De medewerker (l) met zijn advocaat

Verzender raket-sms Hawaï: ik ga door een hel

De man die abusievelijk een waarschuwings-sms verstuurde voor een raket aanval op Hawaï "gaat door een hel". In een eerste interview zegt hij dat hij nog altijd problemen heeft met slapen en eten.

De vijftiger wilde alleen anoniem de Amerikaanse pers te woord staan. Hij is bang voor represailles tegen hem of zijn gezin. Hij is al zijn baan verloren na de fout.

Heel emotioneel

"De afgelopen weken zijn moeilijk voor me, heel emotioneel", aldus de man. "Ik was er 100 procent van overtuigd dat het echt was, daarom verstuurde ik het bericht."

Bewoners van Hawaï kregen op 13 januari het bericht dat er een raket naar de Amerikaanse eilandengroep onderweg was en ze dekking moesten zoeken. Hoewel vrijwel direct duidelijk was dat een oefening was misgegaan, duurde het bijna veertig minuten voordat het bericht werd ingetrokken.

Het was alsof ik een stomp in mijn maag kreeg.

Verzender sms

Het misverstand werd veroorzaakt doordat de man het begin van een boodschap niet hoorde, waarin werd aangekondigd dat het om een oefening ging. "Toen de telefoon ging, pakte iemand de hoorn op in plaats van hem op speaker te zetten, zodat iedereen het kon horen. Daardoor hoorde ik niet de woorden aan het begin van de boodschap: 'oefening, oefening, oefening'."

"We ontdekten snel dat het een oefening was. Ik was er kapot van. Ik voelde me ziek. Alsof ik een stomp in mijn maag had gekregen."

Uit een onderzoek naar het incident bleek dat de man vaker oefeningen voor echt had aangezien. Volgens de onderzoekers had de man eerder waarschuwingen voor tsunami's en branden ook geloofd. De man spreekt dat zelf tegen. "Het spijt me dat dit gebeurd is. Ik voel me er vreselijk over. Ik meende dat ik het juiste deed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl