Geleidelijk kouder

Mogelijk ook sneeuw

Van onze weervrouw

Diana Woei
Diana Woei 1 februari 2018 13:33 uur
Laatste update: 2 februari 2018 16:50 uur
De 15-daagse verwachting heeft het al lange tijd in de smiezen. Komend weekend is het dan zover. De winter staat voor de deur. Handschoenen, sjaal en muts zijn dit weekend zeker nodig want koude lucht wint geleidelijk terrein. Ook is er plaatselijk kans op sneeuw.

Sneeuw in Limburg, Ardennen en Sauerland

Het wordt geleidelijk kouder. De lucht is in eerste instantie ook nog vrij onstabiel onder invloed van een lagedrukgebied. Het lagedrukgebied beweegt vrij langzaam over de weerkaart. Het ligt vrijdag in de omgeving van Denemarken en wordt zaterdag boven het noorden van Polen verwacht. Doordat de atmosfeer op enige hoogte min 34 graden bedraagt ontstaan er vrij makkelijk buien met kans op hagel en (natte) sneeuw. 

Komend weekend valt er nog een enkele bui. De kans op sneeuw is het grootst in het oosten, midden en noorden van het land. De sneeuwhoeveelheden zijn echter gering. 

In de Ardennen en Sauerland is de sneeuwkans groter omdat de gebieden hoger liggen dan onze Limburgse heuvels. Vrijdag en komende weekend zijn de condities voor langlaufen en skien in in dit middelgebergte vrij goed. De temperatuur blijft laag genoeg om de sneeuwkanonnen aan het werk te zetten; nepsneeuw kan in overvloed worden gemaakt. De lucht is verder ook nog onstabiel genoeg om een aantal echte sneeuwbuien te produceren, ook in het weekend.

Lichte tot matige vorst

De temperatuur laat vanaf vrijdag een dalende tendens zien. Maandag, dinsdag en woensdag zijn volgens de huidige weersverwachting de koudste dagen van de komende 15 dagen. 

In de nacht naar zaterdag kan het op uitgebreide schaal aan de grond licht gaan vriezen. Dat merken we zaterdagochtend wel, een laagje rijp op de grasvelden en auto's is dan gevormd. In de nacht naar zondag wordt het nog kouder. Er staat minder wind en de temperatuur komt bijna in het hele land een paar graden onder nul. 

Zaterdag overdag waait het amper. Zondag steekt een matige noordoostenwind op. Doordat er op zondag meer wind staat, voelt het aan alsof het licht vriest terwijl het in de middag 2 tot 4 graden boven nul is. 

Daarna wordt het echt kouder. Mogelijk krijgen we de eerste ijsdagen van dit winterseizoen. Dat wil zeggen dat de temperatuur een etmaal lang onder het vriespunt blijft. De wind waait daarbij uit het oosten. 

Het blijft waarschijnlijk tot en met vrijdag vrij koud voor de tijd van het jaar. Dat is in de maand januari slechts op drie dagen voorgekomen. Dus de temperatuur ligt een dag of zeven beneden het langjarig gemiddelde van 6 graden. Of het hard genoeg vriest om op natuurijs te kunnen schaatsen wordt dagelijks uitgerekend en is te volgen met het ijsgroeimodel. Het ijsgroeimodel gaat uit van een waterdiepte van 1 meter. 

De verwachting is vanaf woensdag onzeker en dus ook de kans om te schaatsen op natuurijs. Op een ondergelopen weiland kan men zoals meestal in een vorstperiode eerder op natuurijs schaatsen dan op sloten en meren. 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen