Donald Trump
NOS NieuwsAangepast

Trump geeft omstreden memo FBI vrij: 'Mensen moeten zich schamen'

Het zeer omstreden memo over de FBI en over het onderzoek naar mogelijke contacten tussen het campagneteam van president Trump en Rusland is vrijgegeven. Direct nadat president Trump daar zijn fiat voor had gegeven, bracht de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden het vertrouwelijke memo in de openbaarheid. Het document veroorzaakt al dagenlang een diepe controverse tussen Democraten en Republikeinen.

Trump zei tegen de pers dat hij de geheimhouding had opgeheven. "Veel mensen moeten zich schamen", zei Trump over de rol van de veiligheidsdienst. "Ik vind het schandalig wat er in dit land is gebeurd."

In een reactie zeggen de Democraten dat het memo "zeer vertrouwelijke informatie, die door slechts weinigen is gezien" verkeerd weergeeft. Ze noemen de publicatie ervan beschamend en zeggen met een eigen memo te komen, waarschijnlijk komende maandag.

De Republikeinen zeggen dat het memo aantoont dat de FBI het publieke vertrouwen heeft geschonden. De inlichtingendienst moet hervormen om dat vertrouwen weer terug te winnen, aldus de Republikeinen.

De Republikeinen in het Congres, die het voortouw namen bij het opstellen van het memo, zeggen dat hierin wordt aangetoond dat de inlichtingendienst FBI vooringenomen was bij de start van het onderzoek naar Russische bemoeienis bij de verkiezingen. Ook zou de dienst buiten zijn boekje zijn gegaan bij het afluisteren van leden van het Trump-team.

'Ondermijnend' voor Rusland-onderzoek

De Democraten waren fel tegen de publicatie van het memo, omdat ze vrezen dat de Republikeinen hiermee het onderzoek naar samenzwering met de Russen willen ondermijnen. Ook zou het vier pagina's tellende document onnauwkeurigheden bevatten.

Het vrijgeven van het memo zou kunnen leiden tot een regeringscrisis, zegt correspondent Arjen van der Horst. De vrees bestaat dat Trump naar aanleiding van het memo speciaal aanklager Robert Mueller, die het onderzoek naar de Russische inmenging leidt, ontslaat of onderminister van Justitie Rosenstein de laan uit stuurt. In dat geval dreigt het land onregeerbaar te worden.

Ten minste één Republikeinse senator, de eigenzinnige John McCain, toonde zich geschokt door de gebeurtenissen van vandaag. McCain zei dat de aanvallen op de FBI en het departement van Justitie "geen Amerikaans belang dienen, niet van een partij, niet van de president, alleen Poetin profiteert ervan".

Republikeinen beschadigen

Vanochtend haalde Trump op Twitter al hard uit naar de top van de FBI en het ministerie van Justitie, die volgens de president bevooroordeeld zijn en zich ten doel hebben gesteld de Republikeinse partij schade toe te brengen.

De FBI liet gisteren weten vierkant tegen publicatie van het memo te zijn, en - als dat tóch zou gebeuren - de aantijgingen in het document te zullen weerleggen. Vandaag bracht de organisatie namens de 'gewone agenten' van de inlichtingendienst een ongebruikelijke verklaring uit waarin staat dat niemand "zich door partijpolitiek laat afleiden van zijn of haar toewijding tot de missie van de FBI".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl