Honing bestaat voor 80 procent uit suiker
Ik doe geen suiker in de thee, wel het hele cupje honing. En dat is voor mijn lichaam hetzelfde als suiker. Honing bestaat namelijk voor 80 procent uit suiker, de rest is vooral water. Honing zou beter zijn dan gewone suiker, maar je lichaam verwerkt alle suiker op dezelfde manier. Het gele goedje zou ontstekingsremmend zijn, maar die claim is nooit bevestigd.
Dan heb je nog al die soorten; acacia-, lavendel- of oranjebloesemhoning? Inderdaad met verschil in smaak, geur en kleur. Honing wordt vernoemd naar de bloem waar de bijen hun nectar uithalen.
De laatste tijd kom ik ook raw honey tegen. Klinkt fantastisch, maar het is niets anders. Deze honing is niet verhit en daarmee blijven gezonde enzymen bewaard. Maar alle honing wordt tegenwoordig koud geslingerd. Verhitten is niet meer nodig om het in de pot te krijgen. Dus elke honing is rauwe honing.
Het belangrijkste zijn de bijen. Zij zuigen nectar uit bloemen en voegen hun enzymen toe. De honing slaan ze op in raten die de imker daar weer uit slingert. Als je honing koopt bij de Nederlandse imker, weet je waar je honing vandaan komt. Ook weet je dan zeker dat de bijen geen antibiotica krijgen, iets wat nog wel eens gebeurt in China, Canada en Oost-Europa, uit vrees voor ziekten en mijten.
Het gaat slecht met de bij, en dat is verontrustend, want de honingbij is essentieel voor de bestuiving van meer dan 70 procent van al onze gewassen. Nederlandse imkers houden bijen uit idealisme en werken (bijna) biologisch. Met de aanschaf van een potje Nederlandse honing help je dus de bij en daarmee je eigen voedselvoorziening.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Smullen maar! Hier eet je het allerlekkerste broodje van Nederland 😋
Berkel en Rodenrijs, Woerden -
PREMIUM
Onervaren afwasser Daniel (32) blufte zich tot chef in sterrenrestaurant: ‘Alles opgegeven om te koken’
Als lastige leerling ging hij van school naar school, totdat de 17-jarige Daniel als afwasser in de keuken van een restaurant belandde. Het was liefde op het eerste gezicht met het horecaleven. Toen hij solliciteerde bij sterrenrestaurant Inter Scaldes was hij eerlijk. ,,Ik kan niks, maar ik wil heel graag”, blufte hij zich naar binnen. Anno 2024 jaagt hij zijn droom na en wil hij zijn eigen ster.Delft -
PREMIUMtoxicoloog
Toxicoloog over alcohol en katers: ‘Vet eten, zoals friet, zorgt ervoor dat de opname van alcohol vertraagt’
Met carnaval vloeit het bier weer rijkelijk. Een paar glazen te veel kunnen je de volgende ochtend een vreselijke kater bezorgen. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit waarom we ons na een nacht doorhalen zo beroerd voelen, en of daar nog iets tegen te doen valt. -
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
Groen is goed, rood is slecht, zo gemakkelijk zou de Nutri-Score, het voedselkeuzelogo op levensmiddelen, moeten zijn. De werkelijkheid is anders. Fabrikanten kunnen de score naar eigen voordeel aanpassen. En dat gebeurt ook. Voedingsdeskundigen spreken zelfs van perverse prikkels bij de score. ,,Straks heb je een mandje vol A’s en B’s, terwijl het de maar de vraag is of het echt gezonde boodschappen zijn.” -
'Manuka honing heeft een genezende kracht'
Honing in de thee of over een broodje, je moet er van houden maar veel mensen zijn er gek op. Maar wist je dat sommige artsen zeggen dat Manuka honing een genezende kracht heeft?
-
Koken & eten
Allergisch voor walnoten? Dan is niet elke andere noot taboe
-
-
-
PREMIUMvoor jou getest98
Deze paprikachips komt als beste uit de test: Lays maar net een voldoende
Bijna 4 op de 10 zakken chips die in Nederland verkocht worden, zijn paprikachips. We zijn verzot op de pittige smaak en die fijne kraak. Ons panel onderwerpt 12 merken aan een blinde smaaktest. ,,Bah, er zit veel suiker in chips. Meer suiker dan paprikapoeder.’’ -
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
Vanaf Koningsdag wordt het weer warmer en dat betekent dat we weer op ons terras gaan zitten. Tijd om die kussens uit de opslag te halen en vlekvrij op de tuinset te leggen. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp weet als geen ander hoe je algen-, weer en vetvlekken uit tuinkussens en markiezen kunt krijgen.
-
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
-
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Hotels en restaurants brengen dagelijks bergen met eten rechtstreeks naar de afvalbak. Dat zorgt voor grote verspilling van voedsel én geld. Het Utrechtse bedrijf Orbisk bedacht een superslimme oplossing voor dit probleem en daar veroveren ze nu de wereld mee.Utrecht -
-
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt