Omstreden ondernemer A. Th. De Boer lijsttrekker SGP Smallingerland

Hendrik de Boer uit Opeinde wordt de eerste lijsttrekker van de SGP in Smallingerland. De Boer is eigenaar van agrarische groothandel A. Th. De Boer in Drachten en werd twee jaar geleden veroordeeld voor discriminatie nadat hij een homoseksuele stagiair had geweigerd.

De gelovige ondernemer De Boer wees in november 2015 student Bas van der Meer af omdat hij op zijn Facebookprofiel zag dat de stagiair een vriend heeft. Niet het feit dat hij homoseksueel is, maar het feit dat hij het openlijk uitdraagt, keurt de Bijbel af in de ogen van De Boer. ,,Ik weet dat ik discrimineer, maar dit is voor mij een gewetenskwestie’’, zei hij tijdens een politieverhoor. Voor De Boer is het woord in de Bijbel leidend voor zijn doen en laten en het runnen van een agrarische speciaalzaak in Drachten.

Hij werd in 2016 veroordeeld voor het betalen van een boete van 1600 euro, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook moest hij bijna 1500 euro aan de student betalen, voor opgelopen studievertraging en geleden immateriële schade.

Streep eronder

De veroordeling van De Boer is voor de SGP geen reden om niet met Hendrik de Boer in zee te gaan, zegt SGP-bestuurslid en woordvoerder Johan Jacobsen. ,,Wat ús betreft net. Der stiet in streep ûnder.’’

Steun van SGP

De gemeente Smallingerland boycotte het bedrijf vervolgens . Een raadsmeerderheid wilde een jaar lang geen zaken doen met een ‘niet-integer handelend’ bedrijf. Smallingerland kreeg daarbij steun van toenmalig minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken.

Hendrik de Boer is al jaren actief binnen de partij en kreeg van de landelijke SGP-afdeling steun na de gemeentelijke boycot. SGP-leider Kees van der Staaij sprak destijds van een ,,onterechte en onheuse stap. De zaak is voor de rechter geweest en nu gaat de gemeente het bedrijf de voet ook nog eens dwars zetten’’, zei de SGP-voorman tegen het Reformatorisch Dagblad .