Direct naar artikelinhoud

Hier twijfelen we aan Bas Dost, maar in Lissabon vinden ze hem 'een genie'

Bas Dos heerst in de lucht tegen Vitória Guimarães, woensdagavond. Zijn club Sporting Lissabon won het duel met 1-0.Beeld EPA

In Nederland is er vaak twijfel over Bas Dost. In Portugal niet. Daar zien ze dat de aanvaller veel meer is dan alleen een afmaker.

Al het hele seizoen lacht het leven hem toe in Portugal. Bas Dost (28) noemen ze um gênio, een genie, in Lissabon, waar hij sinds twee jaar onder contract staat bij Sporting.

Vele ogen zijn dan ook op Dost gericht als hij woensdagavond laat zijn warming-up begint in stadion José Alvalade te Lissabon. In zijn kielzog werd de Taça de Liga, de Portugese beker, onder luid applaus binnengebracht. Het was de eerste prijs voor Dost met Sporting. Zijn inbreng in de bekerfinale tegen Vitória Setúbal was wederom doorslaggevend geweest. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd bracht Dost zijn ploeg op gelijke hoogte en in de beslissende penaltyreeks benutte hij een van de strafschoppen.

Afmaker

In Portugal kijken ze met andere ogen naar Dost, oud-spits van FC Emmen, Heracles Almelo, SC Heerenveen en VfL Wolfsburg. De Portugezen vinden hem veel meer dan louter een afmaker, een eenzijdigheid die hem vooral op vaderlandse bodem wordt toegeschreven. En wie Dost woensdagavond in actie ziet tegen Vitória Guimarães, een bescheiden subtopper, begrijpt wat bedoeld wordt. Dost is zeer actief. Hij leidt de pressing, vormt een aanspeelpunt en ja, hij geeft zelfs een fraai hakje.

Trainer Jorge Jesus keek urenlang video's terug met Dost om hem te laten zien waar zijn kracht ligt- en waar vooral niet

Dost is completer geworden in de Portugese havenstad. Hij dankt vooral zijn coach Jorge Jesus, een nogal opstandig baasje dat ook tegen Vitória Guimarães de camera's weer op zich gericht weet. Jorge Jesus is een trainer die houdt van de confrontatie. Met Dost keek hij urenlang video's terug om te laten zien waar de kracht van Dost ligt - en waar vooral ook niet. Op trainingen legt hij voortdurend oefeningen stil om zijn spits te wijzen op zijn plussen en minnen.

Het heeft de lange spits (1,96) zichtbaar beter gemaakt. Misschien kwam die progressie dit seizoen wel het beste tot uiting in de Champions League-duels met Barcelona en Juventus, waar er van Dost verwacht werd dat hij ook mee zou voetballen. En dat lukte. Dost hield zich staande. Hoewel Sporting als derde eindigde in de poule (en later deze maand Astana treft in de Europa League), gaf het de spits vertrouwen. Met als gevolg nog meer doelpunten.

Dit seizoen staat de teller op negentien doelpunten in de Portugese Primeira Liga, waarmee hij alleen Jonas (Benfica) voor zich moet houden. Vorig seizoen kwam de Deventenaar tot 34 treffers. Een ongekende hoog moyenne gezien zijn 31 competitieduels. Alleen Lionel Messi trof vaker doel (37 keer). "Dat is geen schande, toch?" knipoogde Dost over die statistiek.

Oranje

En toch: in Nederland is er voortdurend twijfel en discussie over Dost. Bij Oranje zagen de laatste twee bondscoaches (Blind en Advocaat) het nooit in hem zitten, terwijl een andere oud-bondscoach, Louis van Gaal, juist opteerde voor een systeem met twee aanvallers bij Oranje, want als je geen spits hebt, waarom zou je er dan een opstellen?

Dost nam het voor kennisgeving aan. Hij heeft maling aan de meningen rond zijn persoon. In de tussentijd blijft hij doen wat hij altijd gedaan heeft: doelpunten maken. Behalve dan woensdagavond tegen Vitória Guimarães, een duel met een hoge intensiteit. Dost krijgt wel kansen, zoals een schietpoging halverwege de eerste helft, maar na een stevig kopduel, waarbij een verdediger op zijn middenrif landde, vergaat hij van de pijn. Kort na rust moet hij het veld noodgedwongen verlaten.

Zonder Dost wint Sporting alsnog dankzij een late goal van de Fransman Mathieu, waarmee de koppositie in de Portugese competitie wordt overgenomen van FC Porto.