NOS NieuwsAangepast

Staat gaat schadeclaims door gaswinning afhandelen

Minister over Groningen: we gaan alles op alles zetten om de schade te regelen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij staat voortaan buitenspel bij de afhandeling van de schade die wordt veroorzaakt door de gaswinning in Groningen. Voortaan handelt de staat de schade af en verhaalt de kosten daarvan op de NAM. Die blijft gedeeltelijk aansprakelijk voor de schade als gevolg van de gaswinning, zoals nu ook al het geval is.

"De NAM is geen partij meer", zei de Groningse commissaris van de koning René Paas. Hij spreekt van een belangrijke dag. "Er komt vandaag een protocol naar buiten waar het hele land naar snakt. Het is wrang dat het zo lang heeft geduurd. De staat wordt verantwoordelijk, en dat moet gebeuren op een manier die rechtmatig, ruimhartig en onafhankelijk is."

Melden

Groningers kunnen hun schade voortaan melden bij één loket, de 'Tijdelijke commissie mijnbouwschade Groningen'. Die is onafhankelijk van de NAM en de overheid en neemt beslissingen over de oorzaak van de schade en de schadevergoeding. De commissie handelt niet alleen nieuwe schademeldingen af, maar ook alle meldingen die sinds 31 maart vorig jaar zijn ingediend.

De commissie moet vanaf 19 maart operationeel zijn, zegt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. "Dat wordt een enorme operatie", zegt hij. "Alles gaat uit de kast. Schade als gevolg van aardbevingen moet vergoed worden."

Minister Wiebes (links) met naast hem de Groninger commissaris van de koning Rene Paas

De schadeclaims worden voortaan op inhoudelijke gronden beoordeeld, onafhankelijk van locatie of omvang. De zogenoemde 'contouren', waarmee een beperkter gebied wordt bedoeld, vervallen daarmee. Ook mensen die in de buurt van het Drentse Norg wonen, kunnen zich met schade bij de nieuwe commissie melden. In Norg is een gasopslag.

De ruim 6000 schademeldingen van voor 31 maart 2017 moeten voor 1 juli dit jaar zijn afgehandeld.

Reacties: "Het eerste vloertje naar herstel"

In een reactie zegt belangenorganisatie Groninger Gasberaad "nog lang niet klaar" te zijn. "We realiseren ons dat we nog geen garanties hebben. Veel staat of valt nog met de uitwerking en de manier waarop de commissie straks het werk gaat doen. Maar het eerste vloertje naar herstel van het vertrouwen lijkt hiermee gelegd."

NAM-directeur Gerald Schotman zegt blij te zijn met het nieuwe schadeprotocol. "Vanaf nu kan het Rijk de afhandeling van de schade door aardbevingen weer voortvarend oppakken. We staan met dit protocol nu definitief voor de toekomst op afstand van die schade-afhandeling. Dat was nadrukkelijk de wens van de Groningers en ook van ons als bedrijf. Tegelijkertijd blijf ik benadrukken: NAM vergoedt ook in de toekomst de schade die door aardbevingen is veroorzaakt."

Kamerleden zijn blij dat de de regeling er is, maar benadrukken dat er vaart gemaakt moet worden met de uitvoering. "We hebben er lang op moeten wachten, dus de blijdschap is wel gemixt met de verontwaardiging dat we er zolang op hebben moeten wachten", zegt D66-Kamerlid Jetten.

GroenLinks wil dat mensen die langer dan een half jaar wachten op een vergoeding extra steun krijgen. "Het langer wachten resulteert ook in psychische schade, waardoor de kosten nog hoger oplopen", zegt GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl