NOS Nieuwsโ€ขโ€ขAangepast

'David Bowie en Prince dood, brexit en nu Trump. 2016 is niet ons jaar'

Sociale media staan er vol mee: reacties op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Donald Trump is de 45ste president van Amerika en de wereld reageert geschokt. "David Bowie en Prince dood, brexit en nu Trump. 2016 is echt niet ons jaar", is een van de reacties.

#Trump is wereldwijd trending. De reacties op zijn winst zijn grotendeels negatief. "27 jaar na de dag dat de Berlijnse muur viel, verkiest Amerika iemand die een muur gaat bouwen", zegt iemand op Facebook. "Als Trump Obama vervangt, betekent dat dan echt dat Orange the new Black is?", is een andere reactie.

Ook de hashtag #saddayinhistory komt vaak terug op Twitter. Veel mensen gebruiken de hashtag om hun ongeloof uit te spreken. "Racisme en seksisme hebben weer gewonnen van liefde en goed verstand #saddayinhistory", tweet iemand.

En als we ze zoeken, dan vinden we ze ook: de positieve reacties. In die reacties wordt vooral het vertrouwen in Trump en Mike Pence als vice-president uitgesproken. Ook de halfbroer van Barack Obama, aanhanger van de nieuwe president, doet zijn felicitaties.

Zoeken op trefwoorden als 'Trump' in combinatie met 'awesome' en 'amazing' op Twitter zorgt voor sarcastische berichten, maar vooral voor berichten van Trump-aanhangers. Ze "hebben gewonnen", zijn "enthousiast" en "willen Clinton nog steeds de cel in".

Sommige mensen wijzen naar de media. Zij noemen de berichtgeving over de presidentsverkiezingen niet neutraal en vinden dat de media veel gebruik heeft gemaakt van framing. Deze reacties zijn ook te zien op de Facebook van NOS. De media zou onopvallend steun hebben uitgesproken voor Clinton, maar "nu krijgen waar ze recht op hebben: Trump als president."

Maar het valt vooral op dat het nieuws voor veel grappen zorgt. "Donald Trump is een herinnering dat je gewoon moet solliciteren voor die baan, ook al heb je geen ervaring", is een veelvoorkomend plaatje op sociale media.

Ook de grap: "Groot-Brittanniรซ: brexit was het domste, meest destructieve ding dat een land ooit kan doen. VS: houd mijn drankje vast" wordt duizenden keren gedeeld.

De aflevering van The Simpsons 'Bart to the Future' wordt ook vaak genoemd. In die aflevering van de komedieserie wordt voorspeld dat Trump president zal worden, en vervolgens op de rand van het faillissement staat.

Veel sterren reageren teleurgesteld op de winst van Trump. Zo tweet acteur Chris Evans: "Dit is een beschamende avond voor Amerika. We laten een haaizaaier ons land leiden. Een pestkop. Ik ben er kapot van."

Zangeres Kesha plaatst een foto van zichzelf op Instagram met een hoopvolle tekst. "We hebben elkaar nog." Ook Madonna is hoopvol: "We zullen nooit opgeven."

Maar er zijn ook bange reacties. "Ik ben nog nooit zo nerveus en bang geweest", tweet zangeres Kelly Clarkson. Big Bang Theory-acteur Kunal Nayyar zegt ook angst te voelen. "In de vijftien jaar dat ik in dit land woon ben ik nog nooit bang geweest om er zo uit te zien zoals ik eruit zie #immigrant."

Ook buitenlandse politici reageren op de winst. "Na brexit en deze verkiezingen is alles mogelijk. De wereld valt uit elkaar voor onze ogen. Ik ben duizelig", zegt de Franse ambassadeur van de VS op Twitter. Ook de voormalige premier van Zweden heeft het over brexit op Twitter. "Het ziet ernaar uit dat dit het jaar is van de dubbele fout in het westen", zegt Carl Bildt.

De Franse rechts-nationalistische Marine Le Pen feliciteerde Trump vanochtend vroeg als eerste buitenlandse politicus met zijn overwinning. Nog niet alle stemmen waren toen geteld, maar Trump stevende al wel af op een overwinning. "Felicitaties voor de nieuwe president van de Verenigde Staten Donald Trump en aan het Amerikaanse volk, vrij! MLP'', twitterde de leidster van het Front National.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl