Dit is de boer die de geheime gasdeal uit 1963 openbaarde. Sijbrand Nijhoff verklaart maandag bij verhoor parlementaire enquête over gaswinning

Sijbrand Nijhoff.

Sijbrand Nijhoff.

Dankzij Sijbrand Nijhoff, een boer uit Zijldijk, doken ze plots op in 2018: de geheime documenten over de gasdeal uit 1963. We spraken hem destijds over die opmerkelijke openbaring. ‘De Groningers zijn wel blij, geloof ik.’ Sijbrand Nijhoff wordt maandag verhoord bij de parlemtaire enquête over gaswinning.

Hoe gaat het?

„Nou, ik ben blij dat ik dit voor de Groningers heb kunnen doen. Maar ik kom net bij een crematie vandaan, dus dat was nogal dubbel. Dan merk je wel weer dat alles betrekkelijk is.”

Krijgt u veel reacties?

„Ja, best wel. Tijdens de crematie stond mijn telefoon natuurlijk op stil. Toen ik ‘m later pakte, had ik aardig wat appjes. De Groningers zijn wel blij, geloof ik.”

Ze willen een standbeeld voor u oprichten, lees ik op Twitter.

„Hahaha! Ach, wat ik zeg, ik ben blij dat ik de kans had om dit voor de Groningers te kunnen doen.”

Niets missen?

Wil je niets missen over de parlementaire enquête en alles daaromheen? Schrijf je dan  hier  in voor de nieuwsbrief Naschokken.

Wat iedereen wil weten, waar heeft u die geheime stukken uit 1963 vandaan getoverd?

„Ja, ja, ja. Ga maar door met je volgende vraag.”

Waarom is het belangrijk dat deze documenten nu openbaar zijn?

„Groningers worden al zo lang door de overheid om de tuin geleid. Rekken, traineren en geen daden, dat is steeds het verhaal. Er gebeuren zulke rare dingen. Het is bijvoorbeeld van de zotte dat er überhaupt zo’n schadeprotocol nodig is.”

Een schadeprotocol is volgens u niet nodig?

„Nee. Je mag andermans eigendom niet vernielen, dat staat gewoon in het wetboek, daar is geen protocol voor nodig. Maar de overheid mag het wel! Dat vind ik verschrikkelijk. Als ik te hard rij, krijg ik een boete. De overheid eist van alles van ons, maar we krijgen er hier niets voor terug. Zo onbetrouwbaar als de overheid is, daar kan ik niet tegen. Daarom heb ik die geheime stukken openbaar gemaakt. Zo kan iedereen zelf zien wat er speelt.”

En waarom op dit moment? U heeft de documenten toch al even?

„De laatste tijd komt er steeds meer informatie over de situatie in Groningen naar buiten. Dit leek me daarom een geschikt moment. Ik heb het trouwens al eens eerder geprobeerd. Dat mislukte toen.”

Oh? Vertel!

„Nou, ik werd in 2016 uitgenodigd voor een hoorzitting in de Tweede Kamer. Ik kreeg de opdracht om de Kamerleden te vertellen over de gevolgen van de gaswinning voor de Groningers. Ik wilde ook een paar passages uit de geheime documenten voorlezen. Maar toen ik daarmee wilde beginnen, onderbrak Kamerlid Liesbeth van Tongeren mij. Ik moest het niet doen en de tijd was op, zei ze. Na de hoorzitting spraken een paar andere Kamerleden mij nog aan, maar ook zij vroegen me niet naar de geheime stukken.”

Waarom denkt u dat dat zo is?

„Zeg het maar. Politiek is zo raar.”

Reactie Van Tongeren: ‘Blij met Nijhoff’

Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) herinnert zich het nog wel, dat moment waarop Sijbrand Nijhoff de Kamer in 2016 over de geheime stukken wilde vertellen. „Ik heb inderdaad geopperd dat het beter was om dat niet te doen”, vertelt ze.

Dat was niet omdat ze de stukken niet wilde zien, benadrukt ze. „Ik weet dat ik hem dat gevoel heb gegeven en dat spijt me enorm.” Voorlezen was niet handig, aldus het Kamerlid. „Dat kost veel tijd en is niet goed te volgen.”

Van Tongeren zegt bijzonder blij te zijn met de publicatie van de geheime gasdeal. „Godzijdank liggen de stukken er nu toch. Nijhoff heeft ongelooflijk goed werk gedaan. Ik heb veel waardering voor zijn dapperheid.”