Marokkanen demonstreren tegen seksuele intimidatie

Billenknijpen nu strafbaar in Marokko, maar gaat die wet helpen?

  • Willemijn de Koning

    correspondent Marokko

  • Willemijn de Koning

    correspondent Marokko

Van seksistische gebaren tot een kneep in iemands kont: seksuele intimidatie in Marokko is aan de orde van de dag. Toch zijn de tijden waarin mannen dit onbestraft kunnen doen voorbij. Het land heeft een wet aangenomen die seksuele intimidatie strafbaar stelt.

De vrouwenorganisatie Mains Libres is blij. "We hebben hier hartstikke lang voor gevochten. Dit kan een oplossing zijn voor straatintimidatie, want onze mannen zijn bang om opgesloten te worden", zegt voorzitter Laila Amili.

Toch plaatst ze net als andere vrouwenorganisaties kanttekeningen bij de wet die meer vormen van geweld tegen vrouwen bestraft. "Er wordt niet duidelijk in omschreven wat er precies met geweld tegen vrouwen bedoeld wordt. Ik zie graag dat psychologisch en huiselijk geweld specifiek worden benoemd."

Zwak begaafd meisje aangerand

Het wetsontwerp was anderhalf jaar geleden al klaar, maar het duurde lang voordat het tot een stemming kwam. Officieel is daar geen reden voor gegeven, maar het grootste deel van de regering is conservatief en zou dus niet staan te springen om een wet als deze goed te keuren.

Vorig jaar augustus ontstond er in Marokko collectieve verontwaardiging nadat er een filmpje was opgedoken waarin te zien was dat een zwakbegaafd meisje in een bus in Casablanca werd aangerand. Er ontstonden protesten in de grote steden, al waren deze niet heel groot.

Toch hebben die effect gehad: het parlement stemde voor de wet, al kwamen veel leden bij de stemming niet opdagen. De wet stelt seksuele intimidatie op straat of via je telefoon of laptop strafbaar. Daarvoor kan maximaal zes maanden gevangenisstraf worden opgelegd of een boete van maximaal 900 euro.

Om haar aandacht te krijgen, moet je wel een beetje lastigvallen.

Jongere in Rabat

In Rabat zijn een aantal jongeren het niet met deze straffen eens. "Om haar aandacht te krijgen, moet je wel een beetje lastigvallen", aldus een andere voorbijganger. "Ik doe het soms ook wel", bekent een ander schoorvoetend.

De vrouwen zijn er klaar mee, oftewel baraka in het Marokkaans. "Het stoort me enorm. Ik hoop dat deze wet er verandering in gaat brengen", zegt een gesluierde vrouw die met haar kinderen door de stad loopt. "Maar zo'n wet gaat niet helpen", zegt een van haar kinderen (14), die nu al straatintimidatie aan den lijve ondervindt. "De politie zal toch niets doen."

Een meisje kan alles zeggen om de aandacht te trekken.

Marokkaanse man

Zo bang als vrouwen zijn dat de politie niets zal doen, zo bang zijn mannen nu dat vrouwen ongegrond aangifte doen. "Dus een meisje kan nu tegen de politie zeggen dat ik haar heb aangeraakt en dan moet ik de gevangenis in en betalen? Nee, dat is geen goed idee. Dat meisje kan alles zeggen om de aandacht te trekken", aldus een voorbijganger.

"Er moet hard bewijs zijn", zegt een andere jongen die voor de politie werkt. "Als ze het adres en de naam van de betreffende man heeft, zou ik haar wel helpen."

Amili van de organisatie Mains Libres benadrukt dat vrouwen niet meer stil moeten zijn. "We moeten het uitschreeuwen. Dan zijn er getuigen en hebben we bewijs. We moeten ons bewust zijn van onze rechten en die opeisen bij de politie. Het is waar, sommigen willen je niet helpen, maar anderen wel."

"Wil ze niet, dan wil ze niet"

De agent en zijn vrienden vinden dat het niet kan dat je een meisje op straat aanraakt. "We zijn moslims. In onze cultuur doen we niet aan seksuele intimidatie. Als we met een meisje praten, doen we dat netjes. Wil ze niet, dan wil ze niet."

Volgens Amili moet ook de mentaliteit van de Marokkanen veranderen. "Dat kan met campagnes en educatie, maar dat kost tijd. Alleen dat in combinatie met deze wet zal het probleem helemaal kunnen oplossen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl