te nemen, in de nationale wetgeving vast te leggen, en deze definitie te gebruiken bij de uitvoering van het  regeringsbeleid inzake het bestrijden van antisemitisme’, zo schreven ze. ‘De reden voor deze actie is dat één definitie van antisemitisme bijdraagt aan uniforme dataverzameling’. Jodenhaat kan zo beter worden herkend en geregistreerd, en er kunnen vergelijkingen tussen landen worden gemaakt.

Eerder nam het Europarlement de definitie al aan, die door de IHRA is vastgesteld. De definitie luidt: ‘Antisemitisme is een bepaald beeld van Joden, dat zich kan uiten als haat tegen Joden. Retorische en fysieke uitingen van antisemitisme worden gericht tegen Joden of niet-Joden en/of hun bezittingen, tegen instellingen van de Joodse Gemeenschap, en religieuze voorzieningen’.  Nederland neemt deel aan de IHRA en heeft met dertig andere landen samengewerkt bij het opstellen van de definitie. Nadat het Europees parlement het begrip aannam, verzocht het alle EU-lidstaten om hetzelfde te doen. Nederland is sindsdien achterwege gebleven. Eerder zag de Kamer er juist van af.

Categorie:

Home » Nieuws » Petitie definitie antisemitisme aangeboden