Direct naar artikelinhoud

'Patiënten dupe van protest Ambulance Amsterdam'

Patiënten worden de dupe van de stiptheidsactie bij de ambulancediensten van volgende week. Dat voorspelt directeur Jaap Frank Ponstein van Ambulance Amsterdam.

Broeders van de Amsterdamse ambulance.Beeld Marc Driessen

Ponstein verwacht dat de niet-spoedgevallen nog langer zullen moeten wachten op een ambulance. Het gaat dan bijvoorbeeld om ouderen die van het ziekenhuis naar het verpleeghuis moeten worden gebracht, gebruikers van het zogeheten besteld vervoer.

"Extra jammer, want dat besteld vervoer stáát al onder enorme druk," zegt Ponstein. "Maar minder werkende collega's betekent dat er keuzes moeten worden gemaakt en dan gaan de spoedeisende gevallen vanzelfsprekend voor."

Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, is niet onder de indruk van de voorspelling van Ponstein: "Problemen met het besteld vervoer zijn er nu ook al."

Strikt aan werk- en rusttijden
De stiptheidsactie van de ambulancemedewerkers duurt een hele week. Vanaf maandag 8.00 uur protesteren ze hiermee tegen onder meer de hoge werkdruk.

Ambulancemedewerkers in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Hollands-Midden voeren tijdens de stiptheidsactie een week lang bestaande wetten en regels secuur uit, zegt Seifert. Personeelsleden houden zich strikt aan de werk- en rusttijden. Ook zullen de niet-verplichte formulieren, bijvoorbeeld voor wetenschappelijk onderzoek, niet meer worden ingevuld.

Hartapparatuur
"Nog een voorbeeld: de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de hygiëneregels aangescherpt, waarbij de brancard na elke rit moet worden schoongemaakt. Ook de contactpunten van de instrumenten, zoals de plakkers van de hartapparatuur, moeten worden gereinigd."

Nu schiet dat er volgens Seifert nog weleens bij in. "Doordat medewerkers worden opgejaagd en meteen weer naar een nieuw spoedgeval worden gestuurd."

Bij Ambulance Amsterdam werken ruim vijfhonderd mensen, verdeeld over acht standplaatsen in Amsterdam en de regio. De hulpdienst krijgt het steeds drukker: de stad groeit, meer ouderen wonen langer zelfstandig thuis en er zijn meer toeristen.

Ook is er een nijpend tekort aan ambulanceverpleegkundigen en medewerkers in de meldkamer. Afgelopen jaar heeft Ambulance Amsterdam 21 nieuwe medewerkers aangetrokken en opgeleid. Tegelijkertijd vertrokken 19 anderen naar een andere werkgever. Ponstein: "Bereikbaarheid, parkeerproblemen en de huizenmarkt spelen in Amsterdam nadrukkelijk mee."

Minder uitzendkrachten
In november 2017 kondigde FNV al acties aan, maar die gingen de ijskast in omdat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) extra geld beschikbaar heeft gesteld voor verbetering van de ambulancezorg. Op 17 januari liepen de onderhandelingen met de werkgevers over de verdeling van het geld alsnog mis, zegt Seifert. FNV wil dat de ambulancediensten minder uitzendkrachten inzetten, "want die zijn twee keer zo duur."

Ook wil de vakbond dat de werkdruk wordt aangepakt en dat er ruimte is om pauze te nemen. Bovendien wil de FNV dat er in 2018 voor de medewerkers een 'waarderingspremie' van 7,5 procent wordt uitgekeerd.

Bereikbaarheid, parkeerproblemen en de huizenmarkt spelen in Amsterdam nadrukkelijk mee