NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 2/2: kabinet Rutte 100 dagen en gewonden in Shanghai

Goedemorgen! Het kabinet Rutte-III is vandaag precies 100 dagen oud. En trek een lekkere dikke trui aan, want het is vandaag warmetruiendag.

Woon je in Limburg, dan is het vanochtend misschien wit buiten. Ook in de rest van het land is er lokaal kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Het wordt vandaag 5 tot 7 graden bij een stevige naar het noordwesten draaiende wind. Het aantal buien neemt geleidelijk af.

Even uitkijken als je zo de weg opgaat: het kan dus nog glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten of een winterse bui met hagel. Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Pia Dijkstra van D66 komt vanochtend met een brief waarin ze antwoord geeft op de vragen die in de Eerste Kamer nog leven over haar donorwet.

• Het kabinet Rutte-III is precies honderd dagen oud. Tijd om een eerste balans op te maken.

• Het is weer warmetruiendag. Vandaag zetten zo'n 175.000 duizend mensen in Nederland de verwarming lager en trekken een warme trui aan. Daarmee besparen ze 3,3 miljoen kubieke meter gas en en 6,3 miljoen kilo CO2.

• En in de Verenigde Staten is het weer Groundhog Day (en weer, en weer...). De dag waarop een bosmarmot aan de hand van zijn schaduw voorspelt of het voorjaar begint of dat het een lange winter wordt. Rond dit fenomeen werd ook een film gemaakt, met in de hoofdrol Bill Murray die deze dag telkens opnieuw beleeft. Deze filmklassieker ging vandaag precies 25 jaar geleden in première.

Wat heb je gemist?

In het centrum van Shanghai is een bestelbus brandend ingereden op een groep voetgangers. Zeker achttien mensen raakten gewond. Drie van hen zijn er slecht aan toe. De politie denkt dat er geen sprake is geweest van opzet. De chauffeur zou aan het roken zijn geweest, terwijl hij gasflessen vervoerde.

Ander nieuws uit de nacht:

Hoogste aantal nieuwe bedrijven opgericht in jaren: volgens het CBS zijn er vorig jaar 73.000 bedrijven bij gekomen. In de meeste gevallen, 94 procent, gaat het om eenmanszaken, ook wel zzp'ers genoemd.

Natrappende scheidsrechter drie maanden geschorst: Tony Chapron krijgt de sanctie voor het natrappen van Nantes-speler Diego Carlos. Hij kwam met de voetballer in botsing, dacht dat er opzet in het spel was en deelde daarna een schop uit.

Zoon Fidel Castro pleegt zelfmoord: de 68-jarige Fidel Castro Diaz-Balart was al maanden depressief. Hij was het enige kind van de Cubaanse communist en had de bijnaam Fidelito (kleine Fidel).

Lichaam gevonden op strand Scheveningen: het stoffelijk overschot lag in de Buitenhaven. De politie onderzoekt nog om wie het gaat en wat er precies is gebeurd.

En dan nog dit:

Een unieke blik op de inval van de Duitsers in Nederland is te zien in een bijzonder boek: Nach Holland. Er staat onder meer een zwart-wit kiekje in van het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. Gerard Groeneveld is de maker van het boek. Hij spaart al jaren amateurfoto's, gemaakt door Duitse militairen. In Nach Holland toont hij zo de inval in Nederland door de ogen van de vijand.

Het bombardement op Rotterdam

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl