Direct naar artikelinhoud

Kritiek op plan Israël om 40 duizend Afrikaanse migranten uit te zetten

Het Israëlische plan om 40 duizend Afrikaanse migranten uit te zetten, stuit op steeds meer verzet. Woensdag veroordeelde de president van Eritrea de uitzettingen en noemde de vertrekpremie van 3.500 dollar (2.800 euro) een schijntje.

Benjamin NetanyahuBeeld epa

'Na alle moeite om via smokkelaars Israël te bereiken verdienen ze eerder een bedrag van 50 duizend dollar', zo zei president Isaias Afwerki in een zeldzaam interview met lokale media.

In Israël zelf zwelt de kritiek aan onder liberale Israëliërs, academici en Holocaustoverlevenden

Op de kritiek van Afwerki valt wel wat af te dingen omdat het gros van de migranten zijn restrictieve regime is ontvlucht. Maar ook in Israël zelf zwelt de kritiek aan onder liberale Israëliërs, academici en Holocaustoverlevenden. Zij noemen de plannen van premier Benjamin Netanyahu onethisch. Israël zou zich in het licht van de geschiedenis 'nooit mogen afkeren van mensen in nood'.

De regering van Netanyahu heeft Afrikanen tot 1 april de tijd gegeven om vrijwillig te vertrekken. Zij krijgen een vertrekpremie en een vliegticket om naar huis terug te keren of naar een veilig derde land. Israël zou hierover met onder meer Rwanda afspraken hebben gemaakt. In Israël leven zo'n 40 duizend Afrikanen uit vooral Soedan en Eritrea. Zij zijn het land binnengekomen voor 2012 toen Israël de grens met Egypte afsloot. Israël beschouwt hen als economische migranten en niet als vluchtelingen.