NOS NieuwsAangepast

Ollongren wil buitenlandse giften aan politieke partijen aan banden leggen

Minister Ollongren wil de financiering van Nederlandse politieke partijen vanuit het buitenland aan banden leggen. Ze zegt dat "ongewenste beïnvloeding van de Nederlandse democratie moet worden voorkomen" en denkt dat het tegenhouden van donaties uit het buitenland daarbij kan helpen.

De minister van Binnenlandse Zaken zegt dit naar aanleiding van een advies van een onderzoekscommissie die in opdracht van het kabinet heeft gekeken naar de financiering van politieke partijen.

'Kabinet kan er wel iets mee'

De commissie, onder leiding van oud-ChristenUnie-leider Veling, wil een verbod op alle buitenlandse giften. Giften van Nederlandse kiezers die in het buitenland wonen, mogen nog wel.

Ollongren spreekt van een belangrijk advies, waar het kabinet "wel iets mee kan". Zij gaat kijken hoe de regels voor buitenlandse geldstromen strenger gemaakt kunnen worden. Na de zomer komt zij met een voorstel.

De onderzoekscommissie wil nog een paar dingen veranderen aan de Wet financiering politieke partijen. Zo vindt ze dat die wet "niet de plek is om organisatorische eisen aan de politieke partijen te stellen".

Daarom moet de regel worden geschrapt dat partijen minstens duizend leden moeten hebben om overheidssubsidie te krijgen. In plaats daarvan moet worden gekeken naar het aantal zetels in de Tweede en Eerste Kamer. Op die manier komt de PVV ook in aanmerking voor subsidie en wordt de partij minder afhankelijk van (buitenlandse) giften.

Verder vindt de commissie-Veling dat de grens voor giften die openbaar gemaakt moeten worden, flink omlaag moet: van 4500 euro naar 2500 euro per donateur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl