Marokkanen aangesloten bij Daesh in Libië zetten de inlichtingendiensten op scherp

buitenland
25
31 jan '18
Marokkaanse Daesh-strijders in Libië, wier aantal geschat wordt op ongeveer 300 mensen, zijn een echte beveiligingspuzzel geworden voor de Marokkaanse autoriteiten.

Ongeveer 300 Marokkaanse strijders die zijn aangesloten bij de terroristische organisatie Daesh bevinden zich momenteel op het Libische grondgebied. Zij willen vandaar uit met vervalste Iraakse of Syrische paspoorten naar Europa en Turkije reizen, om vervolgens terug te keren naar Marokko. Een situatie die de Marokkaanse veiligheidsautoriteiten op maximale alertheid heeft gezet, die met hun Libische en Turkse tegenhangers samenwerken om deze mensen te identificeren en de bewegingen te volgen.

Het dagblad Akhbar Al Yaoum , die het onderwerp in zijn editie van dinsdag 30 januari onderzoekt, zegt dat de Marokkaanse autoriteiten werken aan het verzamelen van zoveel mogelijk informatie over deze Marokkaanse strijders van Daesh, anticiperend op hun terugkeer naar Marokko via landen uit Europa of Turkije met vervalste Iraakse of Syrische paspoorten.

Sinds de verliezen van de terroristische organisatie in Syrië en Irak zijn veel strijders, waaronder een aantal Marokkanen, mobiele bommen geworden op zoek naar een nieuwe bestemming of in de verwachting van instructies van hun Daesh-leiders, schrijft het dagblad. 

In Libië, waar veel Marokkaanse strijders vluchtelingen zijn, wordt de veiligheidscoördinatie uitgevoerd met de bevoegde Libische diensten om dit fenomeen te omschrijven en elk mogelijk terroristisch project te neutraliseren.

© Redactie 2018
marokkanen
daesh
libië
inlichtingendiensten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?