De bouwlocatie aan de Zuidas waar het EMA-kantoor wordt gebouwd
NOS NieuwsAangepast

Italië wil verhuizing EMA naar Amsterdam via EU-hof tegenhouden

Italië vecht het besluit om het Europees Medicijn Agentschap (EMA) van Londen naar Amsterdam te verhuizen aan bij het Europees Hof van Justitie. De Italianen willen dat het besluit wordt teruggedraaid.

De Italiaanse premier Gentiloni zegt in Italiaanse media dat het moeilijk wordt om het besluit daadwerkelijk terug te draaien. "Maar we moeten het proberen."

EU-commissaris Andriukaitis (Gezondheid) reageerde wat geërgerd op de stap: "Het besluit is genomen. Ik denk niet dat de commissie onderdeel is van de Italiaanse verkiezingscampagne." Hij verwees hiermee naar de verkiezingen in Italië in maart. Volgens de Litouwer vecht de Italiaanse regering het EMA-besluit aan om stemmen te winnen.

In november werd bekend dat het agentschap dat vanwege de brexit uit Londen weggaat naar Amsterdam wordt verhuisd. Bij de laatste stemming eindigden Milaan en Amsterdam gelijk, een loting wees Amsterdam als winnaar aan.

"De Italianen stellen onder meer ter discussie of de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het besluit wel hadden mogen nemen. Het Europees Parlement had er volgens hen ook bij betrokken moeten worden", zegt EU-redacteur Bert van Slooten.

Sloterdijk

Het nieuwe EMA-pand aan de Amsterdamse Zuidas is pas eind volgend jaar klaar, terwijl het EMA enkele maanden daarvoor al naar Nederland komt. De tijdelijke huisvesting, in het Spark-gebouw bij Amsterdam Sloterdijk, is veel kleiner. EMA-directeur Rasi noemde dat "niet ideaal", en de Italianen grijpen dat aan om bezwaar te maken.

De burgemeester van Milaan Giuseppe Sala sprak zelfs van "een smerig spelletje" van de Nederlanders. Hij stelt dat Nederland waarschijnlijk al weet had van de vertraging op het moment dat het voorstel werd ingediend.

Minister Bruins voor Medische Zorg zei gisteren een rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien. Volgens de minister is de procedure volgens de regels verlopen.

Ook NOS-correspondenten Mustafa Marghadi (Italië) en Thomas Spekschoor (Brussel) zeggen dat de kans klein is dat de operatie wordt stopgezet. Alle voorbereidingen voor de megaoperatie zijn al in gang gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl